Kunne ikke hente 'https://www.solrod.dk/1764.aspx' indenfor 15 sek.
  • Alle genrer
  • Nulstil

Viser 10917 events mellem 9. jun. og 7. aug. 2024

Sæsonstart hos Hjejleselskabet

Lørdag den 4. maj til søndag den 29. september 2024, kl. 10:30.
Pris: Entré: 190 Turisten - 260 Hjejlen
Hjemmeside: Se hjemmeside
Hjejleselskabet Sejsvej 2, Silkeborg
SÆSONSTART MED KAFFE, KAGE OG SEJLTUR

Lørdag d. 4 maj på Hjejlens første tur kl. 11 og på Turistens første tur i Ry kl. 10:30, giver vi kaffe og kage, for at fejre at sæsonen endelig er startet! Nøj hvor vi glæder os!

Og du skal selvfølglig med ikk'?

Tag en du holder af med under armen, og nyd årets første sejltur på Hjejlen eller Turisten

Kom og vær med! - og kom gerne lidt før
Book din billet her:

https://booking.compuferry.dk/hjejlen/tickets

Vi glæder os til at sejle med dig!
Luk

Middelaldercentret - Sæson 2024

Onsdag den 1. maj til søndag den 29. september 2024, 10:00 - 16:00.
Pris: Entré: Fra 90
Middelaldercentret Ved Hamborgskoven 2-4, Sundby L, Nykøbing F
Velkommen til Middelaldercentret! Lad din eventyrlyst få frit løb, når vi transporterer dig til hjertet af 1400-tallet. Spadser ad de brostensbelagte gader i Sundkøbing, hvor håndværkere væver vidundere, købmænd deler historier, og tapre riddere tørner sammen i spektakulære ridderturneringer. Gør dig klar til det betagende syn af verdens største blide og de tordnende brag fra mægtige kanoner.

Tag med på en rejse gennem historien på Middelaldercentret, hvor fængslende oplevelser venter hele familien!

Se hele programmet her: www.middelaldercentret.dk
Luk

Danmarks Cykelmuseum åbner for sæson 2024

Onsdag den 1. maj til søndag den 29. september 2024, 10:00 Til 17.00 Mandag lukket.
Pris: Entré: 50-80 kr
Danmarks Cykelmuseum Borgergade 10, Aalestrup
Velkommen til alle der har lyst til at se og høre om cyklens udvikling. Lige fra den første cykel med pedaler fra 1865 og til nutidens modeller. Der er på museet ligeledes en bred samling af effekter med tilknytning til cykler og cykelsmedens værksted.
Luk

Særudstilling i De Gamle Huse: Landsbybryllup - følelse eller fornuft?

Onsdag den 1. maj til søndag den 29. september 2024, 10:00-16:00.
Pris: Entré: Alm. Entre
Hjemmeside: Se hjemmeside
De Gamle Huse - en del af Museum Lolland-Falster Meinckes Vej 5, Maribo
Bondegården emmer af liv og bryllupsklokkerne ringer. Gårdejer og enkemand Anders skal giftes med sin anden kone Ane. Hele landsbyen skal med og der er gjort klar til den helt store fejring. I årets særudstilling inviterer De Gamle Huse til landsbybryllup og sætter fokus på 1800-tallets ægteskab. Blev de indgået af ren kærlighed, af pligtmæssige årsager af eller var det udelukkende af praktiske og fornuftige grunde? Hvad indebar det at blive gift? Hvad fik man at spise og var der musik til gildet? Hvilke traditioner blev fulgt og var der elementer, som i dag opfattes som lidt underlige?

Gå på opdagelse i bondegården og lyt, mærk og duft dig til et landsbybryllup anno 1850'erne
Luk

Nightkarting

Mandag den 15. april til søndag den 29. september 2024, kl. 20:00-02.00.
Pris: Entré: 750 kr
Sønderstrand Rømø Sønderstrandvej, Rømø
Vi håber at have forhold til at køre efter mørkets frembrud. Vi opsætter bane og afmærker med knæklys, så der kan races på en usædvanligt måde. Prisen inkluderer spisning inden og et regatta
Luk

Udstilling: Hej Menneske - Stoler du på mig?

