Flere nyheder

 
Teater
Kan man dramatisere en håndbog?

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Kan man dramatisere en håndbog?
Tir. 19. okt. 2010

Kan man "klassikeropføre" feministernes håndbog fra 70'erne: "Kvinde kend din krop"? Det spørgsmål stillede Mungo Park-ensemblet heldigvis sig selv og hinanden og fandt svaret. Ja, det kan man godt. (Foto: Maria Fonfara)

Der er sjældent kommet andet end dramatiske anomalier ud af forsøg på at koble underholdning, oplysning og alvor sammen i en forestilling, så hvordan det lykkes Mungo Park med rabalderet Kvinde kend din krop er et mysterium. Heldigvis af den slags, som ikke behøver opklaring.

For balancekunsten er mestret til fingerspidserne i forestillingen, der nænsomt knipser alle toner an i publikums følelsesregister, mens de to hårdtarbejdende skuespillere okser sig gennem dramatisering af forelskelse, voldtægt, orgasme, veer, darwinisme, kvindevold mod mænd, og hvad ellers hører en håndbog om kvinder, kvinderoller og seksualitet til.

Elegance er uomtvisteligt nøglen til accept, og særligt er det så fint, rolig og medicinsk poetisk, da de to skulespillere halvvejs i forestillingen (endelig) stiller sig rankt op og roligt tager en beklædningsdel af ad gangen, indtil de står - og går - ganske nøgne på scenen. Ilagt den finesse, at kvindens bh korresponderer med mandens sokker, når tøjet fjernes del for del.

Den bevidste detalje - som eksempelvis at lade den mandlige skuespiller have veer - gør hele forskellen i afkodningen af stykket. Som overhørt i foyeren lige efter tæppefald udtalte en mand, at man får "fornyet respekt for kvinderollen", og kan teater dét, er det stort teater.

Forestillingens forlæg er vagt repræsenteret og fremstår kun som kulisse og sufflør; selve indholdet er en mere dybdegående dramatisk undersøgelse af først og fremmest kvindens urimeligt mangefacetterede rolle i samfundet, dernæst af biologiens muligheder og begrænsninger mellem mand og kvinde.

Det er en forestilling, som intet har med den oprindelige feminismes projekt at gøre, og som sådan dybt relevant og seværdig for begge køn i alle aldre. Eneste advarsel skal være, at den er satans svær at ryste af sig. Skuespillerne Kasper Leisner og Maria Richs energiudladninger alene synes at have en halveringstid på mindst 12 måneder.

Mungo Park - Kvinde Kend Din Krop
Se spilletider