Struer KommuneStruer - Lydens By

Hvornår skal det være?
Fra:
Til:
Thyholm Kirkecenter
Caféeftermiddag
Onsdag den 3. februar 2021, kl. 14.30.
Thyholm Kirkecenter
Nørregade 17, Hvidbjerg, Thyholm
Oplysninger om eftermiddagens program følger senere.
Onsdag
Feb
3
Gimsing Menighedshus
FN's verdensmål - også i Region Midtjylland
Mandag den 8. februar 2021, kl. 10.
Gimsing Menighedshus
Hjermvej 49, Struer
Pris: Entré: 80 kr
Mandag den 8. februar kl. 10.00: FN's verdensmål - også i Region Midtjylland Formand for Udvalget for Regional Udvikling, cand.scient. Jørgen Nørby, Lemvig NB.

Beskrivelsen er lavet til Jørgen Nørbys foredrag den 8. februar 2021, der (pga. covid-19)er udsat til mandag den 21. februar 2022. Vi regner med, at foredraget til den tid vil blive holdt af en repræsentant for Udvalget for Regional Udvikling. Nærmere oplysninger her på hjemmesiden og i dagspressen. Klima, bæredygtighed og brug af ressourcer er nøgleord i de udvalg, Nørby arbejdermeget aktivt med i. Overskriften Vore kystnære klimaudfordringer ligger lige for, og er tegn på en global udvikling overført til et lokalt og regionalt perspektiv. Region Midtjyllands engagement i projektet Coast to Coast Climate Challenge har været vigtig forat sikre opførelsen af videnscenteret Klimatorium, der i 2020 åbnede i Lemvig.JørgenNørby fortæller i sit foredrag bl.a. om Klimatoriet, hvis mission og visionerhandler om at hjælpe os gennem klimaforandringerne. Hold 21023
Mandag
Feb
8
Apollon Struer
Foredrag: Yngre med årene
Tirsdag den 9. februar 2021, kl. 19.
Apollon Struer
Anlægsvej 4, Struer
Pris: Entré
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk. Pause: 15 minutter.

Forelæser: professor Bente Klarlund Pedersen, Københavns Universitet, overlæge på Rigshospitalet og leder af Center for Aktiv Sundhed (CFAS)
Ikke bare livsstil, men også livsindstilling, er med til at bestemme om vi får et langt liv med få eller ingen "skranteår" - som Bente Klarlund så sigende har døbt årene i alderdommen hvor mennesket bliver gradvist skrøbeligere
Som plastikdupperne for enden af vores snørebånd, sidder de såkaldte telomerer for enden af vores kromosomer og stabiliserer disse. Hver gang en celle deler sig, ryger der et lille stykke af telomererne. Man kan sige at vores celler er udstyret med et klippekort hvor der for hver enkelt celledeling ryger et klip fra enden af kromosomerne. På et tidspunkt er klippekortet tomt, og så vil cellen aldrig kunne dele sig mere. Man siger at cellen derved er gået "i alderdom".
Det viser sig at kronisk inflammation giver korte telomerer og får aldringsprocessen til at køre hurtigt, mens en sund livsstil og en optimistisk livsindstilling bremser inflammationen og styrker kromosomerne.
Ungdommens kilde er altså fundet og den består af en række forskningsbaserede livsstilsråd der styrker den fysiske og mentale sundhed. Det handler om sund kost, absolut ingen røg, vin i moderate mængder og rigeligt med bevægelse og søvn.
Det er også vigtigt at undgå unødig bekymring og have fokus på det der giver livet mening. Det handler bl.a. om familie og venner, at deltage i frivilligt arbejde eller på andre måder at tænke udover sig selv.
Det er ikke mindst vigtigt at opleve ærefrygt - altså denne særlige brusende følelse af henrykkelse, begejstring og betagelse. Hvad enten det er en stjernehimmel, en solopgang eller at høre drengekoret synge, er det vigtigt at optimere chancen for at blive grebet af ærefrygt.
Det er altså muligt at forsinke aldringen og du bestemmer selv - i et vist omfang - om du vil dø som en rask 90-årig eller som en syg 80-årig. Du kan nemlig vælge at følge en livsstil hvor dine celler og dermed din krop i biologisk forstand bliver yngre.
Om forelæseren:
Dr.med. Bente Klarlund Pedersen er overlæge på Rigshospitalet og professor ved Københavns Universitet. Hun er leder af Center for Aktiv Sundhed (CFAS) der bl.a. undersøger de mekanismer hvorved fysisk aktivitet forebygger sygdom. Forskningscenteret har påvist at vores muskler producerer hormonlignende molekyler hvormed musklerne kan signalere til andre dele af kroppen. Center for Aktiv Sundhed forsker i fysisk træning som medicin til patienter med kroniske sygdomme, fx type 2-diabetes og cancer.
Bente Klarlund Pedersen har været med til at sætte fysisk aktivitet og sundhed på den politiske dagsorden bl.a. som tidligere formand for Det Nationale Råd for Sundhed og medlem af Forebyggelseskommissionen. Hun er forfatter til mere end 650 videnskabelige artikler og bøger og har modtaget adskillige priser for sin forskning. Hun har udgivet populærvidenskabelige bøger om motion og sundhed og har siden 2010 været klummeskribent og redigeret en sundhedsbrevkasse i Lørdagsliv, Politiken.
For sin forskningsformidling har hun modtaget Videnskabsministeriets Forskningskommunikationspris, Kulturministeriets Idrætspris og Rosenkjærprisen
__
Læs mere på ofn.au.dk/abstract/104
Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universit
Tirsdag
Feb
9
Thyholm Kirkecenter
Caféeftermiddag
Onsdag den 17. februar 2021, kl. 14.30.
Thyholm Kirkecenter
Nørregade 17, Hvidbjerg, Thyholm
Oplysninger om eftermiddagens program følger senere.
Onsdag
Feb
17
Folkets Hus
Frank vender hjem
Mandag den 22. februar 2021, kl. 10.
Folkets Hus
Tegltorvet 2, Struer
Pris: Entré: 80 kr
Mandag den 22. februar kl. 10.00: Frank vender hjem Forfatter, foredragsholder Kristian Bang Foss, København Foredraget den22. februarer aflyst pga.