Fredag den 1. marts til søndag den 29. september 2024, 10:00 - 17:00.
Pris: Entré: 140 kr
Hjemmeside: Se hjemmeside
Enigma - Museum for Post, Tele og Kommunikation Øster Allé 3, København Ø
Kunstig intelligens kan se mønstre, som vi mennesker ikke kan. Den kan tilbyde os nye løsninger på verdens største udfordringer. Forbedre verden. Men hvor langt skal vi lukke kunstig intelligens ind i vores liv? Udviklingen af kunstig intelligens har taget verden med storm. Dronning Margrethe nævnte det i sin sidste nytårstale. Og årets ord i 2023 var ChatGPT. Men hvordan forholder vi mennesker os til denne nye teknologi? Kan vi stole på den? Vi kan lære meget af historien, når nye teknologiske gennembrud finder sted. De ændrer vores dagligdag og skaber nye forestillinger om fremtiden.

Udstillingen guider dig igennem, hvad kunstig intelligens er og kan bruges til. Du får mulighed for at deltage aktivt og kritisk tagestilling til de potentialer og farer, der opstår i brugen af kunstigintelligens. Stil spørgsmål til førende eksperter og hør svarene på de tre temaaftener.

Oplev en udstilling der viser, hvordan kunstig intelligens kan være både en hjælpende hånd og en forstyrrende kraft. Og få hjælp til at danne dig din egen holdning til kunstig intelligens
Luk

Dagstur i kano eller kajak fra Vestbirk til Klostermølle

Søndag den 16. juni til mandag den 30. september 2024, kl. 09:00.
Pris: Entré: 700 kr/kano 550 kr/kajak
Hjemmeside: Se hjemmeside
Vestbirk Camping Møllehøjvej 4, Brædstrup, Østbirk
Glæd dig til en oplevelsesrig endagstur fra Vestbirk camping til Klostermølle, der bringer dig gennem den jungleagtige bevoksning samt forbi Sukkertoppen. Vestbirk Camping
Midt i det naturskønne område med Gudenåens vand på tre sider ligger Vestbirk Camping. Her fra kan du leje en kano og tage på opdagelse på det smukkeste stykke af Gudenåen. Vestbirk Camping er en hyggelig campingplads, smukt beliggende midt mellem 2 af Vestbirksøerne.

Vestbirk kraftværk
Vestbirk Vandkraftværk er Danmarks første vekselstrømsværk, drevet af vandkraft. Værket ligger ved naturskønne Gudenåen og er et spændende historisk udflugtsmål både for gående, og hvis du kommer i kano.

Måske du kan genkende værket, selvom du aldrig har været her før, for stedet er også kendt som hovedkvarter for Nissebanden, da den var på Grønland. Værket er dog kun åbent i forbindelse med guidede ture.

Du kan læse om stedet historie på plancheudstilling, der fortæller om de gamle møller og vandkraftværket.

Værket blev anlagt hvor Vestbirk Garn- og Trikotagefabrik var opført i 1852. Fabrikken udnyttede også vandkraft, men den brændte i 1920, hvorefter det nystiftede selskab Horsens Omegns Forenede Vandkraftanlæg (HOFV) erhvervede området og byggede kraftværket. 1. Verdenskrig havde afbrudt forsyningerne af kul og olie, så i årene derefter var der stor interesse for at producere elektricitet med vandkraft.

Det oprindelige åløb blev spærret ved Træden Skov, så kun overskudsvand blev ledt den vej. I selve Gudenådalen dannedes Bredvad Sø, men der var også gravet en kanal til dalen østfor, så vandet kunne løbe over og danne Naldal Sø og Vestbirk Sø. Herfra førte en anden kanal hen til kraftværket, hvor vandet fik et fald på 10 meter. Ved opstemningen blev de 3 kunstige søer dannet på 5 dage.

Voervadsbro Teltplads
I Voervadsbro er der en teltplads, som ligger mellem åen og den tidligere Voervadsbro Kro.

Herfra padles i langsomt tempo til Vilholt Mølle. Sejl i højre side af åen, da der er etableret fiskestryg i venstre side. Kort efter Vilholt Mølle er der etableret rasteplads på højre side af åen. Herfra fortsætter åen gennem smalle passager og brede stryg - sejl helst i åens strømrende, hvor åen er dybest.

