Flere nyheder

 
Litteratur
Velafbalanceret roman

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Velafbalanceret roman
Fre. 27. aug. 2010





I Norge udkom sidste år en roman med en besynderlig titel: 17. roman. Forfatteren, Dag Solstad, har længe indtaget en markant plads i det norske litterære landskab. Nu udgives romanen herhjemme, så danske læsere kan få endnu nemmere adgang til Solstads stilsikre univers. For kendere bliver det et gensyn med romanfiguren, Bjørn Hansen.

17. roman er en slags uafhængig 2'er. Som den selvhenførende forfatterstemme nævner på første side, har hovedpersonen, Bjørn Hansen, allerede en gang tidligere optrådt i en Solstad-roman, nemlig Elvte roman, bog atten fra 1992 (på dansk i 1994). Men et godt læseudbytte af den seneste fortælling om Bjørn Hansen forudsætter ikke et kendskab til den første bog. Derudover skal det nævnes, at den demonstrativt konkrete og samtidig gådefulde titel ikke, som man måske kunne tro, dækker over en masse metalitterært halløj. Tilhængere af sådant vil altså blive skuffede, selv om fortællerstemmen ind i mellem giver sig til at kommentere sin egen skrive- / fortællemåde.

Nyeste etape af historien om Bjørn Hansen begynder med, at han står på Sentralstationen i Oslo for at taget toget til Bø i Telemark, hvor han skal besøge sin søn. Dette er en enestående hændelse i hovedpersonens tilværelse, for han har, som vi hører i et langt tilbageblik, levet et meget afsondret liv uden kontakt med familien. Bjørn Hansen har for en del år siden siddet i fængsel og har siden forsøgt at gemme sig. Pludselig skal han på familiebesøg en hel weekend og spille rollen som far, svigerfar og farfar. Det er noget, der bringer den nyligt pensionerede herres ligevægt i fare.

Der er en fornem overensstemmelse mellem form og indhold i 17. roman. Bjørn Hansen er et kontrolleret menneske, og på samme måde synes Solstads sprog at gribe kontrollerende fat i hovedpersonens tilværelse. Hele tiden søger sproget for at være så konkret og præcist som muligt. I mange passager er der tale om en gengivelse af Bjørn Hansens tanker, der ofte kredser om at komme tilværelsen i forkøbet ved at regne ud, hvordan omverdenen vil reagere på forskellige mulige handlinger fra Bjørn Hansens side. Solstad bygger i denne roman på mesterlig vis et spændingsfelt op mellem hovedfigurens kontrolbehov på den ene side og på den anden side den svimlende tanke, at der er kræfter dybt inde i et menneske, der kan få det til at gøre det modsatte af det, det tror, det skal.

Historien om Hr. Hansen er på én gang tragisk, rørende og morsom. I visse af scenerne fra sønnens borgerlige hjem i provinsbyen Bø, demonstrerer Solstad et sikkert blik for det groteske. Dette kommer især frem, når faderen manisk og kværnende, men uden at vise det udadtil, analyserer sønnen og svigerdatterens måde at indrette hjemmet på. Det kan varmt anbefales at tage kortvarigt ophold i hovedet på Bjørn Hansen - et menneske, der forsøger at regne den ud, men som livet ikke desto mindre kommer bag på.


Køb eller bestil bogen på saxo.com



Dag Solstad: 17. roman
Rosinante, 144 sider
Udkommet d. 18. august 2010
ISBN: 9788763814058