Rumstationen - På mission med Andreas Mogensen


image-one

En udstilling, hvor de besøgende får en unik mulighed for at gå på opdagelse i udstillingen og opleve Den Internationale Rumstation (ISS), som Andreas Mogensen lever og arbejder på i et halvt år..

Udstillingen består af en markant geometrisk og sanserig rumstationstruktur, som i sit design, æstetik og materialevalg sender gæsten på en begivenhedsrig og jordnær "rummission". En mission, hvor forskning, teknologi og rumeventyret formidles gennem astronauten Andreas Mogensens arbejde og hverdag. En hverdag i vægtløs tilstand, der på mange måder er meget forskellig fra en hverdag på Jorden.

Gå på opdagelse og få indblik i livet ombord på ISS, som det foregår ca. 400 km over havets overflade, og hør om nogle af de spændende forsøg, som Andreas Mogensen skal arbejde med under sin Huginn-mission.

Den danske astronaut agerer selv virtuel guide igennem hele udstillingen og fortæller, hvilken fysisk og psykisk betydning det har at leve i en vægtløs tilstand og i det hele taget at opholde sig på ISS. Man kan blive klogere på, hvordan man klarer hygiejnen, og hvorfor det er vigtigt at rense og genanvende så meget væske som overhovedet muligt, fx ved at omdanne urin til drikkevand.

De besøgende kan få et indblik i forskellige forsøg, Andreas Mogensen skal udføre, og hvad de går ud på, men også hvordan de undersøgelser og eksperimenter, der udføres på rumstationen, overhovedet kan have betydning for os på Jorden. Den danske astronaut skal også teste nogle specielle lyspaneler, der efterligner det naturlige dagslys, som vi kender det på Jorden. Det er nemlig ikke muligt at opleve en normal døgnrytme, når man drøner omkring Jorden med 28.000 km i timen og oplever 16 solopgange og solnedgange på et døgn.

Kroppedal Museum er partner i projektet Rumrejsen, som formidler om Andreas Mogensens ekspedition sammen med universiteter, museer og organisationer i hele landet, bl.a. Danmarks Tekniske Universitet, Naturvidenskabernes Hus, Astra og Danmarks Tekniske Museum. Projektet er opdelt i fem 'signaturprojekter', som har hvert sit formål.

Rumrejsen 2023 er finansieret af Ellehammerfonden, Novo Nordisk Fonden, Otto Møntsteds Fond, Thomas B. Thriges Fond og VILLUM FONDEN. Læs mere på www.rumrejsen.dk.

Gå på opdagelse i udstillingen "Rumstationen - på mission med Andreas Mogensen" fra 19. januar 2024 - 11. august 2024 på Kroppedal Museum og bliv klogere på missionen.

Hovedmålgruppen for udstillingen er større børn og unge. Udstillingen skal være med til at understøtte Rumrejsens mission om at øge målgruppens interesse for naturvidenskab og give et indtryk af, hvad det kræver for at leve på en rumstation, og hvor mange forskellige fagligheder der skal til for at muliggøre en rummission.

Udstillingen er blevet til i et samarbejde mellem Experimentarium, Danmarks Tekniske Museum, Observatoriet, Kroppedal Museum og Science Museerne

Kroppedal Museum, Kroppedals Allé 3, Taastrup

Fredag den 19. januar til søndag den 11. august 2024 , 12:00-16:00.

Pris: (Entré: 50 kr)

Hjemmeside: http://www.rumrejsen.dk

Det sker samme sted