Flere nyheder

 
Litteratur
Post-apokalyptisk trilogi starter her

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Post-apokalyptisk trilogi starter her
Ons. 6. okt. 2010

I en bog på over 1000 sider har Justin Cronin kastet sig ud i starten på en mastodont af en trilogi. Denne første del af serien er introduktionen til en omfattende rejse i en post-apokalyptisk verden. En vampyrfortælling eller en bio-thriller; bogen er svær at kategorisere, men den er ikke til at komme udenom.

I de indledende kapitler følger vi den unge pige Amy, som bliver overladt til en gruppe nonner, da moderen må opgive at tage sig af hende. Samtidig følger man en forskningsekspedition til Bolivias jungle, der går helt galt. Starten er fængende og fænomenal - helt en Stephen King eller Dean Koontz værdig! Der er fart over feltet, og man er slet ikke klar over, hvad der har ramt en.

Som led i et hemmeligt eksperiment fra den amerikanske regering bliver en virus fra bolivianske flagermus, der kan kurere sygdomme, brugt eksperimentelt på dødsdømte fanger. Men virussen er ikke helt så let at styre, og før nogen ved, hvad der er sket, er 12 inficerede fanger sluppet fri. Dette er enden på verden.

Rygerne, hopperne og viralerne er forskellige navne for de væsner, der nu har overtaget alt. En slags vampyrer, der lever af blod, har uovertruffen fysik og er ekstremt aggressive. Dem, der bliver smittet mister deres sjæl - og det går hurtigt.
Efter verdens totale sammenbrud overlever kun få og spredte flokke af raske mennesker. Cirka 100 år efter sammenbruddet følger vi en flok overlevende i en koloni i den centrale karantænezone i Nordamerika. I kolonien er lyset ved at forsvinde, der er ikke mere elektricitet, og uden lys om natten kan de ikke holde stand mod viralerne. Peter Jaxon bliver hovedpersonen i de efterfølgende begivenheder. Begivenheder, der fører Peter og pigen Amy sammen og ud på en vandring gennem et hærget og farligt kontinent.

Fortællingen er iblandet brudstykker af historien fra tiden efter sammenbruddet - der er dagbøger, evakueringsmeddelelser og avisuddrag. Dette giver historien en troværdighed, der gør, at man, mens man læser bogen, helst ikke begiver sig udenfor i mørket uden en lommelygte.

Når man er kommet gennem indledningen, bruger man et par hundrede sider på at gennemskue plottet. Derefter er der en lang og noget tung midtersektion, og så kommer der fart over feltet igen til sidst. Og med sådan et kæmpe værk er der tydeligvis hentet inspiration fra mange steder, mest tydeligt fra Cormac McCarthy's The Road samt Richard Mathesons I am Legend. Alligevel er det en historie med masser af tyngde, spænding og intensitet.

Selvom det er svært at bære sådan et omfattende værk igennem på alle 1000 sider, så lykkes det relativt pænt. Der er smuttere, hvor historien halter lidt og bliver lidt for forklarende, og der er også ubeskriveligt mange mennesker at holde redde på - særligt når dem, man tror, er døde bliver ved med at dukke op igen.

Bogen har været en stor succes i hjemlandet USA, og filmrettighederne er allerede solgt. Anden og tredje del af trilogien forventes at udkomme i henholdsvis 2012 og 2014.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Justin Cronin: Den første
Lindhardt & Ringhof, 1024 sider
ISBN: 9788711317839