Flere nyheder

 
Litteratur
Grillmad for viderekomne

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Grillmad for viderekomne
Tor. 6. maj 2010

"Kul på Weber" er en temmelig sofistikeret grillkogebog, som bærer tydeligt præg af, at forfatteren er amerikansk. Bogen virker som om den kun er oversat, men ikke bearbejdet efter danske forhold. Opskrifterne og metoderne lægger op til, at der bruges noget mere tid og kræfter på grillmaden end normalt efter danske forhold.

Kul på Weber er en kogebog for dem, der er vant til at grille almindelige bøffer og pølser, og som også har kastet sig ud i stegning af store stege eller juleanden ved indirekte varme. Bogens opskrifter og metoder tager lige skridtet videre end den indirekte varme og introducerer brug af kuglegrillen som røgovn, den særlige rygegrill og langtidsstegning i mere end 20 timer.

Der er, ud over Jamie Purviances opskrifter, også bidrag fra særlige trækulsfans, som præsenterer deres helt særlige opskrifter. Disse fans går ofte meget op i, hvilket træ deres trækul er lavet af, fordi det har betydning for den smag, kødet får.

Bogen indledes af et afsnit om grillteori med en masse meget anskueliggørende billeder. Herefter følger et afsnit om marinader og saucer, og så er opskrifterne ellers delt op efter forretter, oksekød og lam, svinekød, fjerkræ, fisk, tilbehør og desserter - og ja, desserterne bliver også tilbredt på grillen. Til sidst får vi et fint afsnit med tidsangivelser for forskellige stykker kød og grøntsager samt en side om sikkerhed i forbindelse med grillning. Bogen er fyldt med dejlige billeder af de retter, der er opskrifter på. Forfatteren har også været god til at inkludere fotos af de enkelte arbejdsprocesser, så det er nemt at forstå, hvad det f.eks. vil sige at "forberede spareribs" eller "opbinde en kylling".

De sofistikerede grillteknikker, såsom rygning, træbriketter af bestemte træsorter og opskrifter fra særlige trækulsfans, vil appellere til den del af grillfolket, der er klar til at rykke videre fra stege stegt ved indirekte varme, samt ingeniørtyperne, som bare aldrig får grilludstyr nok.
Kul på Weber er for gourmeterne, som elsker at kæle for de små detaljer og frembringe et virkelig fantastisk resultat. Mange af opskrifterne kræver en del forberedelse, - noget vi ikke er så vant til i Danmark, hvor grillmad heller ikke regnes som fin gæstemad, men det kan ændre sig med denne kogebog.

Madkulturen har tydeligvis rødder i USA, især sydstaterne, og opskrifterne er kraftigt inspireret af mexicansk mad, hvilket især ses af den flittige brug af burritos, tortillas og avocado. Bogen indeholder mange spændende opskrifter, der også egner sig til gæstemad. Alligevel er Kul på Weber nok ikke den grillkogebog, man vil bruge mest, simpelthen fordi mange af opskrifterne kræver forberedelse, hvilket betyder, at man skal have overskud og overblik til at forberede maden dagen før eller om morgenen.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Jamie Purviance: Kul på Weber
Lindhardt og Ringhof, 240 sider
ISBN: 9788711424384
Udgivelsesdato: 12. april 2010