Glumsø Bibliotek

Torvet 1, Glumsø

Torsdag den 27. januar 2022, kl. 17.45.

Arrangør: Næstved Bibliotek og BorgerserviceAndet

Bøf, Bog og Bif i Glumsø

"Bøf, Bog og Bif" er et samarbejde mellem Café Rejseladen, Glumsø Bio og Glumsø Bibliotek.

Der inviteres der til en spændende kulturel aften, hvor vi starter med spisning i Café Rejseladen for derefter at høre om bogen Skaknovelle af Stefan Zweig, før vi ser filmen af samme navn i Glumsø Bio.

I hovedrollernes ses Oliver Masucci, Franz-Josef Böhm, Albrecht Schuch, Birgit Minichmayr og Rolf Lassgård.

En verdensmester og en amatør mødes

Stefan Zweigs bog "Skaknovelle" fra 1941, betragtes af mange som højdepunktet i hans forfatterskab. Novellen foregår på passagerdamperen fra New York til Buenos Aires under 2. verdenskrig. Det er historien om, hvordan verdensmesteren i skak, Mirko Czentovic taber til en ukendt, østrigsk flygtning Dr. B., som ikke har siddet ved et skakbræt i over tyve år. Dr. B. har under krigen siddet i isolation hos Gestapo. Under et forhør stjal han en bog, som indeholdt 150 mesterpartier i skak. Skakspillet blev hans mentale redning, men senere udviklede han en psykose. Grænsen mellem gal og genial er hårfin. Dr. B.s sarte sjæl, og det pres og de traumer, han forbinder skakspillet med, er beskrevet med en alvorlig tone i et nervepirrende, medfølende sprog.

Hvert træk er et modtræk

I filmen er vi i Wien i 1938. Østrig besættes af nazisterne og advokaten Bartok arresteres og fængsles på Hotel Metropol - Gestapos nyetablerede hovedkvarter. Nazisterne ved, at Bartok har adgangskoderne til vigtige bankkonti indeholdende enorme formuer. Da han nægter at udlevere koderne, placeres han i isolationsfængsel. Her gør nazisterne, alt hvad de kan for at knække Bartoks vilje. Men, hvad de ikke ved er, at Bartok har smuglet en helt særlig bog med ind på sit værelse. En bog om skak. Det bliver starten på et dødsensfarligt spil mellem Bartok og nazisterne, hvor hvert træk har et modtræk. Filmen er instrueret af den tyske filmregissør, operainstruktør og manusforfatter Phillipp Stölzl.

"Skaknovelle" blev filmatiseret første gang i 1960 med bl.a. Curd Jürgens, kendt fra Bond-filmen: "The Spy Who Loved Me".

Aftenens program:

Fra kl. 17.45-19.00 - Café Rejseladen

Menu: Tafelspitz m. rodfrugter, æblemos med peberrod og purløgssauce
Ekstra: is (kan købes for 30 kr.)

Fra kl. 19.00 - Glumsø Bio

Fra kl. 19.30 - ca. 22.00

Oplæg om bogen bag filmen, Skaknovelle ved Glumsø Bibliotek

Vi ser filmen, Skaknovelle og efter filmen er der tid til diskussion.

Tilmelding

Tilmelding på: www.glumsoe-bio.dk, hvor der betales for både spisning og biograf.

Der er et begrænset antal billetter til arrangementet!

Biblioteket bestiller bogen hjem i god tid. Den kan afhentes og lånes på Glumsø Bibliotek.

Vil du høre mere om arrangementet, er du velkommen til at henvende dig til Glumsø Bibliotek på 55 88 40 30.