Min Butik! Fotos fra Wongs Grill til RC Rens


image-one

Byens små nichebutikker bliver ofte udråbt som udrydningstruede i kampen mod storcentre og kæder. Men hvem er de, og hvordan går det egentlig med dem? Kom med rundt til hundesalonen, petroleumslampeforhandleren, persiennevaskeriet (!) og mange flere..

Kom med på en tour de force i en broget verden af karismatiske ekspedienter, et virvar af stilarter og en lokal ånd et stykke væk fra byens hovedstrøg.

Samhørighed før internettet
Vi kender den alle sammen. Butikken nede på hjørnet, der gennem generationer har forsynet nabolaget med enten damekjoler, smørrebrød med purløg eller nyklippede hårspidser. Servicen er ofte krydret med gode historier, menneskeligt nærvær og en særlig lokal stemning. Butikker fra en tid før internettet, onlineshopping og storcentre, en by før byfornyelse og caffe latte - og en verden før vi blev moderne forbrugere.

Kreativ fornyelse og stille afvikling
På Københavns Museums kommende fotoudstilling kommer du tæt på en række af nutidens nichebutikker og serviceudbydere i Storkøbenhavn fra Persiennevaskeriet i Vanløse til Wongs Grill i Hvidovre. Nogle er nær ved at dreje nøglen om, mens andre blomstrer, fornyer sig og finder nye måder at fremtidssikre forretningen på. Hos nogen er der gang i butikken, hos andre er tiden gået i stå.

Et her og nu billede af de små butikker
Fotoudstillingen viser et øjebliksbillede af 2022, hvor fotograf Ulf Svane og historiker Mathias Kobberrød Rasmussen har besøgt et udvalg af små erhvervsdrivende og søgt at dokumentere historien bag butiksfacaderne. Københavns Museum har sammen med Ulf og Mathias udvalgt 20 steder, der tilsammen fortæller om de forandringer en storby undergår, når teknologi, indkøbsvaner, demografi og politik påvirker byudviklingen. Siden 2022 er nogle af stederne lukket mens andre er omdannet til nye erhverv - men størstedelen ligger der endnu. Men hvad skal der til for, at der også er små butikker og plads til mangfoldighed i fremtidens København?

Ekstra: Se historiske fotos
I udstillingen kan du også opleve et udvalg af butiksfotos fra museets store billedsamling. Her kan du gå på opdagelse - måske genkender du endda nogle af stederne - fra udstillingen eller fra dit eget liv? Motiverne er fordelt ud over byen og viser København op gennem 1900-tallet. Flere af fotografierne har en stolt butiksejer stående foran butikken, mens andre billeder viser facaden eller interiøret, og endelig er der billederne af dem, som måtte lukke - det er "min butik" gennem de sidste 100 år.

Forfriskninger fra familievirksomhed
Også på Københavns Museum finder du en lille, familieejet virksomhed. Her er det mor og søn, der står for Café Spirrevippen. Her kan du slappe af med en rigtig god kaffe og andre drikkevarer, samt et lille udvalg af hjemmebagte boller og kager samt forskellige småretter.

Køb bogen bag udstillingen i museumsbutikken
Køb Copenhagen Archives bog "Hovedstaden bag facaden", der danner baggrund for udstillingen, forlag Lindhardt og Ringhof

Københavns Museum, Stormgade 18, København V

Onsdag den 1. maj til søndag den 20. oktober 2024 , Åben hver dag, se hvornår på copenhagen.dk.

Pris: (Entré: 100 kr, børn og unge under 18 år gratis)

Hjemmeside: https://cphmuseum.kk.dk/nyheder/min-butik-fotos-fra-wongs-grill-til-rc-rens

Det sker samme sted