Flere nyheder

 
Litteratur
Algerisk roman bekæmper tabuer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Algerisk roman bekæmper tabuer
Tor. 7. okt. 2010

En algerisk kvinde skriver saftigt og direkte om kvinders seksuelle nydelse. Under pseudonymet Nedjma udkommer "Lystrejser", der er hendes anden roman på dansk. Kroppen og lysten har svære kår mange steder i den islamiske verden, men Nedjma slår tabuerne lige i synet med en stor hammer.

Leila får en mislykket bryllupsnat. Der kom ikke blod på lagnet, og hun forstødes af sin ægtemand. Familien er ved at gå til af skam. Det siges, at Leila er blevet "forseglet", altså at en troldkraft forhindrer penetrationen i at finde sted. Kun Zoubida kan bryde forseglingen. En kvinde tilbyder at hjælpe med at finde Zoubida, men den hjælpsomme kvinde har en skjult dagsorden. Formålet er ikke, som Leila tror, at redde æren og få hende hurtigst muligt tilbage i det ægteskabelige fængsel.

Lystrejser er en dobbelt rejse ind i en forbudt verden. Leila har kun én gang før været uden for landsbyen, og hendes egen krop er stort set et lige så ukendt territorium. Man har fortalt hende, at en kvinde ikke ejer sin krop. Ledsagersken, romanens fortæller, vil fjerne sløret fra Leilas øjne. Leila skal lære at høre ordene "kusse" og "pik" uden at rødme. Hun skal lære selv at udtale dem. I det hele taget skal hun lære at frigøre sig. Hun skal lære, at livet har mere at byde på end hjemmets fire vægge og de voldtægtslignende seancer i ægtesengen.

Der sker noget med Leila, efterhånden som de fjerner sig fra hendes barndomsby. Fra at have befundet sig på et næsten dyrisk instinktplan med færdige paroler om kvinders pligt og plads bliver hun en nysgerrig, nydende og selvstændig kvinde. Og så er der ingen vej tilbage.
Det er fascinerende at følge med på denne indre rejse. Men også på det ydre plan sker der ting og sager. Historien foregår i et eventyrligt univers, hvor den ene mærkværdige episode afløser den anden. Ofte er det dragningen mellem mand og kvinde, der står i centrum, når Leilas ledsagerske blidt, men bestemt presser sin protegé til at gøre sig visse unævnelige erfaringer.

Lystrejser er en roman, som hverken kan eller bør ses uden for sin kontekst. Nedjma bevæger sig ind på et farligt territorium. Man må forestille sig, at der i visse kredse vil blive råbt op om moralsk anstødelighed. De yderst nærgående sex- og kropsbeskrivelser skal nok ses som et udtryk for, at tabuerne omkring kvinders ret til at dyrke sex på egne vilkår er så solide, at der skal råbes særdeles højt for at nedbryde dem.

Nogle gange bliver sprogbrugen dog for meget. Leilas kusse skal gøre sig fortjent til titlen "smukke missekat", og hendes klitoris lignes ved "en nuttet kanin, der stikker sit hoved frem bag en busk". Visse steder er det ren sexbrevkasse med Joan Ørting. Der bliver sagt for mange generaliserende og ikke vildt dybsindige sandheder om sex: "kvinder elsker, når den vågner, springer op og går til angreb" (om pikken!). Men stadigvæk: Nedjmas bøger må ses som vigtige talerør for en stor gruppe mennesker, og Lystrejser formår stort set at fortælle historien på en spændende, oplysende og frigørende måde.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Nedjma: Lystrejser
Tiderne Skifter, 264 sider
ISBN: 9788779734012