Flere nyheder

 
Litteratur
Guddommelig læsning fra A. S. Byatt

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Guddommelig læsning fra A. S. Byatt
Tir. 20. apr. 2010



Med "Børnenes Bog" skriver A.S. Byatt, som hun bedst kan - digert, eventyrligt, velresearchet og cliff hanging-spændende. Det er engelsk middelklasse i fin de siècle, som står for skud, indtil første verdenskrig gennemhuller al mening og blomstrende kreativitet dér i skellet og overgangen mellem det 19. og 20. århundrede.

Antonia Susan Byatt fostrer sædvanligvis monstrøse værker med en britisk ordrigdom, der gør hende næsten umulig at læse på originalsproget, så indledningsvist skal den danske oversætter, Claus Bech, have en påfuglefjer i hatten for overhovedet at gøre værkerne tilgængelige. Tak for det.

Børnenes Bog folder sig om tiden fra juni 1895 til maj 1919 og er fra forfatterens side inddelt i fire afsnit: "Begyndelser", "Guldalderen", "Sølvalderen" samt til sidst "Blyalderen" med henvisning til den verdenskrig, som effektivt satte en prop i det foregående århundredes uskyldighed.
Og uskyldighed i sin mest illoyale form er der masser af i Byatts roman. Slaget står mellem barn og voksen, lavere socialklasser og de højkulturelle lag samt kreativitet og dens nære slægtning destruktionen. Hovedpersonen Olive skriver sine børnebøger i ensomhed og omgiver sig socialt med andre kunstnere inden for konservatorkunst, pottemageri og keramik. Netop de personlige omkostninger ved skabertrangen og det ensomme, private rum, som nødvendigvis følger deraf, er en del af bogens pointe; vendt og drejet i et prisme, der kaster skygger af samme ensomhed over fænomener som børn, der skal bære på voksenhemmeligheder, og voksne, der skal bære på hemmeligheder om børn.

Bogens ideologiske præmis er dels tidens børneopdragelse; filosofisk dialogkunst mellem barn og voksen som ligeværdige parter, dels social opdragelse a la Fabian Societys socialistiske "leading by the example of simplicity". Byatt viser elegant, hvordan begge dele fejler, idet det britiske klasseskel ikke lader sig nedbryde, og børn ikke lader sig narre. Og konflikterne lurer lige under overfladen med katastrofer, når forholdene om de uægte børn og halvsøskende afdækkes side om side med menneskets iboende tendens til at overleve på bekostning af andre.

Børnenes Bog er en klassisk klanfortælling om den oplyste, højere middelklasse i sidste og forrige århundrede, fordelt over tre familiers sammenfiltrerede liv (Wellwood, Fludd og Cain), og den er guddommeligt skøn at læse som både underholdning og (ud)dannelse. - Hvis og såfremt man altså kan indordne sig under to forhold: Byatts trang til at moralisere over ansvar og forpligtelser og hendes detaljerigdom udi historisk finesse og minutiøse, malende stedbetegnelser. Man skal være en sand elsker af det langsomt fortalte eventyr for at holde til de knap 700 sider, men hvis man elskede hendes roman Besættelse, er Børnenes Bog den længe ventede tvilling.

Køb eller bestil bogen på saxo.com.

A.S. Byatt: Børnenes bog
Oversat fra engelsk af Claus Bech efter The Children's Book
Gyldendal, 668 sider
ISBN: 9788702079081
Udgivet: 15.04.2010