Elever planter ny skov i Frederikssund. Fredag den 22. september 2023 planter vi en ny skov på Campus Frederikssund. Alle er velkomne som tilskuere til at deltage på denne glade dag.
I forbindelse med verdensmålsprojektet LÆR - FORSTÅ -GRO afholder Frederikssund Bibliotekerne, Frederikssund Gymnasium, U/NORD Frederikssund, Makerværket, Grønne Nabofællesskaber og Trekløverskolen afd. Marienlyst fælles bæredygtighedstemauge d. 18. - 22. september 2023.
I løbet af ugen vil 100 elever fra Marienlyst skole blive undervist af 3. årgang fra gymnasiet og U/NORD i biologi, naturgeografi og innovation.
Ugen kulminerer fredag den 22. september 2023, hvor Campus Frederikssunds egen 2030-skov bliver plantet.
Borgmester Tina Tving Stauning planter det første træ, efterfulgt af 882 elever, der hver især planter et grønt bidrag (træer/buske).
Efter at der er plantet træer og buske afholdes der fællesspisning for de 100 Marienlyst-elever.
Imens eleverne planter, afholdes der designkonkurrence i Frederikssund Gymnasiums kantine: Eleverne har i løbet af onsdagen og torsdagen arbejdet med en designcase, som de udvikler og producerer i Makerværket. De færdige produkter præsenteres for et nøje udvalgt dommerpanel: Viceborgmester Søren Weimann, bæredygtighedskonsulent Kåre Rasmussen fra Frederikssund Erhverv, bibliotekschef Mette Jonstrup Larsen, koordinator af KOSMOS ungecafé Hans Kjelstrup og to repræsentanter fra Frederikssund Gymnasiums Miljøråd. De tre bedste design vinder en præmie.
Ugen er realiseret gennem støtte fra Slots- og kulturstyrelsens Udviklingspulje for folkebiblioteker og pædagogiske læringscentre, Frederikssund Kommunens biodiversitetspulje og bidrag fra Nordea-fonden.
Program
- Fredag den 22. september kl. 9. besøger borgmester Tina Tving Stauning CAMPUS Frederikssund og holder en kort tale og sætter det første træ i det, der skal blive til CAMPUS nye skov. Alle er velkomne til at deltage på denne glade dag.
- Campus-eleverne, der arbejder med bæredygtighed og FN's verdensmål hele ugen, går derefter i gang med at plante en hel skov, som skal vokse sig stor og bidrage til biodiversiteten og blive et inspirerende læringsrum for kommende årgange. Hver elev kan plante 1 træ/busk: Timeslots: fra 9.15-12.00: 10 slots, 85 elever per slot.
- Samtidige aktiviteter på Campus: Cancerløb og Makerværket i aktion.
- Kl. 12. Udvalgte elever har lavet mad om formiddagen: Bespisning af 100 elever, samt 15 gæster.
- Kulmination af designkonkurrence: Dommerpanel (Viceborgmester Søren Weimann, bæredygtighedskonsulent Kåre Rasmussen fra Frederikssund Erhverv, Bibliotekschef Mette Jonstrup, Frederikssund Gymnasiums Miljøråd og underviser Stine Mikkelmann).
- Kl. 13.00-13.15: Annoncering af vindere og tale.
Campus Frederikssunds egen 2030-skov
Den skov, der plantes er en såkaldt Miyawaki skov. Her lægges der vægt på, at der er en god symbiose mellem høje og lave planter. Skoven tænkes derfor i lag og man skaber de bedste forudsætninger for, at en skov kan vokse sig stor og stærk så hurtigt som muligt og med størst mulig variation. Det sker ved at skabe optimale vækstbetingelser og være strategisk i sit plantevalg. Skoven er ikke kæmpestor, men bidrager alligevel gennem rig variation righoldigt til Frederikssund Kommunes biodiversitet.
Skoven finansieres gennem puljemidler søgt af Frederikssund Bibliotekernes Campus-vejleder hos Slots- og Kulturstyrelsen, som en del af projektet Lær-Forstå-Gro, der f.eks. også arrangerer byttemarkeder på Skibby Bibliotek og besøg af forfattere, der skriver om natur/klima.
Projektet er en del af Lær-Forstå_Gro:
Verdensmål med LÆR - FORSTÅ - GRO | Frederikssund Bibliotekerne