Søg avanceret
   

Viser 1-8 ud af 12 fra/efter 24. sep. 2023
Mit Christianshavn - Forfatteren Ove Bjørn Petersen causerer
Torsdag den 28. september 2023, kl. 19.30-21.
Lille Mølle, Christianshavns Voldgade 54, København K
Som forfatteren viser det, har historien om Christianshavns 400 års mange ansigter. Det kan være ved viser og sange, ved malerier, ved gadeskilte, ved gadenavne, ved værtshuse og ved brænderier. Historien er også i samværet med de mennesker, der i dag bor og/eller arbejder her. Det er i mødet med mennesker, at historien opstår. Tager man sig tid til at stoppe op og lytte, da får historien et helt særligt præg ;det menneskelige.
I causeriet MIT CHRISTIANSHAVN giver forfatteren, der selv opfatter sig som christianshavner, et bud på historien og forsøger at komme frem til et svar på det spørgsmål, som mange stiller: Hvem er christianshavnerne?
Tilmelding
Tilmelding via Billetto - Mit Christianshavn arrangeret af "Foreningen Mere Levet Liv". Prisen på 150 kroner inkluderer bogen I DIGTERENS SPEJL, signeret af forfatteren Ove Bjørn Petersen.
Deltagerne kan købe forfatterens andre bøger med dedikation, og man kan købe vin og øl til rimelige priser.
Et eventuelt overskud går til Lille Mølle og "Mere Levet Liv" Entré: 150 kr
Vild Virus - Kom bag kulissen
Tirsdag den 10. oktober 2023, kl. 17.30.
Frilandsmuseet, Kongevejen 100, Kongens Lyngby
Kom bag kulissen i kampen mod smitte. Hele mit arbejdsliv har virus været i centrum. Som ung læge var fokus på aids, og de seneste år har fokus bredt sig til influenza, coronavirus og virus infektioner blandt personer med lidende immunsystem. Senest har jeg rådgivet og samarbejdet tæt med regeringen samt både det danske og de amerikanske sundhedsmyndigheder for at modkæmpe coronapandemiens livstruende tag på samfundet.

Jens Lundgren: . Lærestolsprofessor i infektionssygdomme ved Det Sundhedsfaglige fakultet, Københavns Universitet Overlæge på afdeling for infektionssygdomme på Rigshospitalet . Een af verdens førende hiv-forskere Under coronapandemien har Jens Lundgren været del af Sudnhedsstyrelsens eksterne advisory board Siden 2011 været formand for influenzaudvalget i Region Hovedstaden

"Karismatisk, sikker, klog, meget troværdig og sjældent i tvivl om, hvad han mener. Fra dag 1 var Jens Lundgren et fyrtårn i den danske coronadækning". (Citat af Peter Qvortrup Geisling fra bogen Vild Virus.) Entré: 332,60 kr
Kulturnatten på Frihedsmuseet bliver fuld af jazz, skuespil og krigskøretøjer
Fredag den 13. oktober 2023, 16:00 - 00:00.
Frihedsmuseet, Esplanaden 13, København K
På Kulturnatten bliver Frihedsmuseet omdannet til tiden under besættelsen. Fredag den 13. oktober kan du opleve en helt særlig stemning på Frihedsmuseet - og det er ikke af den uhyggelige slags. Der er nemlig Kulturnat på museet, og det bliver ikke kedeligt!

Ægte militære køretøjer og biler fra 2. Verdenskrig vil holde foran museet, når frivillige fra 'Dansk Militærhistorisk Køretøjs-forening' kommer forbi iklædt uniformer fra dengang.

I museets foyer spiller Copenhagen Jazztrio og sætter scenen for en fornøjelig Kulturnat.

Besøg udstillingen under jorden, oplev det besatte Danmark og kom tæt på den danske modstandskamp.

Under besøget kan du selv prøve at trykke illegale blade, aflytte telefonsamtaler og knække tyskernes koder eller møde museets formidlere, der fortæller historier om den danske modstandskamp

Hver time spiller skuespillerne Pernille Stockfleth og Nikolaj Block en sekvens fra forestillingen 'Ellen - velkommen til Helvede'. Forestillingen bygger på modstandskvinden Ellen Nielsens oplevelser under besættelsen.

