Flere nyheder

 
Litteratur
Vejen til en frodig have

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vejen til en frodig have
Tir. 20. apr. 2010


Laila Sølagers idé om drømmehaven deles måske ikke af alle haveejere, men på trods af det er der både inspiration og information at hente i bogen "Vejen til din drømmehave". Forfatteren kender sine planter og ved, hvordan man bringer bestemte stemninger frem i haven.

Laila Sølager er uddannet gartner og havearkitekt, og i denne bog præsenterer hun læseren for et væld af billeder og forslag til sin drømmehave, nemlig en frodig have, som vækker minder og pirrer sanserne. Den frodige have er stadig nem at passe, påstår hun, selv om man skal sidde og klippe frø af planterne for at undgå spredning.

Umiddelbart virker bogens titel misvisende: Vejen til din drømmehave, hvorefter forfatteren bestemmer, at din drømmehave er en frodig have, som pirrer sanserne. Hvis man i stedet drømmer om en regelret engelsk renæssancehave, en japansk have eller en helt tredje variant, er det med andre ord ikke denne bog, man skal kigge i. Med Vejen til din drømmehave får man i virkeligheden vejen til Laila Sølagers drømmehave. Havde bogens i stedet heddet Vejen til den frodige have, var ingen blevet skuffede.

Bogen er fyldt med flotte billeder taget rundt om hos forskellige haveejere, som har ladet forfatteren komme ind og kigge. Billederne giver en masse inspiration til projekter, der kan gennemføres hjemme hos en selv. Der er inspiration til både den lille og den store have, såvel til køkkenhaven som skærehaven mv.

For Laila Sølager er haven ikke noget, man nogensinde bliver færdig med. Haven er en proces, en udvikling, hvor der er ting der forfalder, og nye ting der kommer til, ofte uden at man ved, hvor de kom fra. Det er denne udvikling, der er det virkeligt magiske ved haven. I dag er der efterhånden flere og flere, der får en havearkitekt til at tegne haven, og så kommer den til at se ud på en bestemt måde. Men det er en fejl og unaturligt at behandle haven som en stilstand, mener forfatteren.
I teksten kan man læse en masse om de forskellige typer planter, man kan have i haven, hvilke planter der blomstrer hvornår, hvordan man får en have i flere lag at gå på opdagelse i, hvordan man skaber gode siddepladser rundt omkring i haven og meget meget mere.

Det er tydeligt, at forfatteren kender sine planter og ved, hvordan man bringer bestemte stemninger frem i haven. Hun ved, hvad man skal tænke på, hvad der fungerer og hvad der ikke fungerer, og læseren er jo frit stillet i forhold til at vælge det ud, som vil fungere hjemme i ens egen have. Hvis ens drøm ikke er at få en frodig have, kan man måske bruge noget af indholdet alligevel og så finde resten i andre bøger, der mere ligner det, man jagter. Der er jo heldigvis rigtig mange havebøger på markedet, så det skulle vel være muligt at finde en, der passer til ens egen stil.


Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Laila Sølager: Vejen til din drømmehave
Lindhardt og Ringhof, 160 sider
ISBN: 9788711430446
Udgivet: 06.04.2010