Flere nyheder

 
Litteratur
Bibelhistorie som børne- og kunstbog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Bibelhistorie som børne- og kunstbog
Fre. 17. sep. 2010


Kunstnerparret Tulla og Arne Ranslet har i bogen "Arken" forsøgt at kombinere den kendte bibelfortælling om Noahs ark med fotografier af et stentøjsrelief for derved at skabe en børnebog, der også skulle kunne fungere som kunstbog for voksne. Desværre for både forfattere og læser, er projektet ikke rigtigt vellykket.

Bogen Arken. Hvordan Noah byggede den er en genfortælling af den gammeltestamentlige historie om Guds udryddelse af mennesket med syndfloden. Noah og hans familie, der som de eneste mennesker på jorden fortjener Guds nåde, overlever syndfloden i en ark, hvor de har selskab af to eksemplarer af alverdens dyr.

Arne Ranslet, der er billedhugger og keramiker, har stået for historiefortællingen, mens Tulla Ranslet er kunstneren bag illustrationerne. Bogens fortælling suppleres nemlig med fotografier af Tulla Ranslets stentøjsrelief Noahs Ark.

Det oprindelige stentøjsrelief er utvivlsomt interessant som kunstværk betragtet, men affotograferet og opsplittet i mindre dele er det desværre knap så spændende.

Arne Ranslets gendigtning af historien om Noahs ark er temmelig harmløs. Der er mindre irritationsmomenter i sproget, som f.eks. at fortællingen svinger frem og tilbage mellem nutid og datid, men den største svaghed er faktisk bogens humor. Forfatteren har forsøgt at give fortællingen et humoristisk præg - velsagtens for at gøre den mere børnevenlig - men den er ikke egentlig morsom på noget tidspunkt:

"Det er det sædvanlige problem med mænd og dromedarer. Når man har brug for dem, er de væk!" siger Rebekka, og så må kvinderne selv slæbe det hele hjem."

Og tilføjelsen af scenarier som Leas pandekagebagning midt under bygningen af arken virker lidt malplaceret midt i den bibelske fortælling.

Parret Ranslets ønske om at lave en kombineret børne- og kunstbog er ikke lykkedes. De kunstneriske aspekter af bogen er hurtigt til at overse, og som børnebog fænger fortællingen ikke. Det er utroligt ærgerligt, at bogen ikke rigtigt fungerer, for der ligger tydeligvis både gode intentioner og hårdt arbejde bag.

Men når alt det negative er sagt, så er Arken dog stadig en meget fin lille bog, der ikke gør nogen fortræd. Og billederne af Tulla Ranslets dyr fra Noahs ark kan faktisk godt vække en smule entusiasme hos småbørn. Måske skulle Arken i virkeligheden langt hellere have været udgivet som ren billedbog til de mindste.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Tulla og Arne Ranslet: Arken
Siesta, 62 sider
ISBN: 978-87-92539-21-2