Flere nyheder

 
Litteratur
Absurd og grotesk fortælling

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Absurd og grotesk fortælling
Man. 22. nov. 2010

Forlaget Vandkunsten fortsætter sin serie af moderne russisk litteratur med udgivelse af "Neglene". Her er tale om en ganske særegen fortælling, der dog ikke har så frygteligt meget at byde på. Men alligevel er udgivelse et kærkomment udkig for en ikke russiskkyndig. Forlaget skal have kredit for at lade et vindue mod øst forblive åbent for danske læsere.

Historien er lagt i munden på den pukkelryggede og temmelig stærke Gloster. Han vokser op på et børnehjem, næsten symbiotisk lænket sammen med den retarderede Bakhatov.

Denne Bakhatov besidder den ejendommelige evne at kunne spå i sine afbidte negle. Første oplevelse, der varsler de to kammesjukker om omverdenens brutalitet, er, da to portører forlyster sig med en sengeliggende pige, der syner hen i en endeløs koma. Dog må vores hovedperson Gloster også prøve denne udtømning. Det går hverken værre eller bedre, end at pigen bliver gravid - for dernæst at dø.

De to venner slippes ud af anstalten, der huser alle mulige slags åndssvage. Fortællingen tager sit afsæt i tiden efter Sovjetunionens fald, og de to fæller må stå model til meget.
På nærmest romantisk facon besidder Gloster i kraft af sin pukkel en musikalsk genialitet og sublime evner for gehør, så han ender selvsagt på en skole for musikalske vidunderbørn. Bakhatov må derimod klare sig i noget ringere kår. Fortællingen standser brat, da Bakhatov øjensynligt anklages for mord. Han har revet hovedet af ofret. Gloster er dog ikke i tvivl om vennens uskyld, men historien tager endnu en grotesk drejning.

Man læser uden videre bogen med fryd. Måske falder tankerne på Steinbecks Mus og mænd eller science fiction-novellen Blomster til Algernon af Daniel Keyes, men Jelizarov går ubesværet sine egne veje. Og man må sige, at han ikke viger tilbage for det groteske og absurde. Ikke mindst fortælleren Gloster er et godt selskab, om end han til tider optræder en smule patetisk - især da hans evner som pianist bryder frem. Pukkelen, der ellers hæmmer ham og rubricerer ham som vanskabning, bliver den musikalske imitations arnested, og så er tråde til det uhyggelige ydre med det gnistrende indre intakt. Det er en floskel a la Klods Hans, men historien vinder også ved at tage livtag med livet og mennesket som en vanskabning.

Bogen er et bidrag til den oversatte litteratur, og den er som allerede nævnt velkommen i det danske flimmer af oversættelser. Bogens litterære kvaliteter er ikke uden evner, men den savner potens. Fortællingens forudsigelighed virker en smule hæmmende, men ok, Jelizarov er ude i et projekt, hvor samfundet og dets beboere afspejler hinanden. På den måde fungerer romanen godt som en efterfølger til den seneste i forlagets russiske serie, Vladimir Sorokins En opritjniks dag.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mikhail Jelizarov: Neglene
Forlaget Vandkunsten, 117 sider
ISBN: 978-87-7695-195-5
Er udkommet