Flere nyheder

 
Litteratur
Velfortalt børnebog om gadebørn

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Velfortalt børnebog om gadebørn
Tir. 20. apr. 2010

Interessant børnebog forsøger at skildre et ulandsbarn skæbne. Historien er i øjenhøjde med barnet, og ønsket om at have en dukke bliver i dette tilfælde til ønsket om at have noget i livet. Tonen er til tider diskret og ledsages gelinde af illustrationerne, men man fornemmer hurtigt det faretruende i teksten; de tager alt fra dig.

Som læser/oplæser af denne bog studser man først og fremmest over fortælleren. Det er nemlig ikke Marias stemme, vi hører, men derimod en anden, der beretter hendes historie for os. Måske ligger der en pointe i, at denne fortæller senere viser sig at være tæt forbundet med Maria; måske er Marias verden også vores verden. Vi møder Maria og hendes ven Manolo, der overlever ved at samle skrald i storbyens efterladenskaber og derefter sælge det til de voksne. Parolen er, at man ikke selv må beholde noget. Maria finder en dukke, og den vil hun meget gerne beholde, men ikke engang det kan lade sig gøre. Hendes eneste chance er at svare nej til de brutale voksnes spørgsmål om, hvorvidt hun nu har afleveret alt. Forsøget gøres, men har store konsekvenser for Maria og fortælleren. Undervejs bliver Manolo bidt af en rotte, og hans arm hæver op og bliver blå. Han bliver hentet af de voksne for aldrig mere at komme tilbage. Gruen er virkelig nærværende og tager til i styrke gennem hele fortællingen - dog fornemmer man lidt lys ved vejs ende, men ikke meget.

Bogen er virkelig godt fortalt. Illustrationerne er en blanding af tegneserie, collage og motiver fra byens slum. Maria er uden filter skildret som den sørgelige skikkelse, hun vitterligt er, og hendes håb om at eje en dukke bliver en forhånelse og fornedrelse af menneskelig værdighed. Samtidig understøttes den triste historie af de korte sætninger, der dels gør bogen nem at læse, men også skaber en nøgtern stil, der som en anden telegraf beskriver punktnedslagene i Marias liv. Bogen emmer af tristesse, men på en facon, der gør historien spiselig og giver den den fornødne dybde. Med sit fokus på gadebørn sigter bogen på børn i indskolingsalderen, og det må siges at være lykkedes til fulde. Bogen fortæller ikke kun, men lægger også op til en samtale og spørgsmål. Marias dukke er ikke kun en dukke; den er også en menneskelig plet i en ellers sørgelig affaldsdynge af elendighed.


Køb eller bestil bogen på saxo.com.

Morten Dürr & Lars Gabel: Marias dukke
Høst & Søn, 32 sider
ISBN: 978-87-638-1402-7
Udgivet: 12.04.2010