Museum Silkeborg - Blicheregnen

Blichersvej 30, Kjellerup

Lørdag den 2. marts til søndag den 2. juni 2024, kl. 11:00.



Billedkunst

At slå rødder - særudstilling

Oplev kunstneren Grethe Wittrocks magiske fortolkning af heden.

Gå på opdagelse i tekstilkunsteren Grethe Wittrocks spændende værker, som er inspireret af heden, og af Ida Jessen roman, Kaptajnen og Ann Barbara, som i øjeblikket kan ses i biografen med Mads Mikkelsen som kaptajn Ludwig von Kahlen.

Ludwig von Kahlen var virkelig nok, som det skildres i filmen Bastarden. Han forsøgte at opdyrke heden med støtte fra den daværende konge, Frederik V.

I 1700-tallet dækkede heden omkring en tredjedel af Jylland. Her boede hedebønderne, som levede af fårehold og tørvegravning. Jorden var dårlig og blev ikke dyrket. Frederik IV ønskede at opdyrke heden - landet havde brug for mere landbrugsjord. Men først under Frederik V begyndte der at ske noget.

I 1754 fik kaptajn Ludwig von Kahlen fra Mecklenburg 200 rigsdaler af kongen til en hederejse. Han drog over til Alheden, som var en del af Den Kongelige Vildtbane. Efter et år på heden stod von Kahlens gård Kongenshus færdig. Han kæmpede med at dyrke jorden på heden, og modtog understøttelse fra kongen de første fem år. Ifølge kongens udsending var han en fornuftig mand, der gjorde sig umage med at opdyrke heden.

I 1756 hentede von Kahlen 9 af sine landsmænd til Kongenshus for at hjælpe med opdyrkningen - de blev i 8 dage, hvorefter de stak af. Efter et ophold i tugthuset blev de sendt tilbage til Mecklenburg, da de ikke ville blive i Danmark. Von Kahlen forsatte sit forsøg med opdyrkningen frem til 1762, hvor han gav op. I 1766 blev han kaptajn i Frederikshavn og døde der i 1774.

Gården Kongenshus eksisterer ikke længere. Omkring år 1900 var der kun nogle murbrokker tilbage.

I 1950 var der kun 2% af heden tilbage, og i 1953 blev en lille del af heden omdannet til Kongenshus Mindepark.

Grethe Wittrock har været på feltarbejde og research i mindeparken. Her har hun indsamlet plantemateriale, rødder og jord i det morænelandskab, som området ved Viborg ligger på.

De udstillede værker er en fusion mellem fortælling, jord, rødder, plantemateriale og pap. Duften af jord, strukturen af jord, jordens farver, jordens fylde. Hun har skabt et magisk univers, på basis af hendes eksperimenter og undersøgelser.

Forarbejdet har været et samarbejde med Papfabrikken Bruunshåb og Driftskontoret.

Grethe Wittrock er en prisbelønnet, internationalt anerkendt kunstner, som er modtager af Statens Kunstfonds 3-årige legat. Hun har tidligere bl.a. udstillet værker på den danske ambassade i Washington, Galerie Handwerk i München og været repræsenteret af et galleri i USA.

Entré: Voksne: 60 kr - børn og unge under 18: gratis

Læs mere på hjemmesiden