Gammel Estrup

Gammel Estrup

Randersvej 2
8963 Auning
Tlf: 8648 3001
Hjemmeside
Åbent: Året rundt fra kl 10, lukket i helligdagene omkring jul og nytår samt januar måned indtil vinterferien og mandage i vinterperioden
Entré: 140 kr. for voksne. Børn u. 18 har gratis adgang. Rabat for studerende tillige med grupper over 20 personer

Smukt placeret på det bakkede Djursland ligger Gammel Estrup - en af Danmarks bedst bevarede renæssanceherregårde. Nyd de pragtfulde sale, hvor adelen dansede og festede, og gå på opdagelse i de elegante gemakker og enkle værelser, hvor slægten Scheel og deres tjenestefolk levede deres private liv gennem 600 år. Mød herskab og tjenestefolk, når der er liv på herregården i ferierne og gå en tur i den smukke barokhave med orangerierne, mens børnene prøver den store legeplads. Herregårdens historie kan føres helt tilbage til 1300-tallet, og stedet blev i 600 år - frem til 1926 - aldrig handlet, men gik i arv fra far til søn/datter. De to mægtige adelsslægter Brock og Scheel havde sæde her, og de var i en lang periode blandt Danmarks største og rigeste godssamlere. I 1930 blev der oprettet museum på slottet, og museet har en fin samling af bl.a. portrætter, møbler, gobeliner og våben fra reformationen og frem til begyndelsen af 1900-tallet. Hovedbygningen er omkranset af to voldgrave, der støder op til den smukke barokhave. I haven ligger to nyistandsatte orangerier, som fungerer som overvintringshuse for eksotiske planter. På museet afholdes der året rundt mange udstillinger og aktiviteter med udgangspunkt i den danske herregårdshistorie



Viser 12 events fra/efter 26. apr. 2024

Pris: Entré: 550 kr
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
Middag med en række spændende retter inspireret af det billedunivers, der udfolder sig på riddersalens enestående gobeliner. Middagen ledsages af fortællinger om Gammel Estrups ejerfamilie Scheel omkring år 1700. EN HELT SÆRLIG MIDDAG
Vær med, når vi har dækket op til festligt taffel omgivet af de smukt vævede gobeliner, der har hængt i riddersalen siden begyndelsen af 1700-tallet.

Riddersalen og gobelinerne danner ramme om en helt særlig middag, hvor bordene er dækket efter alle kunstens regler, og hvor tjenerstaben i tidstypiske dragter står klar til at servere de historisk inspirerede retter for aftenens deltagere.

I løbet af aftenens serveringer udfolder forskningsmedarbejder Klaus Højbjerg, med udgangspunkt i de 300 år gamle gobeliners motiver, historien om herregårdene omkring år 1700 og de to generationer af Gammel Estrups ejerfamilie, der levede på herregården, mens vægtæpperne blev fremstillet og riddersalen indrettet.

Klaus Højbjerg er aftenens vært, mens kokken Nils Seidelin Petersen står for menuen, der gentænker det tidlige 1700-tals overdådige madkultur i en række moderne retter med inspiration i samtidens yndede råvarer. Vidensmiddagen er en del af videnskabsfestivalen Forskningens Døgn, som også har støttet arrangementet.

PRAKTISK
Tid: Den 26. april 2024, kl. 17.30-20.30

Sted: Riddersalen på Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum, Randersvej 2, 8963 Auning.

Pris: 550 kr. inkl. mad fordelt på en række serveringer, vin/saft og foredrag.

Billetter: købes via Gammel Estrups webshop. Billetsalget begynder 20. marts kl. 10

Jagtdag med bukketræf

Torsdag den 16. maj 2024, 08:00-10:00.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
Der afholdes som sædvanlig bukkejagt landet over den 16. maj. Det markerer Gammel Estrup med et særligt bukketræf om morgenen den 16. maj med vildtparade, morgenkaffe og en snak om årets første bukkejagt. Omkring kl. 9 kåres årets buk til tonerne af Auning Jagtforenings jagthorn.