Man sejler gennem en jungleagtig bevoksning, indtil man når Klostermølle, hvor Voer Kloster tidligere lå. Klosterets munke udgravede for 800 år siden kanalen for at udnytte vandkraften til deres mølleri. Senere har der ligget en papirfabrik, og fabrikkens tørrelade - en 4-etagers træbygning findes stadig. Her er der indrettet udstilling og fugletårn i den fjerneste ende. På modsatte side ligger Klostermølle Teltplads. Fra pladsen kan det anbefales at gå en tur op på Sukkertoppen (108 m) for at nyde den flotte udsigt over Mossø og omegn. Turen varer ca. 1 time.

Ved Klostermølle er der et overbæringssted hvor kanoerne skal køres på en vogn.

Klostermølle / Mossø
Denne skønne seværdighed kombinerer smuk natur med spændende kulturhistorie. Det gamle benediktinerkloster og papirfabrik er i dag et yndet udflugtsmål, der egner sig storslået til picnic. Her er der gamle fredede bygninger, en lille udstilling og et udkigstårn med udsigt over Jyllands største sø, Mossø.

Midt i noget af den smukkeste natur som Danmark kan tilbyde, ligger Klostermølle. Klostermølle består af en række bevaringsværdige gamle bygninger, der alle er åbne for offentligheden. Derudover er der fine udearealer som er perfekte, hvis frokosten skal nydes i det fri eller man bare får lyst til at gå en tur i de betagende omgivelser.

I en af de gamle bygninger, kan du finde en lille udstilling bestående af plancher og fortællinger. Her kan du blive klogere på stedets historie og høre lyde fra tiden, hvor møllen var aktiv.

Tørreladen i Klostermølle er Danmarks længste træbygning. I tørreladen kan stadig ses, hvordan pap og papir har hængt til tørre. Et fugletårn er bygget i nordenden af den 100 meter lange tørrelade med udsigt ud over Klosterkær og Mossø.

Slutstedet ligger på højre side ca. 50 m før teltpladsen

Turen købes på hjemmesiden
Luk

2 dages tur i kano eller kajak fra Åstedbro til Ry

Søndag den 16. juni til mandag den 30. september 2024, kl. 09:00.
Pris: Entré: 1150 kr/kano 800 kr/kajak
Hjemmeside: Se hjemmeside
Aastedbro Kro Nørre Snedevej 140, Rask Mølle
Læs vores beskrivelse af den dejlige tur gennem et af Gudenåens skønneste landskaber. Her er der flere gode overnatningsmuligheder undervejs. Forslag til kanotur: Åstedbro - Ry | 2 dage, 36 km | Ry Kano

Turbeskrivelse
Start ved Åstedbro Teltplads, og sejl ca. 1,5 time mod Bredstenbro hvor første campingplads, Gudenåcamping Brædstrup, ligger.

Efter Brestenbro er vandet dybere, åen bredere, og hurtigt nås Bredvad Mølle. Her findes et opsamlingssted for åens grøde, og du skal dreje skarpt til højre forbi opsamlingsstedet.

Efter endnu et skarpt højresving lige før broen, kommer du ind i en lille indsø, hvor der findes en rasteplads med toilet, borde og bænke. Turen fortsætter under broen og ind i de opdæmmede søer ved Vestbirk Kraftværk.
Naldal Sø
Følg søens venstre bred gennem den lavvandede Bredvad Sø og sejl først tværs over ud for Vestbirk Camping eller nordligere. Vestbirk Camping har landgang og overnatning fra Bredvad Sø på højre hånd - eller du kan sejle videre til højre gennem kanalen til Naldal Sø, hvor endnu en landgangsmulighed findes.

Fra Naldal Sø fortsættes turen under den nedlagte jernbane, der nu er natursti. Bemærk den flotte bro, bygget af Silkeborg Statsskovdistrikt efter at den oprindelige betonbro blev for lav.

Vestbirk Kraftværk - træk over land

Efter broen sejler du gennem Vestbirk Sø over til "isbarrieren", gennem hullet og videre til røret under vejen, hvorefter du er kommet ind i kanalen til Vestbirk Kraftværk, hvor kanoen skal hales over land. Her har "Foreningen af kanoudlejere ved Gudenåen'' som det første af mange steder placeret vogne til transporten. Kraftværket er et naturligt rastested, hvor du også kan se ind i værkets velholdte turbinehal.

Vestbirk til Mossø

Strækningen her er en af åens smukkeste, så giv jer god tid - lad strømmen bestemme farten. Her er der mulighed for at se mange forskellige fugle, bl.a. den sjældne isfugl.