Covid-19- udsat til mandag den28. februar2022 kl. 10.00. Nærmere oplysninger her på hjemmesiden og i dagspressen. Bang Foss debuterede i 2004 med romanen Fiskens vindue. Forfatteren har med Frankvender hjem (2019) skrevet en sjov og kulsort roman, der byder på absurde situationer, spiddende samfundsanalyser og en underholdende fortælling om Danmarks uligeskæbner. Romanen tegner et billede af to helt forskellige familier i det danskeklassesamfund. Om Frank har oplevet sin barndom som særligt "brydsom" - hvad sigermon forfatteren? Romanen er bl.a. blevet kaldt "et folkeligt og moderne bud på en Lykke-Per". I 2020 var den nomineret til DR Romanprisen. Hold 21004
Mandag
Feb
22
Apollon Struer
Foredrag: Sære sanser
Tirsdag den 23. februar 2021, kl. 19.
Apollon Struer
Anlægsvej 4, Struer
Pris: Entré
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk. Pause: 15 minutter.

Forelæser: professor i sansefysiologi Peter Teglberg Madsen, Institut for Biologi, Aarhus Universitet
Vi lever i en illusion; en illusion skabt af at vi sammenholder input fra vores sanser med medfødte og tillærte genkendelsesmønstre lagret i vores hjerner. Det betyder at den opfattede virkelighed fuldstændigt er defineret af de sanser et væsen er udstyret med og dets hukommelse. Derfor har dyr og mennesker med forskellige sanser også meget forskellige verdensopfattelser. Kort sagt: vores virkelighed er den del af vores omverden vi kan sanse.
Dette foredrag vil kaste lys over hvor lille en del af vores omverden vi reelt opfatter med vores stærkt begrænsede sanseapparat, og hvor travlt vores hjerne har med at presse sanseindtryk ind i mønstre den kender.
Du vil også høre om de sære sanser; de sanser der tillader nogle dyr en virkelighedsopfattelse der er meget langt fra vores egen: slangers varmesyn, fugles magnetsans, flagermus' biosonar og hajers evne til at føle elektromagnetiske felter. Til sidst i foredraget vender vi blikket tilbage mod os selv med spørgsmålet: har vi sjette sanser?
Om forelæseren:
Peter Teglberg Madsen er professor i sanse fysiologi på Institut for Biologi på Aarhus Universitet hvor han er verdensførende forsker i hvalers og flagermus' brug af biosonar. Én af hans seneste anerkendelser herfor er Forskningsministeriets Eliteforsk-pris som han modtog i 2019.
__
Læs mere på ofn.au.dk/abstract/105
Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Foredraget varer 2 timer inkl. en pause midtvejs på 15 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum under foredraget via SMS og Twitter
Tirsdag
Feb
23
Struer Bibliotek
Få ro i hovedet og styr på tankerne
Torsdag den 25. februar 2021, kl. 19.
Struer Bibliotek
Smedegade 1, Struer
Pris: Entré: 75 kr
Oplev et foredrag, der forebygger drænende systemer og tankemønstre, som kan præge din refleksion. I dette inspirerende foredrag vil Maiken Juul, som er cand.scient og ekspert i tankestyring, styrke dig mentalt.

