Naturpark Åmosens sekretariat

Velkommen i Naturpark Åmosen - Danmarks allerførste naturpark!

Naturpark Åmosen er et stort sammenhængende naturområde, med langstrakte ådale, gamle dybe skove, store smukke søer, kuperede strandenge og enorme moseområder, der strækker sig fra Storebælt og mere end 45 km ind i Vestsjælland.

Det 8500 hektar store naturområde rummer storslåede landskaber, enestående naturoplevelser og en dramatisk kulturhistorie med rige arkæologiske fund af international betydning.

Naturpark Åmosen er kendt som "Sjællands sidste vildmark", da den omfatter store områder uden veje, jernbaner eller bebyggelse.

Men naturparken byder på meget mere end det unikke naturlandskab. Naturpark Åmosen har en overvældende betydning internationalt, når det kommer til arkæologiske fund fra jægerstenalderen og vikingetiden. Den dag i dag fungerer den som en skattekiste, der Dybt i dens dyndige lag finder vi enestående fund, der afslører spændende historier om vores forfædres liv og kultur og som former vores forståelse af fortiden.

I Naturpark Åmosen er der fx blevet opdaget en række velbevarede pilspidser, som stammer fra jægerstenalderen. Disse pilspidser er lavet af flint og viser en imponerende håndværksmæssig præcision. De vidner om jagtens betydning i fortidens samfund og afslører teknikker, som vores forfædre brugte til at overleve i den vilde natur.

Under udgravninger i Naturpark Åmosen er der også blevet fundet en række smukke og kunstfærdigt udførte smykker, der tilhørte vikingetiden. Disse inkluderer ravhalskæder, sølvringe og brocher med forbløffende detaljer.

Tissøringen er en af de mest berømte og betydningsfulde arkæologiske fund, der er blevet gjort i Åmosen. Denne massive guldring, der stammer fra vikingetiden, blev opdaget i 1850 og har tiltrukket stor opmærksomhed både nationalt og internationalt.

Tissøringen er en armring, der er lavet af massivt guld og vejer omkring 1 kilogram. Den er rigt dekoreret med intrikate mønstre og smukke detaljer, der viser enestående håndværkskvalitet.

Disse er blot nogle få eksempler på de mange spændende fund, der er blevet gjort i Åmosen. Hver opdagelse bidrager til vores forståelse af fortiden og fortæller historier om menneskets udvikling, kultur og interaktion med naturen.

Vi er stolte af at være hjemsted for nogle af naturens mest sjældne og betagende skabninger. Her kan du fx møde traner der udfører deres ikoniske parringsdans, eller se den sky og sjældne europæiske odder. Odderen er et sandt symbol på vores bestræbelser på at bevare og beskytte vores dyreliv.

Det er også i Naturpark Åmosen at du kan møde den majestætiske kronhjort, der vandrer frit gennem de store skove, eller opleve den sjældne og farverige isfugl, der med sit karakteristiske udseende og hurtige flugt er et ægte vidunder.

Naturpark Åmosens sekretariat

Nyvej 14, st. th

4450 Jyderup

Tlf: 30259757

Yderligere information: Hjemmeside