Egnssamlingen

Faarupvej 3, Saltum

Søndag den 1. januar 2017 til søndag den 31. december 2023, Alm. åbningstid.Historisk

Multihuset og Smedjen

Beliggende på Faarupvej 2a, hvor smedjen ligger ud til vejen, og hvor Multihuset ligger forskudt inde bagved. Begge udstillinger er arbejdende værksteder det meste af året, åbne hver tirsdag kl. 9-12 (NB! - kaffepause kl. 10-10:30).

Smedjen er fra år 1900 og står som en landsbysmedje i et landområde som vores. Her er oprindeligt lavet alle mulige landbrugsmaskiner og hestevogne, og i dag laver vore flittige smede smedejern til havebrug. Smedene har et katalog over de stativer, som de har lavet, men de laver også gerne nye designer. Det sker ud fra devisen: "hvis du kan tegne det, så kan vi lave det"

Multihuset er oprindeligt den moderne smedje, der blev opført i 1970'erne af gasbeton blokke, her holdt smedens Ford Transit, som han brugte til bl.a. at fragte rør til varme- og vandforsyning. Multihuset er arbejdsplads for en flok seriøse kvinder, der er dedikeret alle mulige former for håndarbejde - på højt niveau, forstås. Alt håndarbejde sælges efterfølgende i Egnssamlingens "Museumsbutik", som findes i receptionen - men normalt findes lokalt et udsnit af de arbejder, der er lavet i Mulithuset.

Huset indeholder disse rum, set fra entréen:

  • Vævestuen - vore flittige vævere arbejder bl.a. på en 200 år gammel væv
  • Købmandsbutikken - en butik med inventar tilbage til o. 1850
  • Købmandens bagbutik - pumpe til petroleum, sild til tønde og lidt juleting
  • Folkestuen - miljø med endnu en stor, gammel væv samt rok m.m.
  • Gammelt landkøkken - fra ca. 1900-1930, der går over i et...
  • Grovkøkken - med fokus på storvask, både manuelt og med diverse maskiner