Flere nyheder

 
Teater
Den blodtørstige barber

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Den blodtørstige barber
Man. 4. apr. 2011


(Foto: Rasmus Baaner)

Med Aarhus Teaters store musicalsatsning, "Sweeney Todd", genoptages en af mange savnet tradition. Syngestykker kræver folk, der både kan spille skuespil, synge og bevæge sig på scenen. Det kræver talent, og dét har de medvirkende i den morderiske historie om den djævelske barber fra Fleet Street og Mrs. Lovett, som tager sig kærligt af ligene!

I Aarhus Teaters opsætning spilles hovedrollerne af Flemming Enevold og Lotte Andersen, som begge fungerer 100 procent troværdigt i deres respektive roller. I det hele taget er alle de medvirkende velvalgte. Som publikum er man overbevist om, at der ikke findes andre, som ville fungere bedre i rollerne, end lige præcis de personer, som spiller på Aarhus Teater.

Barberen Benjamin Barker (Flemming Enevold) bor i London med sin kønne kone Lucy og deres datter Joanna. Desværre har dommeren Turpin (Jesper Brun-Jensen) også fået øje på Lucy, og han får Benjamin Barker anklaget for en forbrydelse og sendt til kolonierne i Australien. Derefter lokker han Lucy til sit hus, hvor han voldtager hende.

Flere år efter flygter Benjamin Barker fra Australien og ankommer til London - nu under navnet Sweeney Todd - sammen med matrosen Anthony Hope (Johannes Nymark). Sweeney Todd opsøger sin gamle adresse i Fleet Street, hvor Mrs. Lovett (Lotte Andersen) stadig bor i den nederste del, mens hans gamle værelse står tomt, fordi man mener, det spøger. Mrs. Lovett fortæller, at Lucy tog arsenik efter at være blevet voldtaget, og at dommer Turpin har taget datteren Joanna til sig som sin plejedatter. Det viser sig senere, at dommeren nu, hvor datteren er næsten voksen, er blevet lige så forelsket i hende, som han tidligere var i hendes mor og har tænkt sig at gifte sig med hende.

Sweeney Todd er opsat på at få hævn over dommer Turpin og Betjent Bamford (Hans Dueholm), som hjalp dommeren med at skaffe Benjamin Barker af vejen og muliggjorde voldtægten af Lucy. Som tiden går, kammer det dog så meget over for Sweeney, at alle fra overklassen skal slås ihjel som hævn for deres udnyttelse af dem, der står under dem. Samtidig mener han, at han gør en god gerning mod de lavere klasser, som på den måde slipper ud af tyranniet fra overklassen. Problemet med at skaffe sig af med de mange lig har Mrs. Lovett en løsning på: Kød er jo så dyrt for tiden, så det ville gavne hendes forretning, hvis hun kunne få lov at få kroppene til sine postejer!

Plottet er mesterligt skrevet, og en del af historien forstår man først til allersidst, hvor de sidste tråde samles og giver mening.
Det vides ikke, hvordan sangene lyder på engelsk, men der er ikke rigtigt nogen af dem, der fænger i deres danske oversættelser. Hvor plottet står meget stærkt, er der ikke rigtigt nogen af sangene, man kan huske bagefter, og historien kunne såmænd have været lige så god sat op som skuespil.

Aarhus Teaters opsætning er et rigtigt udstyrsstykke lige fra de pragtfulde kostumer til den geniale sceneopsætning, der kan slås ind og ud alt efter, hvor vi er i forestillingen, og det fungerer rigtigt godt. Denne forestilling ville i det hele taget ikke fungere nær så godt uden den horde af fuldstændigt usynlige sceneteknikere, der tryller bag ved scenen.

Sweeney Todd er en bragende god historie, som spilles fremragende af særdeles velvalgte skuespillere. Sangene er ikke noget at skrive hjem om, men alt i alt en underholdende aften.

Sweeney Todd - Aarhus Teater
Se spilletider