Undervejs kommer du til den næste overnatningsmulighed i Voervadsbro. Det er en teltplads, som ligger mellem åen og den tidligere Voervadsbro Kro.

Fortsæt i langsomt tempo til Vilholt Mølle. Sejl i højre side af åen, da der er etableret fiskestryg i venstre side. Kort efter Vilholt Mølle er der etableret rast på højre side af åen. Herfra fortsætter åen gennem smalle passager og brede stryg - sejl helst i åens strømrende, hvor åen er dybest.
Gennem den jungleagtige bevoksning
Du sejler gennem en jungleagtig bevoksning, indtil du når Klostermølle, hvor Voer Kloster tidligere lå. Klosterets munke udgravede for 800 år siden kanalen for at udnytte vandkraften til deres mølleri. Senere har der ligget en papirfabrik, og fabrikkens tørrelade, en 4-etagers træbygning, findes stadig. Her er der indrettet udstilling og fugletårn i den fjerneste ende.

(Ved Klostermølle er et overbæringssted med vogne til at køre kanoerne på.)

Klostermølle og udsigtspunktet på Sukkertoppen

Fra pladsen kan det anbefales at gå en tur op på Sukkertoppen (108 m.o.h.) for at nyde den flotte udsigt over Mossø og omegn.

Turen varer ca. 1 time.

For at komme videre ad Gudenåen skal du holde til venstre. Åen er nu blevet lidt bredere og efter et par kilometer løber Salten Å ud på venstre side. 500 m oppe ad Salten Å ligger Gammel Rye Teltplads. Her er opholds- og overnatningsmulighed. Det er ikke tilladt at sejle længere end Gammel Rye Teltplads i denne retning, så turen fortsætter tilbage mod Gudenåens hovedløb.

Gudensø og Ry

Sejl til venstre ved Salten Ås udløb i Gudenåen for at komme mod Gudensø og Ry. Undervejs ligger Emborg Bro, hvor der er mulighed for rast Her er der etableret gode faciliteter med madpakkehus og borde-/bænkesæt. Hold til højre ved åens udløb i Gudensø - herfra er der ca. 300 m til en flad sandstrand, hvor kanoen kan trækkes op.

En sti fører til Øm Kloster, der blev grundlagt af cisterciensermunke i perioden 1172 - 1257. I de næste 300 år, indtil reformationen i 1536 kom til Danmark, var det et levende kloster, med stor betydning for sin samtid. Men i 1561 blev Øm Kloster revet ned efter kongens befaling.

Arkæologiske fund viser, at nogle af munkene har været læger, samt at klosteret har fungeret som plejehjem og ikke mindst som hospital. I dag er der i området klosterruin og museum med udstilling af mange spændende fund og klosterhave med eksempler på datidens lægeurter.
Dyre- og planteliv ved Gudensø
Gudensø vrimler med fugle f.eks. lappedykkere, fiskehejrer, sorte skarve og er du meget heldig, ser du en havørn eller en rød glente. Langs søbredden vokser mange store rødel, som gerne gror med rødderne i vand. I mange vige ses åkander og vandpileurt - i disse områder samt i rørskovene er sejlads forbudt.

Ry Møllesø mod slutdestinationen

Den sidste del af sejlturen til Ry går gennem Ry Møllesø. Ved indsnævringen hertil passeres Holmens Camping, hvor der er mulighed for overnatning og indkøb. Efter yderligere 1/2 times sejlads ankommer du til Ry. Her holdes til venstre, hvor der er toilet, og hvor der i 1998 er etableret gennemsejling under hovedvejen.

Efter passage af hovedvejen fortsættes frem til et lille overbæringssted, inden du fortsætter ud i Lillesø. Herfra drejer du til højre ind til havnen, hvor du slutter i vores baghave i bunden af havnebassinet, Der er gode ankomst-/afrejsemuligheder fra Ry

Turen købes på hjemmesiden
Luk

3 dages tur i kano eller kajak fra Tørring til Ry

Søndag den 16. juni til mandag den 30. september 2024, kl. 09:00.
Pris: Entré: 1500 kr/kano 1100 kr/kajak
Hjemmeside: Se hjemmeside
Tørring Camping- og Kanoplads Bredgade 67, Tørring
Glæd dig til et 3-dages kanoeventyr, der bringer dig gennem nogle af Gudenåens smukkeste strækninger samt forbi ruinparken ved Øm Kloster og Sukkertoppen. Forslag til kanotur: Tørring - Ry | 3 dage, 51 km | Ry Kano

Turbeskrivelse
Som oftest påbegyndes en flerdages kanotur fra Tørring Camping. Der startede også Hakon Mielche sin første kanotur i 1935. Til minde herom er der i Tørring opstillet en mindesten med indskriften "fra Gudenåens kilder til udløbet i Randers".

