Møntsted Kalkgruber - Tag på opdagelse under- og over jorden den 22/06 kl 08:30


image-one

Program08:30 Afgang fra Sognehuset Møllebakken 2 i 6705 Esbjerg 08:50 Afgang fra Fyret i Sædding09:15 Afgang "Borgen" i Varde10:00 Får vi kaffe og et rundstykke i bussen (tilvalg), 12:00 Besøger vi kalkværket13:00 Er der stor grillfrankfurter..

Program
08:30 Afgang fra Sognehuset Møllebakken 2 i 6705 Esbjerg
08:50 Afgang fra Fyret i Sædding
09:15 Afgang "Borgen" i Varde
10:00 Får vi kaffe og et rundstykke i bussen (tilvalg),
12:00 Besøger vi kalkværket
13:00 Sandwich fra Hotel Ansgar med kylling eller skinke (tilvalg), hvorefter vi går en tur i minen.
15:00 er der kaffe med hjemmebag (tilvalg), hvorefter, de der har lyst, tager en tur på den en km. lange natursti.
16:30 Vender vi bussen mod Varde og Esbjerg igen.
18:00 Griller vi frankfurter med brød, ketchup, sennep og remoulade. (tilvalg), hvorefter turen går tilbage til udgangspunktet

Pris
Kr. 390,00 Prisen inkluderer bustur og adgangsbillet til kalkgruppen og kalkværket

Hvorfor er Mønsted Kalkgruber Speciel?

I en endeløs labyrint af minegange finder du grotter så store som domkirker, rislende vandløb og underjordiske søer. En unik underjordisk oplevelse, der fortæller om et imponerende arbejde udført med håndkraft af seje midtjyske kvinder og mænd. Det siges, at der løber hele 60 km.

OPLEVELSER UNDER JORDEN

Gå på opdagelse i verdens største menneskeskabte Kalkgruber og oplev en storslået verden under jorden.

I en endeløs labyrint af minegange finder du grotter så store som domkirker, rislende vandløb og underjordiske søer. En unik underjordisk oplevelse, der fortæller om et imponerende arbejde udført med håndkraft af seje midtjyske kvinder og mænd.

Det siges, at der løber hele 60 km. gange i området. I Mønsted Kalkgruber kan man færdes på ca. 4 km. gange, hvoraf de 2 km. er oplyst.

OPLEVELSER OVER JORDEN

Over jorden finder du en helt unik natur, som er NATURA2000 område, hvor du kan bevæge dig rundt på hele området og bl.a. se store jordfaldshuller og det åbne kalkbrud.

I weekender og skoleferier kan du møde vores guider, som kan fortælle dig om områdets historie, naturen, flagermus og Kalkværket. Kalkværket var i drift frem til 1980 og er i dag fredet bygning og står som museum, med en spændende fortælling om tidlig industrihistorie i Mønsted.

Hvis vejret tillader det, hvilket det oftes gør på dette tidpunkt, slutter vi med en gåtur i:

Naturen omkring

Når du besøger os, træder du ind på et af de i alt 287 Natura 2000 områder, der er i Danmark. Natura 2000 skal bevare og beskytte naturtyper og vilde dyre- og plantearter i EU. Ved kalkgruberne er det både naturtypen, flagermusene og andre truede arter, vi skal passe på.

På naturstien, der er ca. 1 km., kan du, udover at se de store jordfaldshuller ovenfra, opleve fredet kalkoverdrev, se søen i det gamle åbne kalkbrud, gå på affaldsbjerget af flint og lære mere om den kritisk truede og meget sjældne plante Kratsnerren, der vokser på området.

Naturstien kan tilgås hele året, også når gruberne er lukket.

Vi gør opmærksom på at stien ikke egner sig til rolatorer mm.

Det er ikke kun flagermusene, der er fredet ved Mønsted Kalkgruber. Også naturen omkring er noget helt specielt, så husk at få naturen helt tæt på, på vores natursti

Jerne Sognehus, Møllebakken 2, Esbjerg Ø

Lørdag den 22. juni 2024 , kl. 08.30-19.30.

Pris: (Entré: 490 kr)

Det sker samme sted