Med fokus på den sunde indre dialog, vil du med konkrete værktøjer lære at håndtere alle typer tanker, følelser og indtryk. Maiken er forfatter til bogen "Styr på tankerne", som udkom i 2018.

Maiken Juul er en levende formidler, som autentisk og empatisk inspirerer til nytænkning og personlig udvikling.
Du står tilbage med lysten til at arbejde med deres tanker og slukke for tankemylderet - så du kan lade op, og så du kan være mere for andre.
Hun har i skrivende stund haft ca. 23 forskellige jobs og har som følge deraf forståelse for mange forskellige branchers vilkår - samt kommunikerer i øjenhøjde uanset branche. Maiken er en alsidig kvinde med mange faglige kompetencer.
Hun er regulatorisk senior konsulent for en stor aroma virksomhed samt medstifter af Danmarks største online netværk for kvindelige iværksættere og har de seneste 6 år specialiseret sig i den indre dialog, og hvordan vi som mennesker kan udvikle den til at gavne vores selvsyn og adfærd i livet
Torsdag
Feb
25
Folkets Hus
Foredrag Med Erik Clausen
Torsdag den 25. februar 2021, kl. 19-21.
Folkets Hus
Tegltorvet 2, Struer
Pris: Entré: 185 kr
V/.

Erik Clausen - The grand old man - is still going strong.

"Fra den ene hjerne halvdel til den anden"

Spred vingerne ud og tag på en tur ind i gøglerens verden, hvor han vender alle ting på hovedet. Om ikke andet, så vender han tingene på vrangen. Stiller spørgsmålstegn ved den stærkt opreklamerede normalitet. Stiller lighedstegn mellem mænd og kvinder, absolut til kvindernes fordel, når Erik Clausen gennemgår hvordan Vorherre havde det, da han skabte henholdsvis manden og kvinden.
Det er et talkshow på fuld speed - glem alt om "ældrebyrden". Her er det Erik Clausen, der med sin lange livserfaring øser forskellige anekdoter ud over jer med risiko for humoristiske bivirkninger og risiko for, at du kan kende dig selv, mand eller kvinde, ung eller gammel.

Det er Clausen på slap line - meget slap.

En guitarist spille lidt under showet og Erik synger en sang eller to.

Vel mødt til en hyggelig aften i Folkets Hus i Struer
Torsdag
Feb
25
Apollon Struer
Foredrag: Vandet under vores fødder
Tirsdag den 2. marts 2021, kl. 19.
Apollon Struer
Anlægsvej 4, Struer
Pris: Entré
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk. Pause: 15 minutter.

