Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.
Kunne ikke hente 'https://nationalparkskjoldungernesland.dk/kalender/' indenfor 15 sek.

Dato

Kategori

Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
1/2 2023
Varde Bibliotek
Rådhusstræde 2
6800 Varde
Tlf: 75 22 10 88
Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 55.6196, Lon 8.47995
Åbent: Se hjemmesiden


Viser 14 events fra/efter 25. apr. 2024

HUGINN - resultater fra Andreas Mogensens tur i rummet
Diverse | Foredrag

HUGINN - resultater fra Andreas Mogensens tur i rummet

Fredag den 26. april 2024, kl. 15.30.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Varde Bibliotek Rådhusstræde 2, Varde
Ved forsker Ole J. Knudsen fra Aarhus Space Centre. Hvad skulle Andreas Mogensen foretage sig ombord på Rumstationen ISS fra august 2023 til februar 2024, og hvad er der indtil nu kommet ud af det?

Danmarks første astronaut i rummet, Andreas Mogensen, (Rasmus Klump er nummer to) skulle på HUGINN-missionen udføre en lang række videnskabelige eksperimenter for bl.a. ESA og NASA.

Blandt de mange aktiviteter og eksperimenter, der skulle gennemføres, var der 10 danske forsøg, der blev udvalgt til at komme med Andreas Mogensen i rummet.

Allerede nu kan vi give et overblik over de første resultater fra missionen. Kom med, når vi i dette foredrag ser på, hvad der er kommet frem - blandt andet billeder af lyn, som slår opad imod rummet
Del
Kunstig intelligens: Hvad er det alle snakker om?
Diverse | Foredrag

Kunstig intelligens: Hvad er det alle snakker om?

Mandag den 29. april 2024, kl. 10.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Nr. Nebel Bibliotek, Sønder Allé 18A, Nørre Nebel Varde Bibliotek
Luís Cruz-Filipe, lektor på SDU, giver en indføring i hvad kunstig intelligens er. I løbet af det sidste år er kunstig intelligens blevet et emne, som alle snakker om. Men hvad er det egentlig, og hvad betyder det for mig? Kommer kunstig intelligens virkelig til at ændre radikalt på vores liv?

Kunstig intelligens har som formål at udvikle computerprogrammer, der opfører sig på en "klog" måde. Vi vil i dette foredrag diskutere, hvad der menes med "klog adfærd", og se eksempler på, hvad der er blevet lavet siden 1950erne.

Derefter skal vi lege maskine og få lidt indsigt i, hvordan en computer kan lære - og indse, at det faktisk ikke er så anderledes end, hvordan vi mennesker lærer.

Til sidst bygger vi vores egen udgave af en chatbot og finder ud af, at det faktisk er nemt at skrive noget klogt på et sprog, man ikke kender.

Formålet med dette foredrag er at give svar på, hvad kunstig intelligens er, og hvad det betyder for dig, så du får en bedre forståelse for, hvad alle snakker om
Del
Åben Slægtsforskercafé
Diverse | Andet

Åben Slægtsforskercafé

Tirsdag den 30. april 2024, kl. 19-21.
Pris: Fri entré
Varde Bibliotek Rådhusstræde 2, Varde
Få hjælp til egen slægtsforskning, eller kom for at erfaringsudveksle med Danske Slægtsforskere. Alle er velkomne. Har du en slægtning fra fordums tid, du gerne vil vide mere om? Er du nysgerrig på, hvad dine oldeforældre arbejde med? Måske vil du have sparring på, hvordan du kan arbejde med slægtsforskning?

Der findes uanede mængder af data om vores forfædre på internettet og i arkiverne. Men man skal vide, hvor man skal lede efter det.

Kom til slægtsforskercafé med Danske Slægtsforskere på Varde Bibliotek. Vi taler om løst og fast om slægtsforskning, og du kan få hjælp til at finde netop den information, du søger.

Alle er velkomne
Del
Markering af Europadagen og filmvisning af Bastarden
Diverse | Andet

Markering af Europadagen og filmvisning af Bastarden

Torsdag den 2. maj 2024, kl. 19.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Varde Bio, Kræmmergade 9, Varde Varde Bibliotek
Europe Direct Syddanmark smugfejrer Europadagen med biografvisning af den EU-støttede film Bastarden. Europadagen (den 9. maj) er en hyldest til fred og sammenhold i Europa. Den er en markering af årsdagen for den historiske "Schumanerklæring", som beskriver Schumans idé om et nyt politisk samarbejde i Europa - et samarbejde, der vil gøre krig mellem Europas nationer utænkelig. Schumans forslag anses for at være begyndelsen på det, der i dag er EU.

