Flere nyheder

 
Litteratur
Filosofisk børnebog

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Filosofisk børnebog
Fre. 1. apr. 2011

I en filosofibog for børn lærer vi drengen Sokrates at kende. Sokrates og hans far snakker sammen om alt det finurlige, der befinder sig i tankerne hos en lille dreng. I syv små kapitler kommer Sokrates og far igennem diskussioner om alt det store i det små, og om mange begreber og talemåder.

Sokrates er en lille dreng som alle andre, der tænker nogle store tanker om alle de ting, der fylder i et 5-6-årigt barns bevidsthed. Da Sokrates og faren om vinteren har lavet en snemand, som Sokrates glæder sig til at gense til foråret, er faren praktisk og fortæller, at snemanden vil smelte i løbet af foråret og forsvinde, fordi snemænd ikke kan tåle varme. Så er Sokrates den filosofiske, der kommer frem til, at fordi snemanden har et navn, og fordi de ved, hvor han står, så vil han stadig være her, selvom de ikke kan se ham.

De taler om ting, der er mange af, så som sandkorn og stjerner, om tankefugle og himmelheste - om det fantastiske ved at have en hemmelighed, og om da far mister stemmen, men hvor mon stemmen er forsvundet hen? Måske vil den bare være lidt alene, men den skal nok komme tilbage.

Måske ser voksne dårligere end børn, som Sokrates når frem til, for børn kan ofte se langt flere ting i skyerne og et sandkorn, end voksne kan. Et sandkorn er måske lille udenpå, men kæmpestort indeni - der kan være en hel verden indeni, hvor der måske også er en sandstrand, som en far og hans søn måske sidder på og snakker om sandkorn.

Der er fortællingen om at holde fast i sig selv, når man sidder på skuldrene af sin far, og han ikke kan holde en. At man kan holde fast på forskellige måder - og at det ofte er en god ide at holde fast i andre end sig selv - når man for eksempel falder ned fra en stol, så er det ikke nok at have holdt fast på sin franskbrødsmad. Sokrates siger: "Næste gang jeg sidder på dine skuldre, så skal jeg nok holde fast i dig, så du ikke falder." At have et eftertænksomt og logisk lille barn er sundt for alle - ikke bare fædre.

De collageagtige illustrationer til fortællingerne er meget kunstneriske og kreative, men måske ikke det, der appellerer mest til 5-6-årige børn; der er lidt for få farver og detaljer til at kunne fange børn i den aldersgruppe.

Alt i alt en lille sød bog om nogle af de store tanker i et barns univers - om voksne forklaringer og forståelsesmønstre oversat til de ældste børnehavebørn eller de yngste skolebørn.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Einer Øverenget: Sokrates og far
Illustrationer: Æyvind Torseter
Høst & Søn, 64 sider
ISBN:9-788763-816786