Ellen Nielsen skjuler i 1943 jøder på flugt fra tyskerne. I 1944 bliver hun taget af Gestapo og indsat i Frøslevlejren indtil hun sendes til koncentrationslejren Ravensbrük. Hun kommer hjem med De Hvide busser i 1945.

Program:
  • Mød museets formidlere og Dansk Militærhistorisk Køretøjs-forening hele aftenen: Kl. 18.00-23.00
  • Lyt til Copenhagen Jazztrio: Kl: 18.00-18.45, 19.00-19.45, 20.00-20.45 og 21.00-21.45.
  • Se sekvens fra forestillingen 'Ellen - velkommen til Helvede', der spilles i udstillingen:
    Kl: 18.30- 18.45, 19.30- 19.45, 20.30- 20.45, 21.30- 21.45, og 22.30 - 22.45. Bemærk der er begrænset plads til forestillingen.


Kulturpas:

Et Kulturpas er billetten, og det er den eneste billet der giver adgang til de mere end 200 arrangører i programmet.

Kulturpasset giver også fri transport med bus, tog og Metro i Hovedstadsområdet zone 1-99 fra kl. 16.00 til kl. 04.00.

Kulturpasset koster 110 kroner. Børn under 12 år er gratis, i følgeskab med en voksen med kulturpas.

Du kan købe dit Kulturpas online til din smartphone fra den 15. september.

Hvis du hellere vil have dit Kulturpas på jakken kan du købe et Kulturpas som badge i alle 7-Eleven butikker i Hovedstadsområdet fra den 2. oktober Entré: Voksne 110 kr | Børn under 12 år gratis
Byvandring: Tidsrejse til besættelsens København
Lørdag den 15. april til lørdag den 21. oktober 2023, kl. 13-15.
Frihedsmuseet, Esplanaden 13, København K
Kom på Byvandring med Frihedsmuseet Uden for Frihedsmuseets mure er spor efter besættelsestiden stadigvæk synlige overalt - du skal bare kigge godt nok efter. Flådens sænkning under samarbejdspolitikkens kollaps, tyskernes ildkamp med danske betjente på Amalienborg, jødernes flugt til Sverige, modstandsbevægelsens sabotage og tyskernes modterror - alle disse historier er i byrummet inden for gåafstand af Frihedsmuseets hoveddør.

Kom med vores erfarne omvisere på en tidsrejse rundt i besættelsestidens København og hør, se og mærk de dramatiske historier, der udspillede sig i løbet af de fem skæbneår, hvor Danmark var besat.

I området omkring Amalienborg vidner bygninger, buster og sågar skudhuller om den hæsblæsende tid, besættelsen var i København. På storslåede pladser, i mørke baggårde og skjult i de travle gader vil vi vække historierne om rytterkongen, deporterede jøder, den illegale presse, sabotageaktioner og den brutale tyske besættelsesmagt til live.

Vi vil gå i fodsporene på 1940'ernes københavnere, der levede under forhold, vi i dag stadig har svært ved at begribe, høre hvordan begivenheder i deres virkelighed stadig ses i nutidens byrum og forstå historien bag områdets vigtigste mindesmærker.

Så snør skoene, læg bogen og kom med ud på en byvandring i Københavns levende besættelseshistorie.

Hvor: Frihedsmuseet, Esplanaden 13, 1263 København K
Hvornår:Alle lørdage indtil 21. oktober
Tidspunkt: Kl. 13-15
Længde: ca. 3,5 km
Mødested: På pladsen foran Frihedsmuseet. Byvandringen slutter samme sted.

NB: Billetten til byvandringen inkluderer ikke besøg på Frihedsmuseet. Entré til museet skal købes særskilt.

