Flere nyheder

 
Teater
Tryllebundet til søs

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Tryllebundet til søs
Man. 26. jul. 2010




Årets teateroplevelse gemmer sig på Bådfarten i Lyngby. Her opfører Det Flydende Teater et mageløst stykke dramatik over Frank Jæger. Bedre kan det ikke blive, når det er dansk. Jazzmusik og en aldrig overflødig dialog iblandet skønsang og klangfuld diktion er ingredienserne. Nyd traktementet! (Foto: Det Flydende Teater)

Misforstået. Sådan følte den danske forfatter og lyriker Frank Jæger sig. Men så skrev han det komplekse digterværk Idylia, som lagde en distance til de ellers muntre og anmelderroste værker, Frank Jæger hidtil havde spyttet ud i første halvdel af de glade 50'ere. Og netop Idylia er titlen på Det Flydende Teaters dramatisering af Frank Jægers liv, som frem til 20. august opføres på Bådfarten i Lyngby. Et stykke velskrevet, velproportioneret og velspillet ny musikdramatik, som nok er født af den smalle litteratur, men appellerer bredt.

Frank Jæger er oplagt forlæg til teater i den fri natur. Den grønne harmoni af natur, kærlighed og poesi indledte hans forfatterskab, som også aftenens sejlads indleder med "den lyse Jæger" i skikkelse af talentfulde Pelle Nordhøj Kann, der introducerer drømmene, idealerne og livets optimisme. På næste bådebro træder kvinden om bord - det er Kirsten, Jægers hustru, som Malin Rømer Brolin-Tani fortolker graciøst som havfrue. De to synger duetter og udfolder det unge pars naive tro på harmoni, blandt andet gennem Krogvad-digtene fra Jægers tidlige forfatterskab.

Om bord stiger nu den olme personage Iners/Sidenius. Førstnævnte en grænsepsykotisk titelperson fra Jægers forfatterskab og den sidste dissonansen; det skæve, afmægtige digt, som Jæger altid placerede et af i sine samlinger. Den mørke halvdel af Frank Jægers oplevelsesrum og personlighed entrerer båden for at give den grønne harmoni et skær af råddenskab.
Kirsten forvandler sig momentant til danserinden, Jæger var så fascineret af, kontrabassen i baggrunden drager den pæne poet med sin dybe kalden, og endelig får drukbillen givet Jægers idyl og drømme dødsstødet og steder ham til hvile i Helsingør, hvor forfatteren dør kun godt halvtreds år gammel.

Det er godt gjort af holdet bag Det Flydende Teater. En udviklingshistorie så kompleks og alligevel menneskelig skal skrives og spilles, og intimteatret skal overbevisende rive publikum med på denne rejse. Det lykkes. Vi er tryllebundne. Sympatien skifter hele tiden side - fra den smukke Kirsten, der lever drømmen, men ituslået må forlade båden, da hun forlader digteren, over forfatteren, der begynder så godt og positivt, bliver bedre undervejs men til sidst må erkende, at sammenhængskraften har forladt ham, til alter ego'et, som drager med sit forfald og intethed.

Frank Jægers familie - hvoraf både søn og barnebarn var til stede ved premieren og uropførelsen - har givet lov til også at bruge tekster fra mere private skatkamre som breve og anekdoter. Uden tvivl en berigelse af Hanna Liv Møller/Frank Jægers mættede tekstunivers, som byder en at besøge forestillingen endnu engang for at få nuancerne med og (gen)opdage, hvor magisk liv, teater og natur kan forekomme i (natur)skøn forening.

Det Flydende Teater - Idylia
Se spilletider