Flere nyheder

 
Litteratur
Et stort mesterværk i en lille bog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Et stort mesterværk i en lille bog
Fre. 20. aug. 2010






Forlaget Basilisk har en temmelig unik bogserie, der går under navnet Babel. I denne serie udgives nu den store ungarske forfatter Sándor Márai. Igennem Péter Eszterhás' smukke fordanskning møder den danske læser en stor stemme, der igennem dagbogsoptegnelser viser et personligt og medrivende portræt. Et stort mesterværk i en lille bog.

De små forlag lever deres liv mange steder. Ofte er de værd at følge og holde et vågent øje med. De tør som regel smide de udgivelser på gaden, de større forlag tøver med. Seneste eksempel er udgivelsen af Sándor Márais dagbøger fra 1984-89. Vi møder den gamle Márai, der vel nærmest igennem sine dagbogsnotater tager døden i øjesyn og ser den komme. Både han og hans kone virker som nemme ofre for tidens ubønhørlige gang. Notaterne er kortfattede og klare, og man får som læser nærmest teksten serveret på et sølvfad af den garvede oversætter Péter Eszterhás, der oven i købet har udstyret bogen med et gedigent noteapparat. Her er på alle måder lagt i ovnen til et hyggeligt kulturmøde.

Efter et stykke tid med nærværende bog i hånden er man ikke i tvivl om Márais borgerlige og bagudskuende diktion, men man møder samtidig også en herre, der meget nøgternt fjerner den naivistiske glorie, der kan indhylle livet i al almindelighed, og ganske nøgent blotlægger han livets gru.
Nietzsche ville have elsket denne gru, denne afsløring af livets sande væsen. Dog er der samtidig noget uhyre meningsfuldt og livsbekræftende i Márais notater. Ikke mindst hans lekture i form af ungarsk lyrik og stoikeren Marcus Aurelius' meditationer fylder siderne, og man aner hans tankeflugt i en større europæisk kulturel kontekst.

Skal man læse noget med lidt flere vitaminer i, så er denne udgivelse et godt bud. Ud over at være et meget interessant værk, så er bogen i sit layout også en ren fryd. Litteratur har så mange ansigter, så mange perioder og ikke mindst så mange læsere; i nærværende udgivelse forenes mange af disse på kryds af tid og sted. Forlaget Basilisk gør med rette opmærksom på en forfatter, der burde læses noget mere, og et land, der har fostret en så stor stemme. Bogen anbefales på det varmeste.


Køb eller bestil bogen på saxo.com

Sándor Márai: Dagbøger 1984-89
Forlaget Basilisk, 203 sider
ISBN: 978-87-91407-45-1