Forelæser: vicedirektør , De Nationale Geologiske Undersøgelser for Danmark og Grønland (GEUS), desuden adjungeret professor i geofysik, Institut for Geoscience, Aarhus Universitet
Vand er forudsætningen for vores liv på jorden; om vi drikker det, bader i det eller bruger det til at vande afgrøder. Det er en del af en kompliceret cyklus hvor det pga. Solens opvarmning fordamper fra jordens og havenes overflader, bliver til skyernes vanddråber for til sidst at falde som regn. Regnvandet løber direkte til vandløb eller siver ned i jorden og bliver til grundvand. Uanset hvilken vej regnen tager, bliver det dog igen til havvand på et eller andet tidspunkt og ringen er sluttet.
Jord er perfekt til at filtrere og opbevare vand: når vand befinder sig i jordlagene er dets fordampning lav, det holdes ved en konstant lav temperatur og det bliver stort set renset for næringsstoffer og levende organismer på vejen ned i gennem jordlagene. Det betyder at når vi skal bruge vandet, skal vi "bare" kunne lokalisere hvor i undergrunden det er og pumpe det op. Ofte behøves ingen eller meget simpel rensning.
Mange steder på Jorden betyder klimaforandringerne at vand er en mangelvare. Det er dog ikke tilfældet i Danmark hvor regnmængderne er støt stigende - vi har mere end rigeligt vand i landskabet. Både for meget eller for lidt vand giver store samfundsudfordringer, og bæredygtig håndtering af vand er afgørende for alle menneskers liv
I dette foredrag vil vi fokusere på grundlaget for det hele, nemlig at kunne skanne jorden for vandførende jordlag med en teknologi udviklet på Aarhus Universitet af én af verdens førende forskningsgrupper inden for feltet. Forskningseventyret spænder bredt fra konstruktion af elektroniske kredsløb, bygning af komplicerede instrumenter, udvikling af avancerede computeralgoritmer til praktiske skanninger af jorden i projekter over hele verden
Hør i foredraget om hvordan en sådan forskning skrider frem, hvor mange vågne nætter det indebærer når noget ikke vil virke og man må tænke om, og hvor stor sejren er når man ser de første data trille ind fra en mudret mark i Østjylland.
Hør også om nogle af projekterne verden rundt: om at sejle på Mississippifloden, om at køre i flygtningelejre i Afrika og om udvaskning af kvælstof fra marker i Danmark. I disse eksempler spiller skanningerne af jorden under vores fødder en afgørende rolle for hvordan vi bæredygtigt bruger vandet i jorden bedst muligt.
Til dette hører også at når forskere, ideer, forskning og innovation går hånd i hånd, kan der skabes firmaer der kan eksportere software og instrumenter og skabe gode arbejdspladser i Danmark
Særlig info for gymnasier:
I gymnasieskolen har foredraget særlig relevans for fagene fysik, geovidenskab og naturgeografi. For alle tre fag indgår metodiske overvejelser, samt teknologiske udfordringer der kræver innovative løsninger. I naturgeografi C og B samt geovidenskab A dækkes kernestofområder inden for vandets kredsløb, herunder grundvandsdannelse og for geovidenskab A desuden opbygningen af geologiske lag.
I foredraget gives eksempler på anvendelse af elektriske kredsløb og induktion. Elektriske kredsløb er kernestof i geovidenskab A, fysik B og A. Induktion er kernestof på fysik A (stx) og kan tilvælges fysik A (htx), hvis magnetiske felter vælges som valgfrit emne
Foredraget er velegnet til at indgå i et tværfagligt forløb (SRP) mellem fysik og naturgeografi.
Om forelæseren:
Esben Auken forskning spænder vidt, men har i de senere år været fokuseret omkring udvikling af elektronik og instrumenter til skanning af undergrunden og hvordan disse skanningsdata kan anvendes i utroligt mange aspekter af samfundets infrastruktur - såsom bæredygtig vandindvindi
Tirsdag
Mar
2
Thyholm Kirkecenter
Caféeftermiddag
Onsdag den 3. marts 2021, kl. 14.30.
Thyholm Kirkecenter
Nørregade 17, Hvidbjerg, Thyholm
Onsdag
Mar
3
Folkets Hus
Tabita
Mandag den 8. marts 2021, kl. 10.
Folkets Hus
Tegltorvet 2, Struer
Pris: Entré: 80 kr
Mandag den 8. marts kl. 10.00: Tabita Forfatter Iben Mondrup, København Foredraget den8. martser aflyst pga. Covid-19- udsat til mandag den14. marts2022 kl. 10.00. Nærmere oplysninger her på hjemmesiden og i dagspressen.

Ægteparret Eva og Berthel kommer hjem til Danmark med to adopterede børn efter enårrække i Grønland. Det er midten af 60'erne, og både ægteskabet og forholdet imellemGrønland og Danmark knager. De to børn, Tabita og Vitus, skal falde til i en familie,hvor fortiden helst skal udslettes, fordi den er sprængfuld af fortielser og spændinger imellem to kulturer og imellem alle de voksne, der skulle passe på børnene.Forfatteren fortæller om arbejdet med romanen, og om en tid, hvor det var let for danskefamilier at adoptere grønlandske børn. Valg af deltagerrepræsentant Efter foredraget afholdes valg af deltagerrepræsentant og -suppleant til Gimsing Sognehøjskoles bestyrelse. Alle deltagere er valgbare og stemmeberettigede. Hold 21005
Mandag
Mar
8
Apollon Struer
Foredrag: Big Bang og det usynlige univers
Tirsdag den 9. marts 2021, kl. 19.
Apollon Struer
Anlægsvej 4, Struer
Pris: Entré
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk. Pause: 15 minutter.

