Flere nyheder

 
Litteratur
Sund og mæt uden lommesmerter

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sund og mæt uden lommesmerter
Tor. 27. maj 2010



Rolf Lunds "Fattigrøvens sunde opskrifter" bringer desværre ikke meget nyt på banen i forhold til de tidligere kogebøger. Til gengæld slår forfatteren et slag for genbrug - også i madlavningen.

Rolf Lund er levnedsmiddelingeniør og kendt for en række tidligere udgivelser især Kogebog for fattigrøve, hvor han opfandt målet "kalorier pr. krone" som en ny måde at udregne prisen på fødevarer.

I den nye kogebog er opskrifterne for det meste baseret på to sultne, og målgruppen er singler, studerende eller bare folk, der gerne vil spise både sundt og billigt. Modsat de fleste andre kogebøger, hvor opskrifterne er baseret på 4 personer, anerkender Rolf Lund, at der bliver flere og flere hjem, hvor der kun bor en eller to personer.

Opskrifterne er meget ordrige og egner sig derfor ikke til fuldstændige nybegyndere ud i kogekunsten; til dem skal opskrifterne helst være sat op i punktform. Derudover er opskrifterne fint delt op i ingrediensliste og tekst, så det er til at finde ud af, hvad der skal købes ind. Det havde været rart med nogle billeder af både maden og arbejdsprocessen for at være sikker på, at man gør det rigtigt. Når det er sagt, skulle bogen være til at bruge for de fleste, for hovedparten af opskrifterne er forholdsvis enkle og ikke særligt tidskrævende.

Da forfatteren går meget op i at spare penge på mad, kunne han godt have brugt noget mere energi på indholdsregisteret. Det ville have været rigtigt godt at kunne slå bestemte råvarer op og derudfra finde opskrifter, der passer - i stedet for den anden vej rundt. Der kan jo have været tilbud på 2 kg. gulerødder i supermarkedet, men hvad kan man så lave af dem?

Fattigrøvens sunde opskrifter har også et afsnit om "strækøvelser", dvs. hvordan man får maden - og pengene - til at strække længere. Dette afsnit kunne efter min mening godt have været udvidet noget mere, men forfatteren henviser også til flere opskrifter på sin hjemmeside.

Rigtigt mange forstår ikke at bruge rester, som vores bedste- og oldeforældre gjorde det, og med denne viden forsvinder en nem måde at spare både tid og penge. Afsnittet med strækøvelser er simpelthen rigtig godt til at få inspiration til, hvad man kan få ud af sine rester udover at lave det hele til biksemad. I afsnittet om festmiddage er der endvidere anvisninger på, hvordan rester fra middagene kan anvendes i nye retter - genialt.

Fattigrøvens sunde opskrifter kommer ikke op på siden af forfatterens første kogebøger, hvad angår nytænkning og originalitet. Dog er det befriende at se en kogebog, hvor der gøres et stort nummer ud af genanvendelse af rester, - en viden som stort set er forsvundet i dag.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Rolf Lund: Fattigrøvens sunde opskrifter
Lindhardt og Ringhof, 144 sider
ISBN:9788711434710
Udkommet: 26. april 2010