Flere nyheder

 
Litteratur
Sart minimalisme fra Llambias

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sart minimalisme fra Llambias
Tir. 19. okt. 2010




Personlige egenskaber er noget, man vælger i samspillet med andre. Om man vil være kærlig ved sin partner eller sin partners børn er et bevidst tilvalg. Eller fravalg. Følg med "Ud over havet" og bliv klogere på, hvordan vor tids avatar'er blot er et sindbillede på det problematiske parforhold.

Ud over havet er et sart stykke minimalisme om at mødes, følges ad et stykke på livets vej og skilles til sidst. Forlaget skriver, at den kvindelige, kinesiske kunstner Cao Feis værk i.Mirror, om kærlighed i den virtuelle verden SL, har været inspiration til prosasuiten, og det giver mening; ikke som et spørgsmål om, hvorvidt bogens miljø er realistisk eller konstrueret, men fordi temaet er identitet og personlighed.

I den virtuelle verden - som i Llambias' sprogligt konstruerede verden - kan man designe sin avatar og dermed selv vælge sin personlighed. Undervejs i Ud over havet sker der synlige forandringer i vores hovedpersoners personlighed. Foruden det faktum, at "personlighederne" sendes til vejrs med et par terner, sidder han og hun om natten på stranden og injicerer personlighed. Egenskaberne sprøjtes ind: vrede, nid, uforsonelighed etc.

De fysiske rammer i Ud over havet er panoptiske: med henvisning både til fængselsarkitekturen og den beskuer/beskuende rolle, man har i virtuelle universer. Der er en klaustrofobisk atmosfære i Ud over havet; fuld af blikke og øjne, men dog uden rigtigt at blive set. On/off. Og altid på stand-by.

Farvepaletten er nøgen og naturtro med få ilagte nuancer af rød og blå og gul. Der skrives med kridt i sandet, og "Vi har gule ørkener i vore næser. Vi dypper dem i bearnaise og snuser ind". Farve bliver fysiske (ubehagelige) fornemmelser og inhaleres som smag og duft. Synæstesien er kun ilagt få afsnit, men når de kommer, er de i sig selv en overvældende læseroplevelse.

Ud over havet er uprætentiøs og smuk. Den er fattig på adjektiver, men rig på identiteter, og man kan næsten finde sig selv i mylderet af den sammenbragte familie, som næsten lykkes, kærligheden, der delvist lykkes, og naturen, der trænger sig på med sin allestedsnærværelse og mindelser om en fortid, der gentager sig.. hvalerne, skildpadderne, de nedgravede æg og cirklen der sluttes med nye personligheder, som fødes.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Pablo Henrik Llambias: Ud over havet
Gyldendal, 192 sider
ISBN: 9788702094275