Forelæser: professor i astronomi Steen Hannestad, Institut for Fysik og Astronomi, Aarhus Universitet
Vi ved at universet begyndte i et Big Bang. Vi ved at det udvider sig hurtigere og hurtigere, men vi ved ikke med sikkerhed hvorfor. Den mest sandsynlige forklaring er at vores univers er fyldt med mørk energi.
Vi ved også at galakser, herunder vores egen Mælkevej, aldrig var blevet dannet hvis universet ikke også var fyldt med mørkt stof - en eksotisk type stof der er usynligt, men påvirker sine omgivelser via tyngdekraften. Uden det mørke stof var stjerner og planetsystemer heller ikke blevet dannet og vi, og livet, ville ikke eksistere.
På nuværende tidspunkt ved vi at det mørke stof og den mørke energi udgør 95 % af alt der er i universet - men vi ved ikke hvad det faktisk er!
I foredraget opdateres du om den nyeste forskning i kosmologi og vi ser på perspektiverne for om forskningen i de kommende år kan give os svar på hvad det usynlige univers egentlig består af.
Særlig info for gymnasier:
I gymnasieskolen har foredraget særlig relevans for fagene astronomi og fysik. I astronomi dækkes kernestofområder inden for universets udvikling. I fysik C, B og A (stx) dækkes kernestofområder inden for fysikkens bidrag til det naturvidenskabelige verdensbillede.
Foredraget egner sig desuden til at indgå som en del af et tværfagligt forløb om verdensbilleder mellem fysik og et humanistisk fag.
Om forelæseren:
Steen Hannestad forsker i grænseområdet mellem astrofysik og partikelfysik. Specifikt har han i mange år arbejdet med at bruge astronomers observationer af de største skalaer i naturen - hele det synlige univers - til at øge vores forståelse af naturens allermindste verden og byggesten - elementarpartiklernes verden.
For eksempel var han blandt de første i verden til at studere hvordan man kan bruge observationer af hvordan galakser og galaksehobe dannes i universet til at lære mere om de partikler der kaldes neutrinoer. Neutrinoer er meget vanskelige at forstå, ikke mindst fordi de er næsten umulige at måle i laboratorier - fx kan de uden problem passere hele vejen gennem Jorden uden at støde ind i noget.
Steen Hannestad har skrevet flere populærvidenskabelige bøger om sit forskningsområde, senest bogen 'Universet' i bogserien 'Tænkepauser' fra Aarhus Universitetsforlag.
Han har også modtaget flere priser for sin forskning i både Danmark og udlandet - blandt andet Forskningsministeriets Eliteforsk-pris.
__
Læs mere på ofn.au.dk/abstract/105
Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Foredraget varer 2 timer inkl. en pause midtvejs på 15 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum under foredraget via SMS og Twitter
Tirsdag
Mar
9
Folkets Hus
Noget om Antihelte
Tirsdag den 9. marts 2021, kl. 19.30.
Folkets Hus
Tegltorvet 2, Struer
Pris: Entré
Tirsdag
Mar
9
Folkets Hus
"Osse li` på en studs" Mit eventyrlige liv. FOREDRAG m/Per Pallesen
Onsdag den 10. marts 2021, kl. 19.
Folkets Hus
Tegltorvet 2, Struer
Pris: Entré: 150 kr
Foredraget er et unikt indblik i dansk teater fra Dirch til store musicals, fra Sommer i Tyrol til Mathiesen og et blik ind bag det røde scenetæppe.

