I samarbejde med www.kultunaut.dk
  • Filtrer
  • Søg

    Genre

Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
24/3 2010
Klostermølle, Offentlig Parkeringsplads
Klostermøllevej
8660 Skanderborg
Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 56.0387, Lon 9.69122

Klosterkanalen er etableret en gang i middelalderen ved en ca. 1.300 m lang dæmning, der leder vandet fra Gudenåen uden om det oprindelige delta (Klosterkær) ved udløbet i Mossø og frem til Voer Klosters vandmølle.
Voer Kloster blev nedrevet efter reformationen. Møllen har med gentagne ombygninger været i brug indtil en brand i 1974. Møllebygningen er nu restaureret og indgår i Klostermøllen Naturcenter


Dagstur i kano eller kajak fra Klostermølle til Ry
Natur

Dagstur i kano eller kajak fra Klostermølle til Ry

Klostermølle, Offentlig Parkeringsplads, kl. 09:00.

2. Maj kl. 09:00
Dato: Onsdag den 1. maj til mandag den 30. september 2024, kl. 09:00. Pris: Ukendt Hjemmeside: Link Sted:

Vores nærområde byder på virkelig fin natur, som I har mulighed for at opleve med start fra Klostermølle. Sejlturen byder på smal å og en enkelt sø i alt 11 km smuk natur. En overkommelig rute for de fleste.

Turbeskrivelse

I Klostermølle er der et overbæringssted hvor kanoerne skal køres på en vogn.

For at komme videre ad Gudenåen skal man holde til venstre. Åen er nu blevet lidt bredere, og efter et par kilometer løber Salten Å ud på venstre side. 500 m oppe ad Salten Å ligger Gl. Rye teltplads. Her er overnatningsmulighed.

Det er ikke tilladt at sejle længere end Gl. Rye teltplads, så turen fortsætter tilbage mod Gudenåens hovedløb. Sejl til venstre ved Salten Å's udløb i Gudenåen for at komme mod Gudensø og Ry. Øm Kloster - arkæologisk seværdighed. Undervejs ligger Emborg Bro, hvor der er mulighed for rast, her er der etableret gode faciliteter med madpakkehus og borde/bænke. Hold til højre ved åens udløb i Gudensø - herfra er der ca. 300 m til en flad sandstrand, hvor kanoen kan trækkes op.

En sti fører til Øm Kloster, der blev grundlagt af cisterciensermunke i perioden 1172 - 1257. I de næste 300 år, indtil reformationen i 1536 kom til Danmark, var det et levende kloster, med stor betydning for sin samtid. Men i 1561 blev Øm Kloster revet ned efter kongens befaling.

Arkæologiske fund viser, at nogle af munkene har været læger, samt at klosteret har fungeret som plejehjem. og ikke mindst som hospital. I dag er der i området klosterruin og museum med udstilling af mange spændende fund og klosterhave med eksempler på datidens lægeurter.

Til Ry via Gudensø. Gudensø vrimler med fugle f.eks. lappedykkere, blishøns, fiskehejrer, ænder og den sorte skarv. Langs søbredden vokser mange store rødel, som gerne gror med rødderne i vand. I mange vige ses åkander og vandpileurt - i disse områder samt i rørskovene er sejlads forbudt.

Den sidste del af sejlturen til Ry går gennem Ry Møllesø. Ved indsnævringen hertil passeres Holmens Camping, hvor der er mulighed for overnatning og indkøb. Efter yderligere 1/2 times sejlads ankommer man til Ry.

Ved vejen holdes til venstre, hvor der er toilet, og hvor der i 1998 er etableret gennemsejling under amtsvejen.

Efter passage af amtsvejen fortsættes frem til et lille overbæringssted, inden man fortsætter ud i Lillesø. Herfra drejer man til højre ind til havnen, hvor vi bor inde i bunden af havnen.

Turen købes på hjemmesiden