Flere nyheder

 
Litteratur
Sælsomme historier fra forstaden

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Sælsomme historier fra forstaden
Fre. 11. mar. 2011

Den danske forfatter Charlotte Weitzes historier er kendetegnet ved hverdagsrealismen med en understrøm af fantastik og folkeeventyr. I "Det Hvide Kvarter" følger hun en række skæbner i et københavnsk villakvarter af samme navn, og det korte novelleformat egner sig fremragende til at give historierne et eventyragtig præg.

Som udgangspunkt er man placeret trygt i dansk middelklasserealisme, når man starter på historien om kvinden Tanja, der flytter i villa med kæresten Søren og prøver at få et barn med ham. Hendes frustration stiger, imens alle andre kvinder i kvarteret bliver gravide og kører stolte rundt med barnevogne. Men snart aner man, at Sørens fascination af hunde og hans medlemskab af Dansk Kennelklub og Dansk Pattedyrforening ikke er helt normalt. Og nabokonen er lovlig interesseret i at hjælpe Tanja, da hun endelig bliver gravid. Da Tanja lader den herlige replik "Der er børn, som er opvokset hos ulve. Det er altid gået dem godt" falde, er vi ude i et langt mere dystert univers, hvor Weitzes uddannelse i folkloristik ikke lader sig fornægte.

Alle historierne foregår i det pæne Hvide Kvarter placeret mellem mosen og søen, hvor naturen bestandigt synes at trække i menneskene og hive dem ned, nogle gange helt bogstaveligt. Alligevel er alle historierne ret forskellige og trækker tråde tilbage til så forskellige begivenheder som 2. Verdenskrig og nutidens terrorfrygt. Det er dog, når uhyggen og det overnaturlige rykker helt indenfor i det trygge forstadsliv, at effekten bliver størst. Mange gange føres ens forventninger på afveje, så at en anderledes blodig skæbne venter i kulissen, imens man i stedet bekymrer sig om skilsmisser og venskaber. Ligeledes frygter man andre steder for det værste, hvorefter langt mindre, men ligeså gribende, sammenbrud indfinder sig i det helt nære.

Charlotte Weitze forstår at kombinere det bedste fra novellekunsten med folkeeventyret, hvor der hurtigt tegnes præcise karakterer med få midler, og det hverdagslige og det fantastiske smukt sættes i spil overfor hinanden. Man læser i spænding videre for at se, om Erling kan spille obo igen efter at have fået en dreng, og hvad solsorten i haven er ude på med selvsamme dreng. For en forfatter som Weitze er der stadig mange historier at fortælle i en tilsyneladende velfriseret og velmenende forstad.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Charlotte Weitze: Det Hvide Kvarter
Samleren, 155 sider
ISBN: 9788763816472