Flere nyheder

 
Litteratur
Der var engang en masse grimme ord

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Der var engang en masse grimme ord
Tir. 26. okt. 2010

I bogen "Dragen med jerntungen" byder forfatteren Annette Herzog på en varieret menu bestående af folkeeventyr fra femten forskellige østeuropæiske lande. Her er talende drager, heltemodige unge mænd, trylleri og en pænt stor portion tilfældigheder. Alt i alt en underholdende oplevelse for eventyrelskeren.

"Langt, langt væk herfra, på den anden side af havet, levede der engang en hvid hoppe, der fik en søn. Hoppen ammede ham i syv år, så sagde den: Kan du se det store træ, min søn? Prøv at klatre op i det og træk barken fra stammen."

Således begynder det ungarske eventyr "Den hvide hoppes søn". Indledningen er meget kendetegnende for de fleste af de folkeeventyr, Annette Herzog genfortæller i sin bog, Dragen med jerntungen. Fortællingen begynder med en lynopdatering af baggrunden for historien, og der kan faktisk fortælles en hel del på tre-fire linjer.

Der kommer ingen forklaring på, at en hoppe føder en menneskesøn, eller hvorfor hun skal amme ham i to gange syv år, hvorefter han er verdens stærkeste. Men lige netop denne accept af, at sådan er det bare, er også folkeeventyrenes store styrke.

I Dragen med jerntungen har Annette Herzog udvalgt femten forskellige folkeeventyr fra femten forskellige østeuropæiske lande, som hun genfortæller. Illustrationerne i bogen minder om den gængse børnebogstegning med farver og letlæseligt motiv, men som det så ofte er tilfældet med eventyr, er fortællingerne ikke alle lige børnevenlige.

Og hvad angår egnethed til højtlæsning for børn, så er det heller ikke alle eventyrene, der byder på børnevenligt sprog. Blandt andet kan det slovakiske folkeeventyr "De tolv måneder" fremhæves. Her råber den grimme Holena følgende til sin smukke stedsøster Marushka:

"Hvad bilder du dig ind at modsige mig hele tiden, din dovne møgkælling? Af sted med dig, ellers slår jeg dig ihjel!"

Men uagtet det til tider lidet stuerene sprog, så er og bliver fortællingerne i Dragen med jerntungen gode gedigne folkeeventyr af den oprindelige slags, hvor alt kan ske. Og alt sker.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Annette Herzog: Dragen med jerntungen
Høst & Søn, 96 sider
Udkommer 27. oktober 2010
ISBN: 978-87-638-1468-3