Per Pallesen er landskendt som den opblæste tjener Boldt fra ikoniske Matador eller som Mathiesen med blotterkittel og hinkestensbriller og udødelige ydtryk som "osse li' på en studs" og "what do you have in your tæjsk today". Ligeså kendt er Pallesen som den ene halvdel af én af de største succes'er i dansk underholdning Pallesen & Pilmark for slet ikke at tale om Hjørring Revyen, Dansk Naturgas og Nørrebro Teater
Onsdag
Mar
10
Gimsing Menighedshus
FN's verdensmål nr. 10: Mindre ulighed
Mandag den 15. marts 2021, kl. 10.
Gimsing Menighedshus
Hjermvej 49, Struer
Pris: Entré: 80 kr
Mandag den 15. marts kl. 10.00:FN's verdensmål nr. 10: Mindre ulighed Dr.phil.Susanne William Rasmussen, København Foredraget den 15. marts er aflyst pga.

Covid-10 - udsat til mandag den 21. marts 2022 kl. 10.00. Nærmere oplysninger her på hjemmesiden og i dagspressen. Fra Platon til Piketty. Foredragsholder vil belyse nogle af ulighedens konflikter og konsekvenser - fra Platon og Aristoteles i antikken til Stiglitz og Piketty i nutiden. Der stilles skarpt på det samspil, der foregår mellem et samfunds økonomiske, moralske,sociale og politiske liv. Det involverer bl.a. spørgsmål om kollektivets og individetsinteresser og begreber som samfundssind, retfærdighed og rationalitet. I en nutidigsammenhæng vil foredraget desuden diskutere nogle af de nyeste teorier og omstridtesammenhænge mellem stigende ulighed, svækket social sammenhængskraft ogopblomstring af nationalpopulistiske bevægelser. Hold 21025
Mandag
Mar
15
Apollon Struer
Foredrag: Pandemier i de sidste 200 år
Tirsdag den 16. marts 2021, kl. 19.
Apollon Struer
Anlægsvej 4, Struer
Pris: Entré
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk. Pause: 15 minutter.

Forelæser: professor og pandemiforsker Lone Simonsen, Institut for Naturvidenskab og Miljø, Roskilde Universitet
Historisk set har menneskeheden gennemlevet voldsomme epidemier og pandemier som holdt populationen nede. Fx pest, kopper, kolera, mæslinger og influenza-pandemier som spansk syge der hærgede verden over i 1918-20. Sidstnævnte dræbte omkring 1-2 % af verdens befolkning, svarende til at over 50 millioner mennesker ville dø hvis en lignende pandemi skete i dag.
Verden over arbejder forskere på at afdække nutidige trusler og komme på forkant med fremtidens store pandemier. Kommer der igen en stor og dødelig pandemi? Hvilken virus kan det ske at være? Kan vi risikere at den bliver så dødelig som fortidens forfærdeligheder? Kan vi stoppe den?
Om forelæseren:
Lone Simonsen er professor og pandemiforsker på RUC og er for fem år siden vendt tilbage til Danmark efter en karriere som epidemiolog i USA's Centers for Disease Control and Prevention (CDC) og National Institutes of Health (NIH). Hun har i snart 30 år brugt matematiske og statistiske metoder til at forstå fortidens og nutidens epidemier og pandemier.
I anledningen af spansk syges 100-års fødselsdag i 2018 holdt hun mange foredrag og spåede allerede dengang om at man burde holde øje med coronavirus-familien som en fremtidig pandemi-trussel.
Med sin unikke kvantitative tilgang og sine historiske briller har hun kastet sig over COVID-19-pandemien og arbejder med at kortlægge dens "signatur" i form af udbredelse og dødelighed, samt med at forstå fænomenet "superspredning" - et fænomen som hun mener er helt centralt for at forstå hvordan det er muligt at holde styr på denne coronavirus-pandemi mens vi venter på en vaccine.
__
Læs mere på ofn.au.dk/abstract/105
Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Foredraget varer 2 timer inkl. en pause midtvejs på 15 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum under foredraget via SMS og Twitter
Tirsdag
Mar
16
Thyholm Kirkecenter
Caféeftermiddag
Onsdag den 17. marts 2021, kl. 14.30.
Thyholm Kirkecenter
Nørregade 17, Hvidbjerg, Thyholm
Onsdag
Mar
17
Folkets Hus
Geo | Søn Af En Psykopat
Torsdag den 18. marts 2021, kl. 20.
Folkets Hus
Tegltorvet 2, Struer
Pris: Entré
Unummereret siddepladser.
Torsdag
Mar
18
Apollon Struer
Foredrag: Magtfulde mikrober der gavner dig
Tirsdag den 13. april 2021, kl. 19.
Apollon Struer
Anlægsvej 4, Struer
Pris: Entré
Foredraget livestreames fra Aarhus Universitet. Sprog: dansk. Pause: 15 minutter.

