Flere nyheder

 
Litteratur
Franzen mangler vitaminer

Find gamle nyheder:
Gammel nyhed fra KultuNauts arkiv
 
Franzen mangler vitaminer
Man. 11. apr. 2011

Den amerikanske bestsellerforfatter Jonathan Franzen er tilbage med en ny mammutroman, der også fungerer som en forlængelse af gennembrudsromanen "Korrektioner". Det er den moderne amerikaner og tilværelsens til stadighed krævende udfordringer, der atter er i fokus. Fortvivl ikke; "Frihed" er letlæselig og ganske ligetil. Det er først, når eftertanken indtræder, at manglerne træder frem; den mangler vitaminer.

Den hype, der er gået forud for Jonathan Franzens nye roman, er uden sammenligning. Manden er øjensynligt i en liga for sig, og sætning efter sætning skulle hamre dette fast hos den moderne læser. Selvfølgelig spiller det stadigvæk en rolle, at Franzen takkede nej til en plads i Oprah Winfreys litterære salon a la amerikansk-litteratur-der-slår-benene væk-under-dig.
Med Korrektioner viste Franzen, at der her var tale om en forfatter med stort F. Manden kan også virkelig skrive, ingen tvivl om det. Hans pedantiske gennemskrivninger bevirker, at man med rette kan tale om en sproglig akkuratesse, der skaber et flow gennem hele hans måde at fortælle en historie på. Også essaygenren har han et ganske godt tag på, hvilket han viste med samlingen Hvordan man er alene. Nu er han så tilbage, the great American novelist, som han blev døbt af TIME; forfatteren som præsident Obama tager med på ferie. Og hvad så?

Historien er trods sin enorme længde egentlig ret banal. Walter og Patty Berglund lever øjensynligt som det perfekte ægtepar. Hun hjemmegående med tid til at bage kager til naboerne, han travlt beskæftiget med sit arbejde og sin idé om overbefolkning. Da deres søn Joey flytter ind til de republikanske naboer i kraft af sin forelskelse i deres datter, bryder det hele efterhånden sammen om den lille dysfunktionelle familie.

Romanen forgrener sig bagud i tid, og man får stykke for stykke serveret Walter og Pattys opvækst og baggrund. Deres møde på college, hvor hun var en talentfuld basketballspiller og han en idealist med hjertet på rette sted, er forankret om personen Richard Katz. Katz er en sanger, der går fra at være ukendt til at være undergrundens hippe svar på en ægte musiker. Patty er pjattet med ham, og trods sit ægteskab med Walter kan hun ikke slippe ham. De bruger et par dage i en hytte, der senere sætter skub i handlingen. Walter er temmelig tiltrukket at sin medarbejder, Lalitha. Imellem disse liv slynger arbejdslivet, kærlighedslivet og livsleden sig elegant. Franzen mestrer virkelig detaljerne - og han giver sig god tid i sine beskrivelser. Igennem hele romanen er sex alfa og omega. Lidt trivielt til tider.

Franzens sprog og hans glidende fortællestil, der vel nok kan tåle sammenligning med f.eks. Michael Chabon og en fortyndet Paul Auster, er den nerve, der får hele denne kolos til at flyde. Ikke på noget tidspunkt får man åndenød eller savner en redigerende redaktør. Men når den sidste side er vendt, så har man trods bogens længde ikke fået så meget dybde med i købet.

Ok, der er mange livslinjer, der ligger udstrakt, men de generelle plots og motiver - kritik af George Bush, inddragelse af 11. september og massesamfundets uhyggelige forbrug - er for forventelige. Dog har Franzen tydeligt bevist, at Korrektioner ikke var en enlig svale.

Køb eller bestil bogen på saxo.com

Jonathan Franzen: Frihed
Gyldendal, 584 sider
ISBN: 9788702097917
Er udkommet