Du kan læse den fulde Schumanerklæring her.

Filmen 'Bastarden' handler om den fattige soldat Ludvig Kahlen, der i 1755 ankommer til den golde jyske hede med et eneste mål: at følge kongens kald om at opdyrke jorden og derved selv opnå rigdom og ære.

Men Kahlen får hurtigt en fjende. Den nådesløse godsejer, Frederik De Schinkel, som er enehersker på egnen, mener, at heden tilhører ham og ikke kongen.

Bastarden er baseret på Ida Jessens roman, 'Kaptajnen og Ann Barbara'.

Filmstrailer
Del
Litterær gåtur: Houstrup Strand
Diverse | Andet

Litterær gåtur: Houstrup Strand

Lørdag den 4. maj 2024, kl. 11.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Houstrup Strand, P-plads, Houstrup Strandvej 31, Nørre Nebel Varde Bibliotek
Kom med på litterær gåtur på Houstrup Strand ved Nymindestrømmen. Vi dykker ned i litteratur om den barske natur, fiskerliv og havets mange facetter. Kuperet klitlandskab, strandens fine sand og de kraftige, salte vinde fra Vesterhavet. Vind og vejr har ommøbleret landskabet, grådige bølger har krævet mange liv og naturen er barsk her.

To af bibliotekets formidlere, Anne Sophie og Jesper, tager dig med på en dejlig gåtur ved Houstrup Strand og dykker ned i litteraturen. Vi fortæller, læser op af udvalgte tekster, og der er rig mulighed for gode snakke undervejs.

Praktiske informationer

Vi mødes ved parkeringspladsen ved Houstrup Strand.

Husk gode sko, tøj til vejret og en kop kaffe eller varm te til en fælles pause undervejs.

Vigtigt: Gåturen foregår til dels i klitterne og er derfor ikke egnet for gangbesværede.

Der er begrænsede pladser på turen, så husk at bestille billet
Del
Morgensang i salonen
Musik | Gospel/Kor/Fællessang

Morgensang i salonen

Tirsdag den 7. maj 2024, kl. 09.30.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Varde Bibliotek Rådhusstræde 2, Varde
Velkommen til morgensang i Salonen med udgangspunkt i Højskolesangbogen. Hver fugl synger med sit næb og alle er velkomne, når vi i fællesskab fylder biblioteket med sang. Fællessang styrker følelsen af livskvalitet og giver humøret et boost.

Klaverakkompagnement ved Annamarie Uhre. Biblioteket serverer kaffe.

Husk at bestille billet

Til alle vores arrangementer er der begrænsede pladser. Derfor er det vigtigt, at du bestiller billet. Så er du sikker på at få en plads og går ikke forgæves
Del
@Skaberglæde: Fra stressramt til strikker
Diverse | Foredrag

@Skaberglæde: Fra stressramt til strikker

Onsdag den 15. maj 2024, kl. 19-21.
Pris: Entré: 50 kr Køb/bestil billet
Ølgod Bibliotek og Kulturhus, Vestergade 5, Ølgod Varde Bibliotek
Måske du kender følelsen af "bare lige at skulle strikke en pind" og pludselig er der gået to timer? Eller det kan være, du kender til, at bruge strik som et "helle" fra hverdagens travlhed eller udfordringer med stress, angst, depression eller andet.

Maria Bjerg, der står bag Instagram-profilen @skaberglaede, fortæller i foredraget om sin egen personlige historie med at gå fra at være stressramt til at være strikker.

Maria Bjerg læser psykologi og er certificeret i Craft Psykologi og fortæller undervejs i foredraget om de psykologiske mekanismer, der kan forklare, hvorfor dét at strikke er godt for vores mentale trivsel.

Aftenen indeholder også en workshop, hvor vi skal prøver kræfter med at være i "flow".

Medbring derfor en rundpind eller to strømpepinde og også gerne 10-20 gram restegarn
Del
Grøn Lørdag med de små klimamonstre
Diverse | For børn

Grøn Lørdag med de små klimamonstre

Lørdag den 18. maj 2024, kl. 10.
KulturSpinderiet, Vestervold 11A, Varde Varde Bibliotek
Varde kommune afholder Grøn Lørdag, hvor der er fokus på at få en grønnere hverdag. Hvem er det bedste klimamonster i din familie?

