Flere nyheder

 
Litteratur
Nordisk mystik

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Nordisk mystik
Tor. 30. sep. 2010



Freja var den nordiske mytologis kærligheds- og frugtbarhedsgudinde. Den matriarkalske frejakult blev som så mange andre steder fortrængt af den kristne Jomfru Maria-dyrkelse, men nu har Lars Muhl ladet Freja komme til orde i denne lange suggestive poetiske tekst. "Frejas spådom" er en "vision for vor tid, et profetisk syn".

Frejas spådom med den gådefulde undertitel Det glemte sprog har en lige så gådefuld forhistorie. Lars Muhl fortæller, hvordan han på et kraftfuldt sted på Samsø modtog en slags bevidsthedstransmission i form af det lange kvad i fire satser, der hver er navngivet efter en rune. Samsø var i sin tid vikingernes samlingsø, hvor vikingekongernes shamaner udførte deres forskellige ritualer, bl.a. med påkaldelser af den kvindelige guddom og sejd Freja. Lars Muhl følte, at det var Frejas spådom, der havde manifesteret sig gennem ham.

Det har hidtil heddet sig, at der i det protestantiske område aldrig har udviklet sig en autentisk mystik. Bl.a. psykiateren Carl Gustav Jung har forklaret det med, at kristningsprocessen ikke er trængt tilstrækkeligt dybt ned i den nordiske folkesjæl, hvorved hele det oldnordiske religiøse kompleks ikke har kunnet forvandles nok. - Således som det er sket i Sydtyskland og det øvrige Sydeuropa, hvor der er udviklet en mystik oven på meget udviklede kulturer med stærke hedenske religioner - den hellenistiske, den romerske osv.
Nu har Lars Muhl med Frejas profetiske tale givet et bud på en nordisk mystik - intet mindre - idet Frejas hedenske visdom bærer præg af at være filtreret gennem Lars Muhls bevidsthed, der er dybt forankret i en udogmatisk kristendom med hjertefølelsen i centrum. Og for at få en ide om det sprog, den er forfattet i, som Muhl kalder "seerskens sprog", et glemt, intuitivt sprog, kommer her citater af nogle strofer:

"sprog er i nød og mangler alfabetet/martrede bogstaver løste/for liv og livet tørster efter sproget/som ikke slår ihjel"

Og et eksempel blandt mange, hvor døde metaforer og fortærskede talemåder får nyt liv:

"enhver er sin egen tømmermand/enhver en lus i pelsen/på det skudte skind der blev solgt før/en hund blev begravet"

En af de smukkeste strofer:

"i ethvert øjeblik findes en opmærksom/hed ren skær/bar og blottet klar åben oplyst/ og bevidst"

Og en der bringer lys og håb:

"kristus er tilstede nu i alle regnbuens/farver er tilstede nu/ i alle verdens udskud selv de frelste/kan måske reddes"

Desværre er pladsen ikke til at citere flere verslinjer fra denne guldgrube af skarpsindige, ramsaltede udsagn om menneskelige fejl og mangler, ligesom også mange der udtrykker medfølelse og venlighed. Lige bortset fra den poetiske form har Frejas Spådom mange ekkoer og mindelser om en anden esoterisk tekst, nemlig Thomas Evangeliet, og man kan kun være Lars Muhl taknemlig for at have været, som han så beskedent udtrykker det, fødselshjælper for dette første vidnesbyrd om en ægte nordisk mystik.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Lars Muhl: Frejas Spådom - Det glemte sprog
Lindhardt og Ringhof, 160 sider
ISBN: 9788711412534