Alle jægere og andre interesserede er velkomne ved Gammel Estrups bukketræf. Arrangementet er gratis. Kaffe og kage kan købes i Herregårdskøkkenet. Efter kl. 10, hvor museet åbner, betales almindelig entre.

Herregårdsjagt
Førhen var jagt primært en populær fritidsinteresse for godsejer-eliten, og vi ved at der har været afholdt adskillige herregårdsjagter på Gammel Estrup.

Især i anden halvdel af 1800-tallet afholdtes storstilede herregårdsjagter på de danske godser, og i museets samling findes over 100 opsatser fra råvildt

Pinse på Gammel Estrup

Lørdag den 18. til mandag den 20. maj 2024, 10:00-17:00.
Pris: Entré: Entreen er 140 kr for voksne - børn under 18 år har gratis adgang
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
Nyd pinsedagene på Gammel Estrup med sommerudstilling og rundvisninger i haven. Åbning af sommerudstilling
I pinsen åbner Gammel Estrup sommerudstillingen "Herregårdshaven - til lyst og nytte".

Udstillingen, der kan opleves i havens vestre orangeri sommeren over, fortæller historien om herregårdshaven og de mange ansatte, der var knytte til arbejdet i haven.

Se mere om Særudstillingen Herregårdshaven - til lyst og nytte.

Gratis rundvisninger i haven
I forbindelse med haveudstillingen, er der gratis rundvisning i haven kl. 13.

Mødested ved den hvide bro ind til barokhaven.

Kaffe og kage i Herregårdskøkkenet
Slap af med et stykke hjemmebagt kage fra brændekomfuret og en kop kaffe fra Madam Blå.

Man må gerne tage kaffe og kage med ned i haven.

Praktisk
Entre til museet: 140 kr. Børn under 18 år: gratis adgang.

Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum

Særudstilling: Herregårdshaven - til lyst og nytte

Lørdag den 18. maj til søndag den 25. august 2024, 10:00-17:00.
Pris: Entré: Entre til museet er 140 kr - børn under 18 år har gratis adgang
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
I denne sommerudstilling er der fokus på fortællingen om herregårdens nyttehave med køkkenhave, frugthave og driveri samt på de mange ansatte, det krævede at passe de store herregårdshaver førhen. Tiden er perioden omkring 1900, hvor herregårdene var lokalsamfundets største arbejdspladser og ramme om utallige menneskers liv.

Herregårdshaverne
Ved alle herregårde, store som små, var der omkring forrige århundredeskifte prydhaver, køkken- og frugthaver. Havernes funktion var dels at skabe en smuk ramme om godsejerens bolig, dels at forsyne husholdningen med frugt og grønt.

Nyttehaven producerede mad til herskabet og deres ansatte, og den var således afgørende for, at det store apparat, som herregården var, kunne fungere. Der var derfor en tæt kontakt mellem køkkenet og gartneren. Husjomfruen og herskabet var interesserede i at få friske og smagfulde grønsager hele året. Og da man ikke som i dag importerede frugt og grønt året rundt, var det gartnerens opgave at strække sæsonen for friske råvarer så langt som muligt.

Det krævede stor viden og dygtighed af gartneren, og herregårdshaven var et af de mest innovative steder på herregårdene, hvor der blev fremdrevet eksotiske vækster og udviklet nye sorter af frugt og grønt tillige med nye metoder til at frembringe råvarerne og strække sæsonen.

De ansatte
De store haver krævede mange ansatte både til de vidtstrakte parker og til nyttehaven. Herregårdsgartneren stod i spidsen for en broget skare af gartnerelever, husmænd og husmandskoner og ikke mindst en række ældre og veltjente mænd og kvinder, der var slidt efter et langt og hårdt arbejdsliv på herregården. I haven fik de lettere opgaver, der sikrede dem en lille indtægt, så de undgik fattighuset.