Forelæser: professor i genomforskning Oluf Borbye Pedersen, Københavns Universitet
Under den internationale samfundskrig mod covid-19-pandemien er det virkeligt gået op for os hvor magtfuld en mikroskopisk viruspartikel kan være. Den kan forvolde frygt, sygdom og i værste fald død. Den kan sætte et verdenssamfund på standby. Sådanne epidemier med sygdomsfremkaldende virus, bakterier eller svampe har i hele menneskets udviklingshistorie været et vilkår der med vekslende interval gentager sig.
Men er det hele fortællingen om de magtfulde mikrober? Nej, langt fra:
De sidste ti års intensiv forskning i de billioner af personlige bakterier, svampe og virus, som lever i og på hver enkelt af os livet igennem, viser at størstedelen af mikroberne enten er totalt ligeglade med os eller er særdeles gavnlige. Det sidste betyder at de i deres ufatteligt store kemifabrik døgnet rundt producerer et væld af stoffer som styrker vores modstandskraft mod de relativt få farlige mikrober og påvirker vores hjerne og stofskifte positivt
Mange forskere har den antagelse at så længe vores astronomisk mange mikrober er i en økologisk balance med os, beskytter de os mod en række kroniske sygdomme som vi genetisk set er disponerede for
Modsat, hvis der er manglende symbiose mellem de personlige mikrober og os, synes der at være en større risiko for at udvikle en række sygdomme som fx astma, diabetes, fedme, åreforkalkning, depression, skizofreni, tarmbetændelse, kronisk træthed, nogle former for kræft, sklerose og parkinsonisme
Derfor er mikrober ikke kun farlige og nogle som vi for alt i verden skal forsøge at undgå. Ufatteligt mange forskellige mikrober er aktive og hjælpsomme medrejsende livet igennem
Hør om hvordan du får det bedste ud af dine mikroskopiske, men uundgåelige og magtfulde livsledsagere.
Om forelæseren:
Oluf Borbye Pedersen er dr.med. og professor i genomforskning ved Københavns Universitet. Han har siden 2010 været forskningsleder ved Novo Nordisk Fondens Metabolismecenter på Københavns Universitet. Han er at finde i det internationale førerfelt blandt videnskabsmænd der udforsker genetiske og miljømæssige årsager til livsstilssygdomme og han er blandt pionererne der belyser tarmbakteriernes rolle for sundhed og sygdomsrisiko.
Uddannelses- og Forskningsministeriet har hædret ham med Forskningskommunikationsprisen for hans særlige evner til at kommunikere sin forskning til offentligheden - se video . Fx gør Oluf Borbye Pedersen kompleks forskning levende og let at forstå med sine beretninger om vores mikrober der hver dag udkæmper drabelige krige på os og inden i os. Han får os til at tænke over hvilke af mikroberne vi aktivt tager parti for. Og i mere eksistentiel forstand: hvem vi egentlig er som mennesker - med vores billioner af unikke mikrober som aktive livsledsagere.
__
Læs mere på ofn.au.dk/abstract/105
Hvis du vil tippes om kommende foredrag og modtage bonusmateriale, så følg foredragenes nyhedsbrev eller sociale medier.
Foredraget streames live fra Aarhus Universitet og er et led i serien Offentlige foredrag i Naturvidenskab som arrangeres af Aarhus Universitet og udbydes i samarbejde med værter i en række byer og Carlsbergfondet.
Foredraget varer 2 timer inkl. en pause midtvejs på 15 minutter samt en session til slut hvor forelæseren svarer på udvalgte spørgsmål indsendt af publikum under foredraget via SMS og Twitter
Tirsdag
Apr
13
Thyholm Kirkecenter
Caféeftermiddag
Onsdag den 14. april 2021, kl. 14.30.
Thyholm Kirkecenter
Nørregade 17, Hvidbjerg, Thyholm
Onsdag
Apr
14
Næste side  >>

KONTAKT INFORMATION
Struer Kommune
Østergade 13-15
7600 Struer
CVR: 29189951
struer@struer.dk
sikkerpost@struer.dk
Databeskyttelsesrådgiver
http://struer.dk/dpo
dpo@struer.dk