Flere nyheder

 
Litteratur
Essay om indre frihed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Essay om indre frihed
Tir. 23. nov. 2010

Jes Bertelsen vil med dette skrift vise veje eller døre til den indre frihed, som vi alle har adgang til, men af forskellige grunde har mistet nøglen til. Forfatteren har især fundet inspiration i de store verdensreligioners mystik, der i sin kerne arbejder både almengyldigt og almenmenneskeligt med at udvikle hjertets empati og bevidsthedens nærvær og klarhed.

Det er især ordene almengyldig og almenmenneskelig, der er vigtige for Jes Bertelsen. Det ligger ham meget på sinde at gøre mystikken stueren, om man så må sige, for ordet "mystik" har jo altid haft en bibetydning af noget tåget og verdensfjernt. Det kommer af det græske mysterion, og mysterietræning har siden antikkens Grækenland været hemmeligholdt, men, mener Bertelsen, denne hemmeligholdelse er ikke mere nødvendig. Dertil er mystikkens erfaringer for betydningsfulde for menneskeheden, for, siger han: "Mystik er hjertets videnskab om det mest selvfølgelige, der findes: muligheden for, længslen efter og vejen til nærvær og samhørighed mellem mennesker."

Hvordan adskiller kirkereligiøsiteten, religionernes ydre eksoteriske side, sig så fra den indre, esoteriske, ditto? Kirkens hoveddogme lyder fx: Der er én sand gud, én sand vej - og kun troen på ham kan frelse dig. Men i mystikken, der udfolder sig i klostre og i skolelignende træningsinstitutioner, er fokus på at gøre erfaringer af det guddommelige, og man tilbyder redskaber til træning og skærpelse af bevidstheden og ikke mindst til udvikling af hjertets empatiske følelser. Det drejer sig altså om at adskille en række værdifulde erfaringer fra religiøse og dogmatiske kontekster og lade dem indgå i et ikke-religiøst og ikke trosbaseret regi, fri for dogmer og guder, og uden henvisning til hellige skrifter.

Dog er også de store verdensreligioners mystik stadig behæftet med mange tids- og kulturbestemte træk, fx udspringer den tibetanske mystik af et middelalderligt verdensbillede, hvor jorden er flad, og hvor kvinder, ligesom også inden for østkirken, har en lav status. Men, siger Bertelsen, trods sådanne historiske begrænsninger rummer mystikken også transkulturelle og almengyldige aspekter med fokus på meditation og inddragelse af kroppen, åndedrættet og opmærksomheden.

Men hvad går så disse veje til opdagelse af den indre frihed ud på?

Altså, langt det meste af, hvad vi lærer - og skal lære - er færdigheder og viden, vi ikke er født med. Og fordi vi skal lære alt det, vi ikke kan, overser vi let betydningen af det, vi kan på forhånd og uden videre, og som bogen kalder "vores naturlige medfødte kompetencer", som er evnen til at mærke kroppen, åndedrættet, følelserne fra hjertet, vågenheden og den spontane kreativitet. Så lad os huske på vores naturlige evner, næste gang vi vender os indad.

Hermed er bolden givet op til både praktiserende og nybegyndere, som her kan hente masser af inspiration. Jes Bertelsen har en vidunderlig evne til at beskrive vanskelige ting på en både enkel og klar måde, så jeg kan på det varmeste anbefale dette lille skrift om indre frihed.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Jes Bertelsen: Et essay om indre frihed
Rosinante, 128 sider
ISBN: 978-87-638-1553-6
Udgivelsesdato: 23. november 2010