Flere nyheder

 
Teater
Både til at le og græde over

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Både til at le og græde over
Tir. 8. mar. 2011


(Foto: Miklos Szabo)

Et teaterstykke om komikerparret Kjeld og Dirch burde efterlade smil på alles læber, men i "Kjeld og Dirch - en kærlighedshistorie" ser man i stedet de to folkekære komikere krakelere, og humoren bliver et spørgsmål om liv og død.

Det elskede danske komikerpar Kjeld og Dirch bliver nu genskabt på Nørrebro Teater af to af tidens mest populære komikere: Jonathan Spang (Kjeld Petersen) og Anders Matthesen (Dirch Passer). I Kjeld og Dirch - en kærlighedshistorie fortælles historien om to mænd med et helt særligt venskab bundet sammen i humoren.

Stykket tager sin begyndelse d. 3. september 1980, hvor Dirch Passer falder om på scenen under Tivolirevyen. Senere samme aften dør han, 54 år gammel. På den anden side møder han sin gamle ven og kollega Kjeld Petersen, der døde af hjertestop i 1962. Men nu står Kjeld levende foran Dirch og vil fortælle ham verdens bedste vittighed.

Jonathan Spang og Anders Matthesen leverer en meget overbevisende præstation, og de to komikere bevæger sig ikke langt fra deres normale karakter, før de passer ind i Kjeld og Dirchs univers; et sted, hvor komisk ekvilibrisme opstår, når de slippes løs.

Dirch Passers image som komiker var så grundfæstet, at folk brast i latter, så snart han viste sig på scenen. Dette ser man også, så snart Anders Matthesen træder frem på scenen. Matthesen portrætterer en mand, som blev bygget op og elsket af sit publikum og sine nærmeste for til sidst blot at være en pengemaskine. I denne forestilling er Dirch Passer ikke bare den sjove mand, som kunne vælte salen, bare han trådte ind på scenen. Vi ser også bagsiden, hvor han sammen med sin kammerat Kjeld vælter hjem fra værtshus.

Jonathan Spang er derimod den lidt mere seriøse karakter med et temperament, som også lægger sig fint op af Kjeld Petersens image. I særdeleshed skinner Jonathan Spangs skuespilleruddannelse tydeligt igennem, og han inddrager publikum med stor overbevisning. I 2. akt formår både Jonathan Spang og Anders Matthesen også at slå fast, at denne fortælling ikke blot er sjov og spas, men at humoren også er en måde at flygte fra en trist tilværelse på.

Det er naturligvis Jonathan Spang og Anders Matthesen, som stjæler fokus ligesom deres berømte forgængere, men tre kvinder formår at pifte historien op: Camilla Bendix som Dirchs første kone Sitter Horne-Rasmussen, Rikke Lylloff som den altid forførende Judy Gringer og Marie Dalsgaard som Bente Askjær, Dirch Passers suffløse på hans sidste optræden.

Instruktør Heinrich Christensen advarer om, at det ikke er en biografisk fortælling, men derimod en fri gendigtning, men man forlader teatret med et ønske om at vide, hvor meget af det fortalte, der har rødder i sandheden. Heriblandt revydirektør Stig Lommers grove udnyttelse af de komiske hjerner.

Selvom man har moret sig til den store guldmedalje og for en aften føler, at man har oplevet Kjeld og Dirch igen, stivner smilet til sidst. Man indser, at Dirch Passer har fået lov at spille den seriøse og tragiske rolle, som han ønskede sig - blot bag scenen.

Kjeld og Dirch - en kærlighedshistorie - Nørrebro Teater
Se spilletider