Skt. Laurentii Kirkeruin

Sankt Laurentius.

Oplev 1000 år historie på et og samme sted. Resterne af den middelalderlige Skt. Laurentii kirke befinder sig idag på Stændertorvet i Roskilde bymidte, og består af ruinen under Stændertorvet samt det endnu bevarede kirketårn.

Sankt Laurentii kirkeruin med det berømte teglstensgulv befinder sig i dag ca. 2 meter under Stændertorvet. I ruinen er der indrettet et lille museum med fund fra den arkæologiske udgravning, der blev foretaget i 1998.

Som byens øvrige kirker fra middelalderen var Sankt Laurentii kirke opført af det lokale byggemateriale kildekalk, mens der ved efterfølgende ombygninger er anvendt røde teglsten.

Skibet blev i slutningen af middelalderen forlænget mod vest, hvor også det stadig eksisterende kirketårn blev opført. Før stenkirken lå der på stedet en trækirke bygget i 1000-tallet, hvorfra kun begravelser kendes.

Sankt Laurentii tårn blev opført omkring 1500 som tårn til Sankt Laurentii kirke. Kirkeruinen kan i dag ses under jorden. Kirken var viet til en af middelalderens mest populære helgener, Sankt Laurentius. Et relief af ham er indsat i tårnets ydermur.

Da kirken blev revet ned ved reformationen, blev tårnet skånet og fik nu funktion som "byens tårn. " Det fik en verdslig funktion i byens liv - klokkeringning og det sted, hvorfra der blev holdt brandvagt.

I 1731 brændte byens rådhus, der lå i Algade. Et nyt blev opført fire år senere, nu placeret i forbindelse med Sankt Laurentii tårn. Kirketårnet blev nu til et rådhustårn

Skt. Laurentii Kirkeruin

Stændertorvet

4000 Roskilde

Tlf: 46 31 65 29

Yderligere information: Hjemmeside
Åbningstider:

Åbent: Tir-søn: kl. 11-15

Entré: 25 kr. (Børn og unge under 18 år gratis)