Flere nyheder

 
Litteratur
Vi er alle danske, men nogle mere end andre

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Vi er alle danske, men nogle mere end andre
Man. 24. jan. 2011

"Pære-perker-dansk" er en novellesamling, hvis historier sætter fokus på de identitetsproblemer, som unge mennesker af anden etnicitet møder i Danmark. Der er både humor og en fintfølt autenticitet at finde i novellerne, som samlet set giver et aktuelt og indsigtsfuldt indblik i både miljøerne og personerne, der skildres.

Alle novellerne kan siges at kredse om individer i krise og på tærsklen til et valg - som oftest mellem to kulturer eller ståsteder i livet. Der er den muslimske pige med en ikke-muslimsk kæreste, en adopteret dreng fra Indien med forældre fra Sønderjylland, en datter af gæstearbejdere fra Tyskland osv. Dilemmaet er ofte valget mellem konformitet eller fastholdelsen af en personlig identitet. Da novellernes hovedpersoner næsten alle som én er unge i teenagealderen, intensiveres denne rådvildhed, idet personerne ikke bare befinder sig mellem forskellige kulturer, men også et sted mellem livet som barn og voksen. Det er en alder, hvor store identitetsvalg skal træffes uanset ens etniske baggrund.

Novellerne er dog langt fra triste socialrealistiske affærer, og de fleste emmer af ungdommelig oprørslyst, hvor personerne ikke vil holdes nede af det miljø, de kommer fra, eller den kulturarv de har med sig fra forældregenerationen. De vil finde deres egne og nye løsninger på problemerne. Dette gøres på forskellig vis, og stemningen skifter i enkelte tilfælde fra det stille drama til ligefrem komik, som i en novelle hvor "dem-mod-os"-retorikken ender med at gøre en andengenerations-indvandrer mere accepteret end en københavnersnude i en jysk flække.
Bogens titel er på forsiden delvist illustreret i form af en pære, og illustrationerne går igen igennem hele bogen i form af små ensides tegneserier, der fungerer fint som åndehuller mellem novellerne.

En af de stærkeste historier i samlingen er for denne anmelder historien om en dreng og hans bror i et asylcenter. Drengens afsondrethed fra de unge danskere han opsøger uden for asylcenteret, med de få gloser han har lært sig på dansk, udstiller på hård og skærende vis, hvor modløst det kan føles at komme som fremmed med håb om en ny tilværelse i Danmark for blot at blive mødt af en kulturelt funderet mur.

Enkelte noveller forsøger at tage læseren ved næsen ved at spille på bestemte fordomme om etniske minoriteter i Danmark. Men disse historier ender med at fremstå svagere end de historier, der enkelt og effektivt bevæger sig ind i personernes splittede sind uden forbehold og kynisme. Det er et fint greb at kombinere frustrationerne over at være anderledes med de frustrationer, der hører til teenageårene. Det giver en indgangsvinkel til temaerne i novellerne, som især etnisk danske unge vil få meget ud af. Udgivelsen må i det hele taget siges at være et godt redskab i forsøget på at nedbryde en af de største barrierer inden for integration mellem forskellige kulturer: uvidenhed.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Tine Flyvholm (red.): Pære-perker-dansk
Høst & Søn, 144 sider
ISBN: 9788763817134