Flere nyheder

 
Film
En usandsynlig fortælling om flugt og udholdenhed

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
En usandsynlig fortælling om flugt og udholdenhed
Tor. 31. mar. 2011


(Foto: Scanbox)

I 1941 flygter syv krigsfanger fra en sovjetisk fangelejr. Men forude venter en 9000 km lang rejse fra Sibirien gennem den forræderiske Gobi-ørken og videre over Himalaya-bjergene, før de er i sikkerhed. Instruktør Peter Weirs nye film "The Way Back" kravler ind under huden og efterlader et stærkt billede på menneskets udholdenhed.

Den polske officer Janusz (Jim Sturgess) bliver på baggrund af en vidneforklaring fra sin kone tortureret, dømt og fængslet i en sovjetisk gulag (fangelejr) i Sibirien. Den første dag i lejren møder Janusz en medfange, der fortæller om en flugtplan, han har haft i mange måneder. Man forventer naturligvis, at denne mand bliver en del af flugten, men det viser sig, at han ikke har planer om at flygte; han er en åndelig grib, som lever af andre folks håb. Men Janusz tror på, at flugten er mulig, og en gruppe mænd tilslutter sig, heriblandt den tavse Mr. Smith (Ed Harris) og den utilregnelige russer Valka (Colin Farrell).

Således starter fortællingen om en gruppe uslebne mænd og deres flugt fra det stalinistiske fængsel. Men frihedens rejse uden for fængslets pigtråd går gennem Sibiriens nådesløse skove - et fængsel, man ikke kan flygte fra.

Man mister helt pusten i kampen om overlevelse i det smukke og uforudsigelige landskab; de sibiriske stepper, som kan nå 40 minusgrader om natten, den varige tørst i ørkenen og en snestorm, som fik denne anmelder til at krybe frysende sammen under jakken. Den altoverskyggende sult ses i en mindeværdig scene, hvor fangerne jager en ulveflok væk fra et ådsel for derefter selv at kaste sig over det som vilde dyr.

Manuskriptforfatter og instruktør Peter Weir (Master and Commander) og fotograf Russell Boyd har uden tvivl skabt en smuk film. Til tider kan man næsten ikke skille karakterne ad og se hvem, der er hvem, hvilket blot understreger den altopslugende natur. Men mens nogle af skuespillerne bliver skjult i sandet, gør andre et stærkt indtryk. Ed Harris spiller en amerikansk enspænder, som advarer Janusz imod at udvise godhed, da dette kan slå ham ihjel. Men da de møder den kvindelig flygtning Irena (Saoirse Ronan), viser Harris, hvordan hengivenhed kan oplive den uendelige ørken. Colin Farrell derimod leverer en utroværdig, tyk russisk accent, som blot er distraherende. Det fremstår heller ikke så overbevisende, at Janusz blot ved hjælp af en kogle og en sten kan finde den rigtige vej gennem den evige ørken.

Men trods disse små ridser i lakken bliver man gang på gang overrasket, når kameraet finder den frygtelige skønhed i personernes sprukne læber og møre fødder. Weir formår at være tilbageholden, og på imponerende vis holder han vores følelser i skak i 2 timer og 13 minutter.

The Way Back
Se spilletider
Se filminfo