Indtast nyt arrangement Ret info
Sidst rettet
21/9 2018
Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder
Kongevej 51
6270 Tønder
Tlf: 7472 8989

Yderligere information: Hjemmeside
GPS-info: Lat 54.9327, Lon 8.86761

Viser 2 events

d. 15. november 2018

31 DEC
Udstilling | Historisk

Kniplingsstrik - NU!

Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder, kl. 10-17.

Fre. d. 22. juni til man. d. 31. december 2018, kl. 10-17.
Sted:
Udstillingen er skabt af en lille gruppe strikkere fra Trekantområdet. Kulturarven er levende og kan være en rig kilde til inspiration og fornyelse. Gruppen går gerne i gemmerne på kulturhistoriske museer for at finde inspiration til, hvordan man kan omsætte den tekstile kulturarv til nyt og dermed sætte fokus på de gamle tings og teknikkers kvaliteter. Her er inspirationen de supertynde kniplinger fra begyndelsen af 1800-tallet, og ét håndværk, knipling, har inspireret til et andet, strikketeknikken, som er anvendt til fremstilling af både dragttekstiler og boligtekstiler i smukke mønstre og farver
20 NOV
Diverse | Workshop

Strikkecafé i Pumpehuset

Museum Sønderjylland - Kulturhistorie Tønder, kl. 14.

Tir. d. 20. november 2018, kl. 14.
Pris: (Entré: Fra: DKK 75,-)
Sted:
Strikkecaféerne består af en times foredrag, kaffe og kage og derefter oplæsning af ældre og nyere litteratur. Museumsinspektør Mikkel Leth Jespersen, Museum Sønderjylland fra Sønderborg Slot fortæller om Sønderjyske kaptajnsfruer på langfart.

"Søfart er traditionelt et mandligt erhverv. Det lange fravær fra hjemmet og det barske liv til søs, gik ikke godt i spænd med etableringen af en husholdning og opfostring af børn. Ikke desto mindre var der i 1800-tallet en række unge sønderjyske kvinder, der stak med deres ægtemænd til søs. Det var udelukkende kaptajnsfruer, der sejlede med om bord på deres mænds skibe. De første, vi har kendskab til, kom fra Vesterhavsøerne og sejlede med i europæisk langfart. Efterhånden bredte fænomenet sig til fastlandet og købstæderne på østkysten. Rejserne gik nu helt til Sydamerika, Kina og Afrika. Kvinderne havde ingen faste pligter om bord, så udover at hjælpe med madlavning, rengøring og tøjvask begyndte flere af dem af føre dagbog. En håndfuld af disse dagbøger er bevaret og kaster lys over hidtil ukendte sider af søfarten. Det er indholdet af disse dagbøger, der vil være omdrejningspunktet for foredraget, som vil følge kvinderne på deres rejser ud i den store verden."