Flere nyheder

 
Litteratur
Filosofisk fransk vampyr-krimi

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Filosofisk fransk vampyr-krimi
Ons. 22. sep. 2010

Den europæiske vampyrmyte er omdrejningspunktet for den franske krimiforfatter Fred Vargas' nyeste roman "Et uvist sted". Her mødes bestialske mord og højtsvævende prosa i en sjælden og yderst appetitlig krimi.

Det forbudte sus ved at lade øjnene passere over beskrivelser af bestialske forbrydelser er en af de helt store glæder ved at læse krimier. I den henseende leverer den franske forfatter Fred Vargas alias arkæologen og historikeren Frédérique Audoin-Rouzeau i dén grad varen.

Afskårne fødder fra ni mennesker er stillet på række foran en kirkegård i London, og i Paris bliver en gammel mand slået så ganske eftertrykkeligt ihjel - han bliver i bogstaveligste forstand splittet ad i atomer og spredt ud over hele sin stue. De to opfindsomme begivenheder bliver startskuddet til en utraditionel krimi, der kommer i nærkontakt med den europæiske vampyrmyte.

Man skal ikke læse Fred Vargas for at få et indblik i, hvordan politiet arbejder, for hendes franske politistyrke har omtrent lige så meget med virkeligheden at gøre, som Postmand Per har med Post Danmark. Opklaringsarbejdet beskrives kun sporadisk, mens plottet drives frem af tilfældigheder og svævende teorier. Det kan virke irriterende på en fan af genren. Til gengæld er persongalleriet herligt kulørt, karaktererne beskrives levende, og sproget er småfilosofisk. Som i denne linje om hovedpersonen Adamsberg:

"Han var svær at gribe, når hans mentale substans opløstes og forvandledes til en flydende masse ... og helt umulig var han at få hold på, når opløsningen øgedes yderligere og blev til fuldkommen atomisering."

Højpandet? Ja, en smule, men også forfriskende med den drømmende, filosofiske tilgang til krimigenren. Og Vargas er altså ikke mere højpandet, end at hendes bøger er solgt i fem millioner eksemplarer på verdensplan.

Man forstår de mastodontiske salgstal, for Et uvist sted er helt elementært spændende, og ideen er godt tænkt. Netop i en tid, hvor udvandede goth-vampyrer hjemsøger teenageværelser på både boghylder og idolplakater, er det herligt med en voksen og vidende tilgang til emnet. Det mærkes, at Vargas har en interesse for og viden om historie, uden at bogen bliver videnstung, og uden at handlingen møder mur på mur af historiske facts, som forfatteren ikke kan holde tilbage.

Med den succes, Vargas har på verdensplan, har hun næppe brug for en anbefaling herfra, men hun får alligevel én med på vejen. Et uvist sted er særdeles spændende læsestof og ganske forfriskende, hvis man er kørt træt i de svenske krimidronninger.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Fred Vargas: Et uvist sted
Rosinante, 352 sider
ISBN: 978-87-638-1379-2