Kilderne ligger ca. 8 km mod nordvest i Tinnet Krat - en vandrerute fører derop. På turens første, meget bugtede strækning sejler du gennem Uldum Kær, et fladt moseområde med flere tilløbende bække og store rørskove.

Åle Teltplads og Åstedbro Teltplads

Efter ca. tre timers sejlads kommer du til Åle Teltplads, som er første overnatningsmulighed. Det er en fin plads i fredelige omgivelser og med mulighed for en rask travetur i Rask Mølle Skov.

Blot en times sejlads længere fremme ligger Åstedbro Teltplads, som for nogle vil være et passende sted for overnatning på første sejldag. Kommer du afsted tidligt på dagen, kan du nå helt til Brestenbro, hvor første campingplads, Gudenåcamping Brædstrup, ligger.

Efter Brestenbro er vandet dybere og åen bredere, og hurtigt nås Bredvad Mølle. Her findes et opsamlingssted for åens grøde, og du skal dreje skarpt til højre forbi opsamlingsstedet. Efter endnu et skarpt højresving lige før broen, kommer du ind i en lille indsø, hvor der findes en rasteplads med toilet, borde og bænke. Turen fortsætter under broen og ind i de opdæmmede søer ved Vestbirk Kraftværk.

Vestbirk Camping

Følg søens venstre bred gennem den lavvandede Bredvad Sø og sejl først tværs over ud for Vestbirk Camping eller nordligere. Vestbirk Camping har landgang og overnatning fra Bredvad Sø på højre hånd - eller du kan sejle videre til højre gennem kanalen til Naldal Sø, hvor endnu en landgangsmulighed findes.

Fra Naldal Sø fortsættes turen under den nedlagte jernbane, der nu er natursti. Bemærk den flotte bro, bygget af Silkeborg Statsskovdistrikt efter at den oprindelige betonbro blev for lav.

Vestbirk Kraftværk - træk over land

Efter broen sejler du gennem Vestbirk Sø over til "isbarrieren", gennem hullet og videre til røret under vejen, hvorefter du er kommet ind i kanalen til Vestbirk Kraftværk, hvor kanoen skal hales over land.

Her har "Foreningen af kanoudlejere ved Gudenåen'' som det første af mange steder placeret vogne til transporten. Kraftværket er et naturligt rastested, hvor du også kan se ind i værkets velholdte turbinehal.

Næste strækning - fra Vestbirk til Mossø

Denne strækning er en af åens smukkeste, så giv dig god tid - lad strømmen bestemme farten. Her er der mulighed for at se mange forskellige fugle, bl.a. den sjældne isfugl.

Undervejs kommer du til den næste overnatningsmulighed i Voervadsbro. Det er en teltplads, som ligger mellem åen og den tidligere Voervadsbro Kro. Fortsæt i langsomt tempo til Vilholt Mølle. Sejl i højre side af åen, da der er etableret fiskestryg i venstre side. Kort efter Vilholt Mølle er der etableret rast på højre side af åen.

Den jungleagtige bevoksning ved Klostermølle

Herfra fortsætter åen gennem smalle passager og brede stryg - sejl helst i åens strømrende, hvor åen er dybest. Du sejler gennem en jungleagtig bevoksning, indtil du når Klostermølle, hvor Voer Kloster tidligere lå.

Klosterets munke udgravede for 800 år siden kanalen for at udnytte vandkraften til deres mølleri. Senere har der her ved Klostermølle ligget en papirfabrik, og fabrikkens tørrelade, en 4-etagers træbygning findes stadig. Her er der indrettet udstilling og fugletårn i den fjerneste ende.

Fra pladsen kan det anbefales at gå en tur op på Sukkertoppen (108 m) for at nyde den flotte udsigt over Mossø og omegn. Turen varer ca. 1 time.

