Hvalsø Bio

Jernbanevej 1, Hvalsø

Mandag den 22. april 2024, kl. 18.30.



Film: Andre Film

Rumrejsen 2001 Cinameteket - Særarrangement (t.o.11)

Cinemateket præsenterer: Rumrejsen 2001. Stanley Kubricks film fra 1968. Film-og TV-redaktør Chr. Monggaard indleder. Et mageløst mesterværk. En af verdens 10 bedste film. Billedkunstner Jonas Phil.

Fortæller om bios udsmykning,
der har afsæt i filmen.
Mandag 22/4 kl. 18:30
Pris 130 kr. med et glas vin i pausen.
Hvis du køber Bif Menu ( se alt om Bif Menu på hjemmesiden ), sammen med billetten, til forestillingen, serveres denne før arrangementet.
Billetter købt til denne forestilling refunderes ikke.

Fra film-og TV-redaktør Christian Monggaards anmeldelse:
Et Audiovisuelt sansebombardement, en opvisning i banebrydende special effects, en studie i koreografi og bevægelse, et bevidsthedsudvidende syretrip, en begavet udforskning af forholdet mellem menneske og maskine og menneskets gudkompleks, et humanistisk kampskrift, en anklagende finger rettet mod en krigerisk menneskehed, der dyrker teknologi for teknologiens skyld.

Der er uendeligt mange måder at opleve og forstå Stanley Kubricks banebrydende science fiction-film, Rumrejsen år 2001, på.
Det er en af filmens styrker og en af de væsentligste grunde til, at den stadig, her 50 år efter premieren, kan ses og så at sige genopdages ved hvert eneste gensyn.
Film-og TV-redaktør på Dagbladet Information Christian Monggaard er også forfatter, foredragsholder og podcaster.
Han er velkendt og skattet i Hvalsø Bio.
Billedkunstner Jonas Phil, der står for udsmykningen i biografen , er med sine farvestrålende, nærmest psykedeliske malerier blevet et hot navn på den nye danske kunstscene.
De ofte meget store lærreder trækker beskueren ind i et højenergisk, funky univers, som bogstaveligt talt giver gode vibrationer.
Det er selve verdensrummet, og dens evige skabelsesproces i både fortid, nutid og fremtid, der er temaet i hans værker, med paralleller til science-fiction.
Det handler om, at der ikke er foregået en skabelse af universet én gang for længe siden, men at det konstant bliver skabt i hvert nu, både fysiologisk og psykologisk gennem kunstnernes eget filter.
Det er malerier, man bliver i godt humør af, samtidigt med, at man udfordres af deres visuelle spidsfindigheder.

Med sin storslåede billed- og lydside er Stanley Kubricks 'Rumrejsen år 2001' en milepæl inden for science fiction-genren. Og ikke mindst er den en af de mest langtidsholdbare refleksioner over menneskets position på Jorden og i universet.
'2001' starter i forhistorisk tid, hvor abemennesket forvandles til intelligensvæsen, og umiddelbart herefter følger et af filmhistoriens mest berømte filmklip: Sejrsberuset over sin nyvundne overlegenhed slynger aben en knogle mod himlen. Fra knoglen bliver der klippet direkte til et rumskib i glideflugt mod månen. Hvilken retning tager evolutionen herfra? Kubrick skabte filmens banebrydende special effects i et samarbejde med effektpionéren Douglas Trumbull. Dét samarbejde indbragte en Oscar. Og sjældent er Johann Strauss' perlende valsemusik blevet brugt mere effektivt. Ja, Kubricks klassiker vedbliver på alle planer med at vække be- og forundring. Filmen vises med pause midtvejs.

Søg filmspilletider