Klimamonstre er gode til at passe på naturen og dyrene, og lørdag d. 18. maj kl. 10-13, vil de gerne finde ud af, hvem i jeres familie der er det bedste klimamonster.

Gennem forskellige spil vil I blive testet i at sortere skrald med en katapult, redde jeres haver for skrald og plante vilde haver i kæmpebrætspillet, som klimamonstret Luna har med.

Til at sætte gang i monsterløjerne starter Luna og Helene ud med et lille teatershow kl. 10:00, og efterfølgende giver Luna og Helene krammere og high-fives.

Om showet

Klimamonstret Luna og hendes menneske-ven Helene skal løse mysteriet om æbletræet, der aldrig har givet æbler. Showet indeholder både dans og musik, og med børnenes hjælp vil Luna få Helene til at forstå sammenhængen mellem natur, biodiversitet, bestøvning og insekternes rolle.

Teaterstykket varer i cirka 20 minutter.

Tag de voksne under armen og deltag i de monstersjove aktiviteter
Del
Alt om EU-valget med Rasmus Nørlem Sørensen
Diverse | Andet

Alt om EU-valget med Rasmus Nørlem Sørensen

Tirsdag den 21. maj 2024, kl. 17.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Varde Bibliotek Rådhusstræde 2, Varde
Hvordan arbejder Europa-Parlamentet? Hvad stiller vi op med Viktor Orban? Skal Ukraine optages i EU? Vender sparepolitikken tilbage? Hvordan fungerer lobbyismen i Bruxelles? Når EU sine klimamål? Redder EU biodiversiteten eller landbruget? Vi bevæger os ind i den måske mest spændende europæiske valgkamp nogensinde. EU er i løbet af de seneste par år blevet en afgørende platform for udenrigspolitik og forsvarssamarbejde - udover at være centrum for politiske beslutninger om alt lige fra klima, natur, biodiversitet og til handel, finansregulering og økonomi.

Samtidig viser meningsmålingerne på tværs af Europa, at der er fremgang til det yderste højre. Det kan betyde en hel ny magtbalance i Parlamentet, der kan få afgørende indflydelse på, hvordan Europa-Kommissionen kan sammensættes og på, hvilke beslutninger der overhovedet kan træffes i samarbejdet i de kommende fem år.

Hvordan arbejder Europa-Parlamentet? Hvad stiller vi op med Viktor Orban? Skal Ukraine optages i EU? Vender sparepolitikken tilbage? Hvordan fungerer lobbyismen i Bruxelles? Når EU sine klimamål? Redder EU biodiversiteten eller landbruget?

Få svar på dine spørgsmål, og kom i dialog med andre vælgere om dine egne holdninger. Europa-Parlamentsvalget afholdes i Danmark den 9. juni 2024.

Rasmus Nørlem Sørensen er EU-analytiker og optræder ofte som politisk kommentator i landsdækkende radio og tv. Han har i 15 år været sekretariatsleder og chefanalytiker i Demokrati i Europa Oplysningsforbundet (DEO), har udgivet mere end 20 bøger, skrevet et utal af artikler og rejser land og rige rundt med oplæg om EU og europæisk politik
Del
Bogbar: Ferielæsning
Diverse | Andet

Bogbar: Ferielæsning

Torsdag den 23. maj 2024, kl. 16.
Pris: Entré: Gratis billetter Køb/bestil billet
Varde Bibliotek Rådhusstræde 2, Varde
Ferielæsning, særligt sommerferielæsning, er for mange forbundet med lette kærlighedsromaner eller sveddryppende krimier, der fortæres dasende i strandstolen med en drink i umiddelbar nærhed. Marie og Jesper, bibliotekets formidlere, har et lidt andet forhold til læsning i sommerferien og kommer her med deres bud på, hvad du kan læse under den strålende sol eller i klassisk dansk sommerregn.

Sommerferien er en mulighed for fordybelse og for at blive klogere på verden. Det er en særlig måde at rejse med og i litteraturen fra sin lænestol.

Marie og Jesper deler ud af deres boglige planer for sommeren og giver dig gode anbefalinger til, hvad du selv kan fylde din litterære kuffert med, når turen går til bøgernes verden.

Der er begrænsede plader, så husk tilmelding.
Del