Gammel Rye Teltplads

For at komme videre ad Gudenåen skal du holde til venstre. Åen er nu blevet lidt bredere og efter et par kilometer løber Salten Å ud på venstre side. 500 m oppe ad Salten Å ligger Gammel Rye Teltplads. Her er også opholds- og overnatningsmulighed.

Det er ikke tilladt at sejle længere i den retning end Gammel Rye Teltplads, så turen fortsætter tilbage mod Gudenåens hovedløb. Sejl til venstre ved Salten Å's udløb i Gudenåen for at komme mod Gudensø og Ry.

Undervejs ligger Emborg Bro, hvor der er mulighed for rast. Her er der etableret gode faciliteter med madpakkehus og borde-/bænkesæt.

Øm Kloster

Hold til højre ved åens udløb i Gudensø - herfra er der ca. 300 m til en flad sandstrand, hvor kanoen kan trækkes op. En sti fører til Øm Kloster, der blev grundlagt af cisterciensermunke i perioden 1172 - 1257. I de næste 300 år, indtil reformationen i 1536 kom til Danmark, var det et levende kloster, med stor betydning for sin samtid. Men i 1561 blev Øm Kloster revet ned efter kongens befaling.

Arkæologiske fund viser, at nogle af munkene har været læger, samt at klosteret har fungeret som plejehjem og ikke mindst som hospital. I dag er der i området klosterruin og museum med udstilling af mange spændende fund og klosterhave med eksempler på datidens lægeurter.

Gudensøs fugle og fauna

Gudensø vrimler med fugle f.eks. lappedykkere, blishøns, fiskehejrer, ænder og sorte skarve. Langs søbredden vokser mange store rødel, som gerne gror med rødderne i vand. I mange vige ses åkander og vandpileurt - i disse områder samt i rørskovene er sejlads forbudt.

Mod slutdestinationen i Ry

Den sidste del af sejlturen til Ry går gennem Ry Møllesø. Ved indsnævringen hertil passeres Holmens Camping, hvor der er mulighed for overnatning og indkøb. Efter yderligere 1/2 times sejlads ankommer du til Ry. Her holdes til venstre, hvor der er toilet, og hvor der i 1998 er etableret gennemsejling under hovedvejen.

Efter passage af hovedvejen fortsættes frem til et lille overbæringssted, inden du fortsætter ud i Lillesø. Herfra drejer du til højre ind til havnen hvor du slutter i vores baghave i bunden af havnebassinet,

Der er gode ankomst-/afrejsemuligheder fra Ry

Turen købes på hjemmesiden
Luk

4 dages tur i kano eller kajak fra Tørring til Silkeborg

Søndag den 16. juni til mandag den 30. september 2024, kl. 09:00.
Pris: Entré: 1650 kr/kano 1300 kr/kajak
Hjemmeside: Se hjemmeside
Tørring Camping- og Kanoplads Bredgade 67, Tørring
Den længere udgave af den "originale" Gudenåtur fra Tørring. Sejlads i den smalle del af Gudenåen med junglelignende passager. Sidst på rutenkommer Silkeborgsøerne, hvor bl.a. Himmelbjerget, Paradisøerne og Slåensø kan besøges. Som oftest påbegyndes en flerdages kanotur fra Tørring Camping. Der startede også Hakon Mielche sin første kanotur i 1935. Til minde herom er der i Tørring opstillet en mindesten med indskriften "fra Gudenåens kilder til udløbet i Randers". Kilderne ligger ca. 8 km mod nordvest i Tinnet Krat - en vandrerute fører derop. På turens første, meget bugtede strækning sejler man gennem Uldum Kær, et fladt moseområde med flere tilløbende bække og store rørskove.
Efter ca. tre timers sejlads kommer man til Åle Teltplads, som er første overnatningsmulighed. Der er meget plads i fredelige omgivelser og med mulighed for en rask travetur i Rask Mølle Skov. Blot en times sejlads længere fremme ligger Åstedbro Teltplads, som for nogle vil være et passende sted for overnatning på første sejldag. Kommer man af sted tidligt på dagen, når man derefter Brestenbro, hvor første campingplads, Gudenåcamping Brædstrup, ligger.

Efter Brestenbro er vandet dybere og åen bredere og hurtigt nås Bredvad Mølle.

