Flere nyheder

 
Litteratur
Twilight som graphic novel

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Twilight som graphic novel
Tir. 22. jun. 2010






For alle "Twilight"-fans og andre interesserede kommer her nu tegneserieudgaven (aka graphic novel) af " Twilight"-seriens første bog "Tusmørke". Den koreanske kunstner Young Kim har i samarbejde med forfatteren Stephenie Meyer tilpasset den verdensomspændende succeshistorie til en grafisk udgave.

For de der endnu ikke måtte kende Twilight-universet, så handler det om den unge Bella Swan, der flytter til den kedelige og regnvåde by Forsk i staten Washington. Her møder hun den gådefulde Edward Cullen og resten af Cullen-familien, der viser sig at være vampyrer. Uanset dette faktum forelsker Bella sig i Edward og omvendt, og hele historien om denne store første kærlighed kompliceres af den svære balance mellem fare og begær.

Twilight-fortællingen gør sig helt klar godt som tegneserie. Mange elementer virker langt bedre i Young Kims tegninger end i filmen. Der er f.eks. nogle meget flotte visuelle vampyrer i sollys - Edwards hud, der glimter som diamanter, er fanget godt.

Tegneserien er langt mere tro mod bogen, end filmen er, selvom man af og til kan undre sig over oversættelsen. Hvordan er "I decided as long as I was going to hell, I might as well do it thoroughly" f.eks. oversat med "Jeg tænkte, at hvis jeg skulle kramme ud, måtte jeg hellere gøre det ordentligt"? Og der er et par andre steder også - f.eks. er "ostentatious" blevet oversat til "staffage". Det er ordvalg, der i hvert fald ikke korresponderer med den danske oversættelse i Twilight-bogen eller moderne sprogbrug i det hele taget.

Det meste af tegneserien er holdt i en meget flot gråtoneskala, der gør sig visuelt godt. Nogle steder brydes det grå af enkelte farvetoner - i drømme, blodet og vampyrernes strålende hud.
Over to meget flotte dobbeltsider er scenen fra engen gengivet med farver i græs, himmel m.m. - hvilket også er det, der har dannet udgangspunkt for forsidebilledet. En flot og gennemført farvevisualisering af historien.

Et minus ved bogen er de skrifttyper, man har valgt at bruge. Her er der kælet lidt for lidt om detaljerne, og det virker mest bare som om, at der er kastet en standard Times New Roman ind uden tanke for de meget flotte tegninger. Flere steder gøres der brug af hvid skygge omkring bogstaverne, hvilket gør det meget svært at læse. Taleboblerne virker også flere steder ualmindeligt store og voldsomme i forhold til skriftstørrelsen, omend de er gjort delvist gennemsigtige for ikke at skjule for meget af tegningerne.

Twilight-tegneserien - 1. del, hvor man må forvente, at der kommer mindst 7 bøger til, gør sig bedst, hvis man er stor Twilight-fan og kender historien i forvejen. Ellers kommer mange af personerne og samtalerne til at hænge i en tynd tråd. Så selvom illustrationerne er rigtig vellykkede, betyder tekstningen, at den samlet set ender med kun 3 stjerner.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Stephenie Meyer & Young Kim (ill.): Twilight graphic novel, 1. del
Carlsen, 224 sider
ISBN: 9788711410592
Udkommet: 23. juni 2010