I skolernes sommerferie suppleres udstillingen "Herregårdshaven - til lyst og nytte" af børneaktiviteter mm. Se mere om sommerens aktiviteter her

Sommerudflugt

Onsdag den 22. maj 2024, kl. 12-18.
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning

Sogneudflugt

Søndag den 9. juni 2024, kl. 08-17.
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
Sogneudflugt Søndag 9. juni er du velkommen med på Thyregod-Vester kirkers sognetur til Gl. Estrup Slot ved Auning. Vi vil få en rundvisning på "Det grønne museum". Du kan også på egen hånd eller i fællesskab med andre gå rundt på Gl. Estrup slot. Undervejs vil der være spisning på Auning Kro, gudstjeneste, fællessang og formiddags- og eftermiddagskaffe. DAGENS PROGRAM: 8.20: Afgang fra Thyregod skoles parkeringsplads 8.35: Afgang fra Vester Sognehus. Under turen frem til Auning - Gl. Estrup: "busudstjeneste" m. sang og tekster. Derudover en pause med kaffe og rundstykker på et stop undervejs. 10.30: Ankomst Gl. Estrup. Guidet tur rundt på "Det grønne museum". 12.30: Frokost Auning kro 13.45: Tid på egen hånd på slottet 15.15: Afgang Gl. Estrup. Kaffe m.m. på vej hjem 16.45: Ankomst Vester Sognehus 17.00: Ankomst Thyregod skole DU KAN VÆLGE MELLEM FØLGENDE RETTER PÅ AUNING KRO: - Dansk Bøf med spejlæg, bløde løg, surt, brød & smør kr. 110,00 - Pariserbøf med æggeblomme, løg, kapers, peberrod & rødbeder kr. 130,00 - Stjerneskud med stegt & dampet fi skefi let, rejer & asparges kr. 160,00 BETALING Betaling for maden skal ske via mobilepay ved tilmelding. Menighedsrådet betaler for en øl/vand til maden. Betaling for turen er 130 kr. for hele herligheden. Du skal derudover også indbetale for den mad, du ønsker på Auning Kro. TILMELDING Tilmelding til præstesekretær Betina Rosendal på mail: betro@km.dk eller tlf.: 30437749. Skriv navne på tilmeldte + husk at notere, hvad du vil have at spise på Auning Kro. Senest fredag d. 31. maj. Betaling af samlet beløb på Mobilepay nr. 40412. På vegne af menighedsrådet i Thyregod- Vester Tove Johansen, Katrine Gjesse og Morten Seindal Krabbe

1700-talsfestival

Lørdag den 22. og søndag den 23. juni 2024, 10:00-17:00.
Pris: Entré: Voksne 140 kr - børn under 18 år gratis
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
Grever og grevinder, gøglere og musikanter, håndværkere og bønder samles på Gammel Estrup til en 1700-talsfest, og DU kan være med! Kom med på en fantastisk rejse tilbage i tiden, når Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum åbner porten til 1700-tallet. Her kan du opleve en vild og fascinerende periode i vores historie, hvor forskellen mellem høj og lav var uendelig stor.

Oplev overklassens enorme luksus og selviscenesættelse med pudrede parykker, stramme kjoleliv og hvidtede ansigter. Mød også 1700-tallets bønder, der falbyder deres varer, mens gøglere og musikanter fylder gården med larm og musik.

Besøg boderne, se gammeldags håndværk og husflid og køb helstegt pattegris og bålstegte pandekager, duft røgen og køb et glas skummende øl af kromutter i "Nilles Kro". Gå også en tur i haven og nyd kaffen i Orangeriet.

Særligt for børn
Lær at fægte som en ægte adelsmand i fægteskolen.

Prøv den nye legeplads, der åbnede i 2023.

Praktisk
Tid: 22.-23. juni kl. 10-17.