Her findes et opsamlingssted for åens grøde, og man skal dreje skarpt til højre forbi opsamlingsstedet. Efter endnu et skarpt højresving lige før broen, kommer man ind i en lille indsø, hvor der findes en dag-rasteplads med toilet, borde og bænke. Turen fortsætter under broen og ind i de opdæmmede søer ved Vestbirk Kraftværk. Følg søens venstre bred gennem den lavvandede Bredvad Sø og sejl først tværs over ud for Vestbirk Camping eller nordligere. Vestbirk Camping har landgang og overnatning fra Bredvad Sø på højre hånd - eller man kan sejle videre til højre gennem kanalen til Naldal Sø, hvor endnu en landgangsmulighed findes. Fra Naldal Sø fortsættes turen under den nedlagte jernbane, der nu er natursti. Bemærk den flotte bro, bygget af Silkeborg Statsskovdistrikt efter at den oprindelige betonbro blev for lav. Vestbirk Kraftværk - træk over land Efter broen sejler man gennem Vestbirk Sø over til "isbarrieren", gennem hullet og videre til røret under vejen, hvorefter man er kommet ind i kanalen til Vestbirk Kraftværk, hvor kanoen skal hales over land. Her har "Foreningen af kanoudlejere ved Gudenåen'' som det første af mange steder placeret vogne til transporten. Kraftværket er et naturligt rastested, hvor man også kan se ind i værkets velholdte turbinehal.

Næste strækning - fra Vestbirk til Mossø

- er en af åens smukkeste, så giv jer god tid - lad strømmen bestemme farten.

Her er der mulighed for at se mange forskellige fugle, bl.a. den sjældne isfugl. Undervejs kommer man til de næste overnatningsmulighed i Voervadsbro. Der er en teltplads, som ligger mellem åen og den tidligere Voervadsbro Kro. Fortsæt i langsomt tempo til Vilholt Mølle. Sejl i højre side af åen, da der er etableret fiskestryg i venstre side. Kort efter Vilholt Mølle, er der etableret rast på højre side af åen. Herfra fortsætter åen gennem smalle passager og brede stryg - sejl helst i åens strømrende, hvor åen er dybest. Man sejler gennem en jungleagtig bevoksning, indtil man når Klostermølle, hvor Voer Kloster tidligere lå. Klosterets munke udgravede for 800 år siden kanalen for at udnytte vandkraften til deres mølleri. Senere har der ligget en papirfabrik, og fabrikkens tørrelade, en 4-etagers træbygning findes stadig. Her er der indrettet udstilling og fugletårn i den fjerneste ende.

På modsatte side ligger Klostermølle Teltplads

Fra pladsen kan det anbefales at gå en tur op på Sukkertoppen (108 m) for at nyde den flotte udsigt over Mossø og omegn. Turen varer ca. 1 time. For at komme videre ad Gudenåen skal man holde til venstre. Åen er nu blevet lidt bredere og efter et par kilometer løber Salten Å ud på venstre side. 500 m oppe ad Salten Å ligger Gammel Rye Teltplads. Her er det sydligste startsted på Gudenåen for større grupper. Her er også opholds- og oernatningsmulighed. Det er ikke tilladt at sejle længere end Gammel Rye Teltplads, så turen fortsætter tilbage mod Gudenåens hovedløb. Sejl til venstre ved Salten Å's udløb i Gudenåen for at komme mod Gudensø og Ry. Undervejs ligger Emborg Bro, hvor der er mulighed for rast, her er der etableret gode faciliteter med madpakkehus og borde/bænke. Hold til højre ved åens udløb i Gudensø - herfra er der ca. 300 m til en flad sandstrand, hvor kanoen kan trækkes op. En sti fører til Øm Kloster, der blev grundlagt af cisterciensermunke i perioden 1172 - 1257. I de næste 300 år, indtil reformationen i 1536 kom til Danmark, var det et levende kloster, med stor betydning for sin samtid. Men i 1561 blev Øm Kloster revet ned efter kongens befaling. Arkæologiske fund viser, at nogle af munkene har været læger, samt at klosteret har fungeret som pleje hjem og ikke mindst som hospital. I dag er der i området klosterruin og museum med udstilling af mange spændende fund og klosterhave med eksempler på datidens lægeurter.

Gudensø vrimler med fugle f.eks. lappedykker, blishøne, fiskehejre, ænder og den sorte skarv.

