Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
1/6 2018
Algade 31
Algade 31
4000 Roskilde

GPS-info: Lat 55.6412, Lon 12.0861

Børnekulturhus - Nyt liv i den gamle Klosterforvalterbolig

Fredag den 1. juni 2018 har Roskildes nye Børnekulturhus overtaget nøglerne til det gamle hus.
Fra midt august til slutningen af november eksperimenterer vi og tester, hvordan forskellige kulturelle aktiviteter mødes af målgruppen: børnene med deres familier, børneinstitutioner og skoler.
Tanken er, at vi sammen skal finde ud af, hvordan Børnekulturhuset kan være med til at løfte det børnekulturelle felt i Roskilde.

Besættelsen af Algade 31

Fredag d. 19. februar 1971 var der forsidestof til lokalpressen - Roskildes første husbesættelse var sat iværk den foregående aften.

De 15 unge, der kaldte sig boligaktivisterne, begrundede deres aktion med den boligmangel, der dengang herskede i Roskildeområdet.

Klosterets forvalterbolig havde stået tom i flere år, da aktivisterne besatte den.

De barrikaderede døre og vinduer i stueetagen og brugte derefter en rebstige fra gavlvinduet på første sal som hovedindgang.

Selv mente aktivisterne ikke at de havde gjort noget ulovligt ved at besætte huset - men fremhævede at det burde være ulovligt at lade det stå tomt.

De kendte til forskellige planer for huset, enten som amtsmandsbolig eller til nedrivning, men forkastede dem og forlangte at bygningen blev brugt enten som bolig til nogle af de mange boligsøgende eller til "andre fornuftige formål".

Priorinden for klosteret, baronesse Manon Wedell-Neergaard, udtrykte forståelse for de unges boligproblem, men bad dem så mindeligt om frivilligt at forlade forvalterboligen.

Politiet var klar til at rykke ind med den begrundelse, at besættelsen var i strid med politivedtægten - men man afventede forstærkning fra København, før man gik i gang.

Lokalpressen var til dels sympatisk indstillet overfor de unges aktion, særlig Dagbladet lod dem komme til orde og udtrykte forståelse for de unges boligproblemer.

Det mere autoritetstro Roskilde Tidende kunne ikke se nogen grund til den slags aktioner, idet de anså boligsituationen i Roskilde for "bedst mulig".

Om morgenen onsdag d. 24. februar slog politiet hoveddøren ind til forvalterboligen, og 20 betjente rykkede ind og anholdte 15 aktivister og en hund.

Aktivisterne og hunden blev efter afhøring indsat i arrestens "skolestue" og efter hver især at være blevet forelagt en bøde på mellem 150 og 200 kr., blev de løsladt.
Flere af dem nægtede i øvrigt senere at betale bøden og tog sagen i byretten.

Boligaktivisterne udtalte efter løsladelsen, at de bestemt ikke havde mistet modet - men derimod tag over hovedet.

Senere blev Roskilde Klosters tidligere forvalterbolig jo indrettet som Aftenskolernes Hus, hvor man så siden har udført fornuftigt arbejde til gavn for Roskildeborgerne - helt i overensstemmelse med aktivisternes krav.

1-4 ud af 4 fra/efter 16. aug. 2018

Delian Kvartetten og Claudia Barainsky - Schubertiaden 2018. Schubertiadens første koncert i Skt. Ibs Kirke byder på et spændende program med Delian Kvartetten og den tyske sopran Claudia Barainsky.
Læs mere.
Arrangeret af Algade 31

Lør. d. 18. august 2018, kl. 19.30.
Sct. Ibs Kirke
(Entré: standard: 190,- medlem: 150,- ung: 75,-)

Det danske Ungdomsensemble - Schubertiaden 2018. Kom, hør og oplev 'ungdomslandsholdet' for unge strygertalenter i Danmark - Strygerensemblet DUEN!
Læs mere.
Arrangeret af Algade 31

Ons. d. 22. august 2018, kl. 19.30.
Hellig Kors Kirke
(Entré: standard: 140,- medlem: 100,- ung: 70,-)

Trio Vitruvi - Schubertiaden 2018. D. 25. august har du mulighed for at opleve den fantastiske, danske klavertrio - Trio Vitruvi!
Læs mere.
Arrangeret af Algade 31

Lør. d. 25. august 2018, kl. 19.30.
Sct. Ibs Kirke
(Entré: standard: 190,- medlem: 150,- ung: 75,-)

Årets Talent Alva Holm - Schubertiaden 2018. Med sit fortryllende violinspil, sin blændende teknik og fremragende musikalitet spiller hun sig ind i sine tilhøreres hjerter - glæd jer til at høre den unge violinvirtuos, Alva Holm.
Læs mere.
Arrangeret af Algade 31

Tir. d. 28. august 2018, kl. 19.30.
Sct. Ibs Kirke
(Entré: standard: 140,- medlem: 100,- ung: 70,-)