Flere nyheder

 
Litteratur
"Krystalhjertet" er og bliver en børnebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
"Krystalhjertet" er og bliver en børnebog
Tor. 27. maj 2010



Josefine Ottesens tre børnebøger om pigen Mira genudgives nu i en nyredigeret og samlet udgave til voksne læsere. Men trods nyt omslag og mindre skriftstørrelse bliver "Krystalhjertet" aldrig en voksenbog.

I denne middelalder-fantasyverden kæmper de gode mod de onde. Hovedpersonen, den unge Mira, må lære at beherske sine medfødte kræfter som dæmonbetvinger for at redde sin fars folk.

Som datter af den kongelige bibliotekar er Mira født ind i en overklassefamilie. Men hendes mor er dajka, og hendes far er truwa. De to stammer har levet fredeligt sammen i en årrække, men da landet får en ny konge og ny "Kundskabens Mester", blusser et gammelt had op, og det rejsende folk truwa'erne er truet af udryddelse. Ældgamle dæmoniske kræfter er atter trængt ind i menneskenes verden, og kampen mod det onde kræver Miras indsats.

Med sit blandede blod står Mira midt i konflikten, og hun må flygte. Mira finder ud af, at hendes truwa-bedstemor var en af "De 5 Vise". Dvs. en, der besidder den gamle viden om andre verdener, om dæmoner og om, hvordan man betvinger dem og sikrer, at der altid er ligevægt i menneskenes verden. Trods manglende tro på sig selv må Mira overgive sig til den kraft, hun har arvet fra sin slægt. Hun bliver nu oplært som dæmonbetvinger af den gamle Zaddi Enøje - den eneste overlevende af De 5 Vise.

Her lærer Mira, at det gode og det onde ikke er to modsatrettede kræfter - men bare to sider af samme sag afhængig af måden, de udnyttes på. For at genoprette balancen i verden må hun lære at overvinde ikke bare de små dæmoner, der er overalt, men også de fem store dæmoner og dæmonkongen Amorbus.

Hovedpersonen Mira er irriterende. Hun besidder måske nok store kræfter, indsigt i andre verdener og den spæde ungdoms skønhed, men hun har intet selvværd og er på mange områder fuldstændig selvcentreret.

Som læser forbløffes man tit over det skift, der sker med Mira, når den sagnomspundne Raza Ravnedronning taler gennem hende. Her ændrer hun fuldstændig karakter, - hun er ikke længere den anstrengende og negative pige, men taler med indsigt og ro. Det hænger ikke helt sammen, og den manglende sympati med hovedpersonen får bogen til at miste lidt af sin tiltrækning.

Krystalhjertet har ikke de store overraskelsesmomenter. Man har næsten gættet handlingen i første kapitel, hvilket tager lidt af spændingen. Bogen om Mira er en udmærket og velskrevet børne/ungdomsbog, men trods nyt omslag og mindre skriftstørrelse bliver det aldrig en voksenbog. Det er en god fortælling, men den kommer ikke op på et niveau, der gør den rigtig interessant for den voksne læser - desværre. Derfor kun 4 stjerner til bogen som voksenbog, mens den som børnebog ville kunne trække en stjerne eller to til.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Josefine Ottesen: Krystalhjertet - Historien om Mira 1-3
Rosinante, 700 sider
ISBN: 978-87-638-1451-5
Udkommet: 28. maj 2010