Turen er ikke egnet for gang besværrede og kørestolsbrugere Entré: 150 kr
Rundvisning for børn i efterårsferien: Mørket sænker sig
Lørdag den 14. til søndag den 22. oktober 2023, kl. 11-12.
Frihedsmuseet, Esplanaden 13, København K
I efterårsferien udbyder Frihedsmuseet igen rundvisning i børnehøjde for de 9-12årige om besættelsen og modstandskampen. Vi skal en tur tilbage til 9. april 1940 - en tid uden mobiltelefon, fjernsyn, computere, og hvor de færreste havde råd til en bil.

Og til en tid, hvor vi blev besat af Hitlers Tyskland.

Mørket har sænket sig over Danmark. Mørklægningsgardiner kom op i alle danske hjem, og mange børn måtte se sig om efter en ny skole, når tyskerne brugte den gamle til at bo og sove i.

Men hvad skal man gøre som barn, når ens land er besat? Kan man overhovedet gøre noget i de voksnes krig? På denne rundvisning dykker vi sammen med ned i modstanden under besættelsen og hvordan børn og teenagerne selv gik til modstand.

For der er nemlig flere eksempler på, at også børn viste deres modstand mod den tyske besættelsesmagt.

Lige fra at dele illegale blade ud til egentlig sabotage såsom at sætte ild til en tysk togvogn eller stjæle tyske våben, som for eksempel Churchill-gruppen gjorde. Den bestod af en gruppe drenge i alderen 14-17 år.

Vi leder også sammen i udstillingen efter spor af modstand, når vi finder illegale mærker og blade og ser og rør et af de våben, som modstandskæmperne brugte.

Praktisk:

Dato: 14-22. oktober
Tid: Rundvisning kl. 11-12 Entré: Børn 55 kr | Voksne 110 kr
Udstilling: "Togtet"
Torsdag den 22. juni til søndag den 22. oktober 2023, kl. 10:00.
Nationalmuseet, Ny Vestergade 10, København K
Se Danmarks største samling af skatte fra vikingetiden på udstillingen"Togtet" og tag med vikingerne på togt. Hop med ombord i en filmisk totaloplvelse, hvor du skal med Bjørn Jernside på togt til Middelhavet. På en efterårsdag i 859 viser en drage sig i Middelhavet. Den hugger igennem bølgerne med kurs mod Nordafrika. Dragehovedet sidder på et prægtigt vikingeskib fra Skandinavien. Kaptajnen er den sagnomspundne viking Bjørn Jernside og hans krigeriske kumpan Hasting. Antændt af begær efter sølv og eventyr drager hele flåden på 62 skibe på togt mod Rom.

I udstillingen "Togtet" bliver Nationalmuseets gæster inviteret med på Bjørn Jernsides dødsensfarlige togt. De er med som vidner, når Bjørn forlader sin landsby. De er med, når han plyndrer fjerne kyster, og de er med, når rejsen kulminerer i det skæbnesvangre øjeblik ved Gibraltarstrædet på vej hjem til Norden. For bag Afrikas røde klipper venter sultanen af Cordobas mægtige flåde. De har et helt nyt våben - græsk ild, som viser sig på himlen som store frygtindgydende ildbomber.

Lykkes det Bjørn Jernside, Hasting og Nationalmuseets gæster at undvige brandpile og flammehav? Det vil tiden vise.

Verdens største vikingeskib og skattene fra rejserne
Udover totaloplevelsen om togtet, som er bygget på Martin De Thuras filmiske fortælling om togtet, indeholder udstillingen også en af verdens største samling af fund fra vikingetiden. Bl.a. en dansk legende, som netop er vendt hjem. Vikingeskibet Roskilde 6 har de seneste år været udstillet på museer rundt om i verden. Nu kan man se resterne af vikingeskibet i udstillingen, som måler 37,4 m. Skibet fra 1025 blev fundet i Roskilde havn i 1997. Et andet højdepunkt i udstillingen er Fæstedskatten - Danmarks største guldfund fra vikingetiden med en samlet vægt på 1,5 kg.

