Flere nyheder

 
Film
Miraklet i Lourdes

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Miraklet i Lourdes
Tor. 9. dec. 2010


(Foto Camera Film)

Mennesket har altid været fascineret af mirakler. Underfulde ofte naturstridige begivenheder, som er frugter af overnaturlige kræfters eller guddommelige magters indblanding i naturens orden. Miraklet fra Lourdes er et slående eksempel herpå. Filmen giver et følsomt og medrivende portræt af troens styrke og dilemmaer.

I den franske by Lourdes viste den hellige Jomfru Maria sig i 1858 for den fattige 14 årige bondepige Bernadette Soubirous og lod en kilde springe frem af klippen. Derefter begyndte historierne om mirakuløs helbredelse af syge, der havde besøgt kilden. Over 5 millioner mennesker valfarter hvert år til Lourdes i håbet om at blive helbredt. Der er tale om en kæmpe velorganiseret pilgrimsturisme, et stort lukrativt maskineri med hoteller, restauranter, barer, busser, turistbutikker og kørestole i lange køer ved den hellige kilde. Indtil dato er 67 mennesker mirakuløst blevet helbredt. Alt dette vel og mærke ikke i fiktionens men i virkelighedens verden.

Miraklet fra Lourdes foregår på dette forunderlige sted, hvor kodeordene er håb og mening med tilværelsen, når denne synes meningsløs. Filmens hovedkarakter Christine (Sylvie Testud) er en ung skleroseramt kvinde, der er lammet fra halsen og ned og sidder i kørestol. Hun har meldt sig til en pilgrimstur mere af nysgerrighed end tro på Gud og mirakler. Hun bader i vand fra kilden, beder til Jomfru Maria, deltager i gudstjenester, rører ved klippen, hvor den hellige kilde udspringer og følger hele det fastlagte program med et åbent sind. Da det store mirakel sker, medfører det en heftig debat blandt de andre deltagere, om hvordan den ikke troende Christine har gjort sig fortjent til det." Hvorfor hende og ikke mig", synes at ligge på alles læber.

Sylvie Testud leverer en fin og følsom præstation som Christine. Hun siger ikke meget, men hendes følsomme ansigtsudtryk røber hendes rystede indre. Den østrigske manuskriptforfatter og instruktør Jessica Hausner bevæger sig med sin film elegant ind på det svære dilemma mellem tro og retfærdighed. Tonen i filmen er tvetydig. Håb, håbløshed, humor, alvor, menneskekærlighed og kynisme er strøet ud over filmen fra start til slut.

Filmen, der er optaget on location i Lourdes, har dokumentariske træk. Scener fra massegudstjenester, pilgrimme i lange køer foran den hellige klippe og turistbutikker med madonnafigurer synes at være taget direkte fra livet i Lourdes. Filmens på en gang mytiske og højtidelige emne understreges af dens langsomme rytme med lange kameraindstillinger, der dvæler ved karaktererne ofte uden underlægningsmusik.

Når underlægningsmusik forekommer, er det typisk orgelmusik eller Schuberts Ave Maria, som netop understreger det ophøjede. Visuelt dominerer farverne rød, grå, grøn og brun, hvilket også er med til at skabe en enkel og ophøjet stemning, men under det hele lurer tvivlen. Jesse Hausner siger: "Med mirakler følger tvivlen om det virkelig kan være sandt. Om det varer ved". Netop denne skepsis løber som en rød tråd gennem hele den smukke og bevægende film, der følger én længe efter man har forladt biografen.

Miraklet i Lourdes
Filminfo
Spilletider