Halsnæs Bibliotek

Torvet 41, Frederiksværk

Onsdag den 15. september 2021, kl. 19.

Arrangør: Frederiksværkegnens Historiske ForeningForedrag

Søborg Slot, sø og købstad

Foredrag ved museumsinspektør Kjartan Langsted.Foredragsholderen er arkæolog Kjartan Langsted, der er museumsinspektør ved Museum Nordsjælland i Hillerød. Han vil fortælle om:

Søborg slot, sø og købstad

Syd for Gilleleje ligger den lille hyggelige by Søborg, hvor der hersker fred og idyl. Det har der dog ikke altid været, for her lå i middelalderen en stærk fæstning og en købstad. Begge er nu forsvundne, og det samme gælder den sø, som lå omkring byen og slottet.

I dette foredrag vil historien om slottet og byen blive fortalt, fra deres grundlæggelse i 1100-tallet, til borgen i grevens fejde i 1530´erne bliver brændt ned, og købstaden herefter forvandles til en landsby.

I de små 400 år hvor Søborg købstad og borg eksisterede, spillede den i perioder en central rolle i Danmarks historie. Bl.a. fungerede borgen som statsfængsel for kongemagtens politiske fanger.

Arkæologiske udgravninger foretaget i Søborg landsby fortæller dog også en mere almindelig historie om, hvordan en mindre købstad var organiseret, hvordan husene så ud, hvad man levede af, og hvordan man blev begravet.

Foredraget sker med udgangspunkt i et igangværende forskningsprojekt som Museum Nordsjælland på nuværende tidspunkt deltager i sammen med Nationalmuseet og Aarhus Universitet.

Alle er velkomne denne aften, og der er gratis adgang. Der kan købes kaffe og kage.

Foreningen afholder igen sine foredrag på biblioteket efter i en periode under COVID-19-epidemien at have brugt Gjethuset.


Fri entré