Flere nyheder

 
Litteratur
Labyrintiske fortællinger

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Labyrintiske fortællinger
Man. 4. apr. 2011

Den rumænske forfatter Mircea Cârtârescu iklædes for første gang en dansk oversættelse, og hans "Nostalgi" udkommer nu på C&K Forlag. Det i sig selv er ganske rosværdigt og kærkomment, idet oversat litteratur altid åbner et vindue til et nyt sted i en ellers kendt verden. I nærværende bog er den rumænske virkelig tilsidesat af fantasi og drøm - og en kunstnerisk længsel.

Jo smallere en handlings, en legs eller en tankes rum er, jo vildere bliver resten af verden, det vil sige Verden. Dette credo falder på side 334, og man har efterhånden lurepasset på det virkelighedsbegreb, som Mircea Cârtârescu anvender. Nu præsenteres man så for verden med lille eller stort v. Tanken er ikke ukendt, men passer som fod i hose i denne sublime udgivelse. Der er røster, der har påpeget, at censur eller andre former for indskrænkelse ligefrem kan virke inspirerende. At verden ikke bare er verden, men mange verdener. At fraværet eller savnet skaber nødvendigheden og magien. Det må siges at være tilfældet i denne udgivelse.

Bogen er opdelt i en række små eller længere fortællinger, der hver især er kendetegnet ved en lumsk type fortæller, der øjensynligt har sin læser til bedste.
Første fortælling hedder "Chancerytteren", og er i al sin gru og vildskab også ganske humoristisk. Man møder Serenus Zeitblom, guiden gennem fortællingen, der færdes i et miljø, hvor russisk roulette har den højeste anerkendelse. Man mødes på hemmelige steder, hvor en person, oplært og fundet af en form for træner, ganske enkelt dyster mod tilfældet i form af en pistol. Zeitblom beretter om legenden indenfor faget, Chancerytteren, i bestemt ental. Han ikke bare trodser døden med en patron i pistolen, nej, han går gradvist frem og ender afslutningsvist med 6 patroner. Hvad der videre sker, skal ikke røbes her, men raffineret og ganske underholdende er det i hvert fald.

De øvrige fortællinger kredser om barnet i den voksnes bevidsthed. Vi har at gøre med en tilsyneladende voksen fortæller, der beretter om noget, der skete engang i den allestedsnærværende barndom. Og her kan forfatteren virkelig noget, idet han hele tiden kredser omkring sin identitet som netop forfatter. I mange henseender, hvad man vil kunne kalde en form for mise en abyme-effekt.

I fortællingen "Tvillingerne" er den anden og et egentligt kønsskifte i centrum. I fortællingen "Debilius" er det den seende nye dreng, der sætter fortælleren og alle hans venner på den anden ende. "Debilius" er på mange måder fortællingen om Kristus i barneværelsets skær, hvor den gode udstødes, og den forrykte hyldes.

Den egentlige lange fortælling "REM" er ganske rørende. En pige sendes ud til mosteren, da pigens mor bliver dødeligt syg. Igennem fætteren og en lille lukket venindekreds åbenbares fremtidens minder og den magiske nerve, der i denne kontekst bliver den voksende kunstners skabende genus, hans oratio.

Denne lille samling lange fortællinger kan på alle måder varmt anbefales; i alt kaosset og den labyrintiske fortællerstil øjnes en forfatter med noget på hjertet, set fra en tid, hvor hjertet har måttet døje en hel del.

Nostalgi sendes herfra med de bedste ønsker om at møde nye læsere i det danske.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Mircea Cârtârescu: Nostalgi
C&K Forlag, 420 sider
ISBN: 978-87-92523-27-3
Udkommet: 1. april 2011