Entrepris: Voksne 140 kr. - børn under 18 år gratis

K7 - gratis adgang for unge i alderen 18-27 år i uge 37

Mandag den 9. til søndag den 15. september 2024, 10:00-17:00.
Pris: Entré: Gratis adgang for børn og unge op til 27 år (husk download af K7-kort). Voksne over 27 normalpris 140 kr
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
Som en del af den landsdækkende kampagne K7 har Gammel Estrup Danmarks Herregårdsmuseum og nabomuseet Det Grønne Museum gratis adgang for unge op til 27 år i hele uge 37. K7 er den nationale kulturuge for unge i perioden 11.-17. september. Her åbner knap 200 danske museer, kunsthaller og oplevelsescentre dørene med fri entré for landets unge.

Praktisk
For at komme gratis ind i forbindelse med K7, skal man hente et digitalt K7-kort ned på sin telefon - kortet er gratis. Se mere på k7k7.dk.

Børn under 18 år har altid gratis adgang og skal derfor ikke bruge et digitalt k7-kort.

For spørgsmål vedrørende K7 kontakt sekretariatet bag begivenheden via k7k7.dk

Æblehygge i efterårsferien

Lørdag den 12. til søndag den 20. oktober 2024, 10:00-17:00.
Pris: Entré: Voksne 140 kr - børn under 18 år gratis adgang
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
I hele skolernes efterårsferie er der hyggelige æbleaktiviteter i Orangerierne i Herregårdshaven. Før i tiden på herregården forberedte man sig i efteråret til den lange vinter. Afgrøderne fra haven skulle høstes, henkoges og syltes, så man havde mad til resten af året.

Gammel Estrups æblehave rummer en masse gamle sorter af æbler, og det er netop æblerne, der er udgangspunkt for aktiviteterne i efterårsferien.

Æblemosteriet i Orangeriet
Pluk æbler fra æbleplantagen og se dem blive til økologiske æblemost i Gammel Estrups æblemosteri i Orangerierne. Herregårdsgartnerne hjælper jer med at moste æblerne på stedet, og man kan købe sin egen flaske friskpressede økologiske æblemost med hjem.

Særudstilling: Alletiders æbler
I Orangerierne kan man også opleve en særudstilling for børn og voksne om æbler og høsttiden på herregården førhen.

Lækkerier i Herregårdskøkkenet
Besøg også Herregårdskøkkenet, hvor herregårdens husjomfru i hverdagene sylter og henkoger årstidens grøntsager. Alle dage kan man købe kaffe og hjemmebagt kage, hvis den lille sult skulle melde sig.

Praktisk
Entre 140 kr. - børn under 18 år gratis. Billetten gælder også til nabomuseet Det Grønne Museum.

Æblemosteriet har åbent alle dage i hele efterårsferien kl. 10.30-16.15.

Det koster 40 kr. at plukke æbler og moste dem til cirka 1 liter æblemost. Hvert barn kan max moste 1 liter. Mosten får man med hjem i en fin glasflaske. Man kan ikke medbringe egne æbler i mosteriet

Allehelgensaften: det spøger på Gammel Estrup

Torsdag den 31. oktober 2024, 17, 19 og 21.
Pris: Entré: 100 kr / 50 kr
Hjemmeside: Se hjemmeside
Gammel Estrup Randersvej 2, Auning
På denne magiske aften sker der mystiske ting på herregården, og hvem ved, om nogle af herregårdens tidligere beboere dukker op. Hør spøgelseshistorierne, der knytter sig til Gammel Estrup, og oplev herregården kun oplyst af stearinlys.

Tag på en stemningsfuld rundtur i den dunkle kælder, hvor overnaturlige fænomener og gengangere huserer.

Prøv også den uhyggelige skattejagt i haven - hvis du tør!

I Herregårdskøkkenet og kaffestuerne kan man købe kaffe og den berømte Gammel Estrup æblekage.

Praktisk
Man besøger herregården kl. 17, 19 eller 21.

Pris: 100 kr. Børn 50 kr.

Der er begrænset plads. Billetter kan købes i webshoppen fra 1. oktober.

Kvittering på betaling fungerer som billet (vises på telefonen ved ankomst). Det er ikke muligt at købe billetter i døren.

Al færdsel på området er på eget ansvar. Aldersgrænse i kælderen er 10 år