Langs søbredden vokser mange store rødel, som gerne gror med rødderne i vand. I mange vige ses åkander og vandpileurt - i disse områder samt i rørskovene er sejlads forbudt. Den sidste del af sejlturen til Ry går gennem Ry Møllesø. Ved indsnævringen hertil passeres Holmens Camping, hvor der er mulighed for overnatning og indkøb. Efter yderligere 1/2 times sejlads ankommer man til Ry. Her holdes til venstre, hvor der er toilet, og hvor der i 1998 er etableret gennemsejling under amtsvejen. Efter passage af amtsvejen fortsættes frem til et lille overbæringssted, inden man fortsætter ud i Lillesø. hvor Skimminghøj Teltplads ligger, her slås lejer for natten, der er mange muligheder for indkøb og restaurantbesøg i Ry som ligger 400m fra teltpladsen

Fra Ry sejles videre gennem Birksø og Alling Å til Julsø.

Midtvejs i Alling Å, på højre side, ligger Alling Vest Teltplads, der er en stor naturlejrplads til rast og overnatning for kanofarere. Fra teltpladsen er der flere muligheder for traveture, og den smukkeste går til "Udsigten", hvor der er en flot udsigt over Rosvig, Julsø og Himmelbjerget. Julsø kan besejles højre eller venstre om, afhængig af vinden. Sejles højre om, kommer man bag om Møgelø og Lilleø, og tæt under land. Sejles venstre om, kommer man først til en rasteplads i sydøsthjørnet af Julsø. Ønsker man at raste her og gå til Himmelbjerget, skal man trække kanoen på land, da broerne er forbeholdt motorbådene. Efter endnu kort tids sejlads er man ved foden af Himmelbjerget. Landgang sker på indersiden af træbroen på Ry-siden af rutebådenes landingsplads. Det er strengt forbudt at lægge sin kano på rutebådenes landingsplads (betonkajen). Der er nu en herlig vandretur til Himmelbjergtårnet, hvor anstrengelserne belønnes med en storslået udsigt

Fra Himmelbjerget til Silkeborg er der mulighed for at opleve Hjejlen, verdens ældste hjuldamper i rutefart.

Ved enden af Julsø i venstre side sejler man ind i Svejbæk-snævringen, hvor Skyttehusets Camping ligger. Herfra er der mange vandreture i skoven samt mulighed for en tur rundt direkte ved åen. om Slåensø som er en klarvandet idyl omgivet af skov. Tillige er der mulighed for landgang til Slåensø fra anløbsbroen fra Borre Sø. Hvis tiden tillader, kan man sejle en tur ind omkring paradisøerne, men det inderste af vigen, Skibsted Vig, må ikke besejles. Har du set "Holger Danskes briller"? Hvor Borre Sø igen snævrer ind, ligger Sejs by på højre side. Her ligger tillige en dejlig rasteplads. Derefter kommer man ud i Brassø og på højre side af søen, umiddelbart efter Sejs by, ligger Silkeborg Kommunes rasteplads "De små Fisk", hvor overnatning også er mulig. Pladsen er omgivet af træbevoksning og der er mulighed for at bade i Brassø. Når søen igen bliver smallere, har man på venstre side indsejlingen til Avnsø - (ved bro nr. 7) via Klüvers Kanal. To små søer smyger sig omkring et næs, og kaldes i folkemunde "Holger Danskes Briller" eller blot "Brillerne". Videre mod Silkeborg holder man til højre, for snart at sejle ind i Remstrup Å, som er det lokale navn for Gudenåen.

Efter ca. 1 km møder man på sin venstre hånd Ly Camping, Silkeborg

(tidligere Gudenåens Camping), hvor man kan lægge til og besøge Nordeuropas største ferskvandsakvarium, AQUA, som byder på en fascinerende rejse ned i de danske søer og vandløb med fisk, fugle og pattedyr. I AQUA-parken er der også bævere, oddere og vaskebjørne. Silkeborg Kunstmuseum med moderne kunst ligger ikke langt fra åen lige efter Gudenåens Camping hvor kano / kajak afleveres i skoven ved det blå skilt 25 m til venstre for det store ophal hvor der står Ry Kanofart, når i kommer i land skal i lige ringe og lægge besked om at i er kommet i land.

Turen købes på hjemmesiden
Luk
Kunne ikke hente 'https://www.solrod.dk/1764.aspx' indenfor 15 sek.