Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.
Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.

Dato

Kategori

  • Vælg alle genrer Nulstil
Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
11/3 2019
Lejre Museum
Orehøjvej 4B
4320 Lejre
Tlf: 46 31 65 30
Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 55.6153, Lon 11.9688
Åbent: Se hjemmeside
Entré: 50 for voksne. Under 18 år gratis entré

Oplev vikingetidens sagn, fakta og fantastiske arkæologiske fund på Lejre Museum. Museet ligger i det smukt kuperet og historisk rige naturområde ved Gl. Lejre, og her finder du nogle af Danmarks bedst bevarede oldtidsfund fra vikingetiden bl.a. en skibssætning samt fem store "kongehaller". Området er også berømt som Danmarks fødselssted samt som hjemsted for de myteomspændte sagnkonger "Skjoldungerne" og det berømte heltekvad "Beowulf"


Viser 3 events i nationalparken fra/efter 19. apr. 2024

Fra Kongesæde til ødemark?
Diverse | Foredrag

Fra Kongesæde til ødemark?

Torsdag den 25. april 2024, 19.00 - 20.00.
Pris: Entré: 75 kr (+ billetgebyr). Arrangementet er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening men kræver tilmelding Køb/bestil billet
Hjemmeside: Se hjemmeside
Lejre Museum Orehøjvej 4B, Lejre
Foredragsvandring i Lejre ådal med Ole Kastholm. Ved overgangen til kristendommen, så Lejres guldalder ud til at have nået sin afslutning, og magten var flyttet til Roskilde. Skriftlige kilder fra den tid henviser til Lejre som "knap beboet" og endda "en af de allerringeste landsbyer". Men forholdt det sig virkelig sådan?

For blot få år siden fandt ROMUs arkæologer resterne af en vandmølle kaldet "Lune Mølle", der udgør den seneste tilføjelse til en række af spor fra tidlig middelalder i Lejreområdet.

Torsdag d. 25. april inviterer Lejre Museum og Lejre Museumsforening til foredragsvandring gennem Lejre Ådal med arkæolog og seniorforsker Ole Kastholm. Her vil vi besøge to middelaldermøller og deres dertilhørende dæmningsanlæg. Undervejs vil Ole fortælle om landskabets udformning, og hvad de tidlige vandmøller kan fortælle om jernalderkongesædet i Lejre og tiden efter dettes ophør.

Mødested: parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre.

Foto: Kristian Grøndahl, ROMU
Del
Byvandring i Gl. Lejre
Diverse | Ekskursion

Byvandring i Gl. Lejre

Søndag den 5. maj 2024, 13.30 - 15.00.
Pris: Entré: 40 kr inklusiv kaffe og kage. Byvandringen er gratis for medlemmer af Lejre Museumsforening, men kræver tilmelding Køb/bestil billet
Hjemmeside: Se hjemmeside
Lejre Museum Orehøjvej 4B, Lejre
Kom med, når Lejre Museum og Lejre Museumsforening inviterer på byvandring i Gl. Lejre søndag d. 5. maj kl. 13:30. Eva Nielsen og Vivian Møller, der begge er frivillige ved Lejre Arkiv, vil denne forårsdag guide os langs østsiden af Orehøjvej og fortælle om de spændende livshistorier og forunderlige fortællinger, som bygningerne bærer på. Dagens tur fokuserer på Gl. Lejre i første halvdel af 1800-tallet.

Vi begynder ved Lejre Museum, der ligger i den charmerende firlængede Hestebjerggård. Her vil vi blandt høre historien om Gl. Lejres egen "Jeppe på Bjerget".

Fra museet går vi forbi tre huse, der hver især har deres egne historier at fortælle om livet i landsbyen. Første stop er ved nr. 6, en bolig der gemmer på en imponerende 75 år lang ægteskabshistorie. Dette hus har være hjem for en række stærke kvinder, en stenhugger, en skomager, en jernbanearbejder og en plejedatter gennem tiden. Videre til nr. 8, der engang husede en fattig daglejerfamilie, og nr. 10, der blev bygget som jordemoderhus. Hvert hus bærer på sin egen unikke fortælling om livet, arbejdet og de mennesker, der gjorde Gl. Lejre til det, landsbyen var.

Dagens sidste stop er Gl. Kongsgaard, hvor vi, hvis tiden tillader det, blandt andet skal høre historien om hvordan Lejreskatten blev fundet Gl. Kongsgaards jorde.

Kom med til denne hyggelige dag i Gl. Lejre, hvor vi skal høre husenes historier, og få et glimt af livet, der engang var, i Gl. Lejre.

Byvandringen varer ca. en time og efterfølgende er der kaffe og kage på Gl. Kongsgaard med mulighed for at stille spørgsmål. Vi mødes på parkeringspladsen foran Lejre Museum, Orehøjvej 4b, 4320 Lejre.

Foto: Lejre Lokalarkiv
Del
Grundlovsdag på Lejre Museum
Diverse | Andet

Grundlovsdag på Lejre Museum

Onsdag den 5. juni 2024, 10:00 - 11:00.
Pris: Fri entré
Hjemmeside: Se hjemmeside
Lejre Museum Orehøjvej 4B, Lejre
Vær med, når Lejre Museum fejrer demokratiets dag ved skibssætningen med fællessang ved musiker Nikolaj Muldkjær fra projektet "Sangskatten" og grundlovstale ved historiker og leder af Lejre Bibliotek og Arkiv, Tobias Mortensen. I Lejre er der en lang historisk tradition for politiske folkefester og fra midten af 1800-tallet opstod nye demokratiske idéer ved grundlovsmøder i blandt andet Herthadalen ved Ledreborg. Det første store grundlovsmøde i Herthadalen blev afholdt i 1854, men går vi blot tre år tilbage før denne dag, fandt det første folkemøde faktisk sted ved skibssætningen i Gammel Lejre, hvor N.F.S Grundtvig stod som taler.

Lejres forbindelse til fortiden inspirerede dengang til taler og sange, hvor folk kunne samles om en fælles national identitet. På Lejre Museum ønsker vi at gentage succesen og inviterer derfor til tale og fællessang lige der, hvor det hele startede, ved skibssætningen.

Program:

10.00: Udskænkning af kaffe og kage til de første halvtreds.

10.15: Grundlovstale ved Tobias Mortensen.

10.30-11.00: Fællessang ved Nikolaj Muldkjær.

Tid, pris og sted

Tid: 5. juni 2024, kl. 10.00-11.00

Pris: Gratis

Sted:

Hele arrangementet finder sted i skibssætningen i Gl. Lejre. Følg grusstien fra parkeringspladsen ved Lejre Museum, Orehøjvej 4B, 4320 Lejre
Del