Ny viden: Vikingerne var pyntesyge
Udstillingen kommer også til at præsentere den nyeste viden om vikingerne. Forskere har nu et kvalificeret bud på, hvordan vikingerne så ud, hvad de fik at spise, hvordan de klædte sig, og hvilke skavanker de led af. Forskere og arkæologer har endevendt vikingegrave i Skandinavien og England. Strontiumanalyser og DNA-prøver har givet helt nye indsigter i vikingernes liv. I udstillingen oplever du, hvordan vikingernes hverdag så ud, når de ikke var på togt eller i krig.

Kort om udstillingen "Togtet"
Udstillingen består af to dele. Først oplever man vikingernes verden og ser nogle af vikingetidens mest spektakulære skatte. Derefter tager man med vikingerne på togt i en filmisk fortælling, hvor gæsten får fornemmelsen af, at de er med på rejsen.

Arkæolog Jeanette Varberg er drivende kraft bag udstillingen. Filminstruktør Martin De Thurah instruerer det filmiske univers "Togtet", som gæsten træder ind i.

Det faglige hold bag udstillingen er ud over museumsinspektør Jeanette Varberg, seniorforsker Anne Pedersen, seniorforsker Lisbeth Imer og museumsinspektør Peter Pentz.

Udstillingen er en del af en trilogi. I 2024 vil Nationalmuseet præsentere næste udstilling "Vølvens spådom" om vikingerne i 900-tallet Entré: Indgang
Realdania - livskvalitet for milliarder
Tirsdag den 24. oktober 2023, kl. 17.30.
Frilandsmuseet, Kongevejen 100, Kongens Lyngby
Realdania skaber livskvalitet for alle gennem det byggede miljø, dvs., de menneskeskabte fysiske rammer. Der arbejdes både i store byer, små byer og landsbyer samt byrum, parker, bygninger og bygningsarv og de aktiviteter og forandringsprocesser, der knytter sig hertil, dvs. byggeri, arkitektur, landskabsarkitektur, restaurering, byudvikling og fysisk planlægning på landet og i byen.

Siden år 2000 har Realdania støtte projekter med omkring 1 mia. kr. om året.

Realdania arbejder i partnerskaber og søger gennem en problemorienteret indsats at bidrage til at løse samfundsudfordringer ved at udvikle og forandre det byggede miljø.

Realdania er til for de nuværende og de fremtidige generationer i hele Danmark Entré: 279,60 kr
Ny rundvisning: Forfulgt
Søndag den 1. til søndag den 29. oktober 2023, kl. 14:15.
Frihedsmuseet, Esplanaden 13, København K
I år er det 80 år siden tyskernes aktion mod de danske jøder. Men de var langt fra de eneste i Danmark, der blev forfulgt. I rundvisningen dykker vi ud over de danske jøder også ned i nogle af de andre grupper, der måtte leve på flugt. De fleste af os har nok hørt historierne om de forfulgte, danske jøder, der i oktober 1943 måtte gemme sig for den tyske besættelsesmagt og flygte til Sverige.

Men i løbet af besættelsestiden levede også mange andre grupper et liv præget af forfølgelse.

I denne rundvisning ser vi nærmere på nogle af dem og deres skæbne i tiden op til, under og efter Besættelsen: Hvorfor de blev forfulgt og af hvem?

Ud over de danske jøder, dykker vi i løbet af rundvisningen også ned i forfølgelsen af de danske kommunister, modstandsfolkene, det danske politi, de tyske flygtninge i Danmark samt modstandsbevægelsens opfordring til at forfølge stikkere og 'tyskerpiger'.

Fælles for dem er, at de under besættelsen må gemme sig eller flygte for at undgå at blive opdaget, fanget og for nogles vedkommende sendt videre i koncentrationslejr, mens andre risikerede at blive henrettet, tortureret eller udskammet offentligt.

Praktisk info:
Pris: Voksne: 150 DKK | Børn: 40 DKK
Dato: 1, 8, 15, 22 og 29. oktober
Tidspunkt 14-15 Entré: 150 kr
Forrige side Næste side

Udarbejdet i samarbejde med KultuNaut - den elektroniske kulturguide