Flere nyheder

 
Litteratur
Biografi med benzin i blodet

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Biografi med benzin i blodet
Man. 14. jun. 2010





Peter Nygaard har arbejdet mange år som motorsportsjournalist og fotograf. Tidligere har han skrevet salgssucceserne "Ferrari" og "Grand Prix", men "Tom K - kongen af Le Mans" er første forsøg med en biografi. Peter Nygaard brænder for motorsport og har årtier af viden at øse af. I biografien er der meget fokus på Toms Kristensens karriere og knapt så meget på mennesket bag.

Peter Nygaard har skabt sig en niche inden for motorsport. Han har været med ved stort set samtlige vigtige motorløb, siden han som ung journalist og fotograf begyndte at dække løbene. Det betyder, at han har en helt utrolig stor viden om motorløb generelt og motorløbsdeltagerne i særdeleshed.

Forfatteren har fulgt hele racekører Tom Kristensens karriere og har i en periode været hans presserådgiver. Det er derfor et helt naturligt valg, at hans første biografi skulle være om Tom Kristensen, som blev kendt i hele Danmark, da han slog den hidtidige rekord og vandt sit 7. Le Mans-løb.

Tom K - Kongen af Le Mans udkom lige før dette års Le Mans, hvor Tom Kristensen gik efter at vinde løbet i sin Audi for 9. gang, men endte på en 3. plads lige som sidste år.

Bogen udråbes som den komplette biografi om den ottedobbelte Le Mans vinder, men det er tydeligt, at forfatteren har fokuseret 95 % på karrieren og de resterende 5 % på manden/familiemennesket/personligheden Tom Kristensen.

Biografien giver et udmærket og detaljeret rids over Tom Kristensens mange motorløb, uheld, brændte chancer mv., men man føler ikke, at man kommer om bag facaden og får et glimt af mennesket bagved. F.eks. læser man pludselig om Tom Kristensens to børn, men kun det første barns fødsel har været nævnt, og der er intet om hverken køn eller navn på nummer to før hen imod slutningen af bogen, hvor han så har fået tre børn, og det anses for passende at nævne navnene på dem alle.

Et andet problem ved bogen er, at forfatteren ved, at han skal have et fornuftigt samarbejde med Tom Kristensen i mange år frem. Det betyder, at der ikke bliver gået særlig kritisk til værks, der hvor der er noget at kritisere eller noget at komme efter.
Bevares, der er medtaget kritiske udtalelser fra andre kørere. Men f.eks. kunne forfatteren godt være gået mere ind i den skattesag, der var snak om at rejse, fordi man troede, at Tom Kristensen brugte mere tid i Danmark end reglerne tillod. I bogen hører man, at Skat overvejer at rejse sag. Hertil udtaler Tom Kristensen, at der ikke er noget at komme efter, - og så er den historie åbenbart ikke længere. Lidt pjevset for at sige det mildt!

Det er muligt, at det er en kvindeting at ville høre om hele personen bag legenden. I så fald vil bogen sikkert falde i mændenes smag, da den er fyldt med facts og lækre detaljer om Tom Kristensens karriereforløb. Tom K - Kongen af Le Mans er spændende, men mangler personlighed, og billederne i den lever slet ikke op til de spektakulære billeder, forfatteren leverede i bogen Grand Prix.

Køb eller bestil bogen på saxo.com


Peter Nygaard: Tom K - Kongen af Le Mans
Gyldendal, 236 sider
ISBN: 9788702093346
Udkommet: 4. juni 2010